Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:19 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 18:07

Παράλληλη ασφάλιση: Ξεκινούν οι πληρωμές της προσαύξησης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι πρώτοι δικαιούχοι που θα πληρωθούν προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ

Με τις συντάξεις του Αυγούστου, που καταβάλλονται 26-28 Ιουλίου, θα πληρωθούν την προσαύξηση της σύνταξής τους οι πρώτοι 200 συνταξιούχοι με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης μετά από αναμονή έως και 6 ετών. Οι εν λόγω δικαιούχοι, των οποίων οι φάκελοι εκκαθαρίστηκαν μετά την ενεργοποίηση του σχετικού λογισμικού, προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Τον επόμενο μήνα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των οποίων γίνεται τώρα η εκκαθάριση, ενώ σταδιακά θα εντάσσονται στο πλαίσιο των πληρωμών και τα υπόλοιπα ταμεία.

Σε πρώτη φάση υπολογίζονται και καταβάλλονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται από τώρα και μετά. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016, προκειμένου να καταβληθούν στους δικαιούχους τα αναδρομικά. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου.

Περίπου 55.000 στην… ουρά

Οπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, το ακριβές πλήθος των συνταξιούχων που θα δουν προσαυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις τους δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, οι εν αναμονή δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 55.000. Πρόκειται για ασφαλισμένους που πλήρωναν εισφορές σε δύο ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η αναμονή για τους παράλληλα ασφαλισμένους, που περιμένουν την προσαύξηση στην σύνταξη τους λόγω της δεύτερης απασχόλησης, σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει πλέον ακόμη και τους 72 μήνες (έξι έτη). Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια και το οποίο υπολογίζεται σε 200 εκ. ευρώ.

Τα αναδρομικά έως και 5-6 ετών αφορούν όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία.

Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν ν’ αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
  • Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο.

Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός της προσαύξησης για την παράλληλη ασφάλιση αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά.

Μετά και την εγκύκλιο του νόμου 4670/2020, το καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά λειτουργεί ως εξής:

  • Για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2016 χορηγείται προσαύξηση σύνταξης υπολογισμένη με 0,075% για κάθε 1 μονάδα έξτρα εισφορών που κατέβαλαν ως ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία και για όλα τα χρόνια.
    Για παράδειγμα, συνταξιούχος με ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ως το 2016, που αποχώρησε το 2017 και πήρε τη σύνταξη του ΙΚΑ, δικαιούται την προσαύξηση σύνταξης από τον παράλληλο χρόνο στον ΟΑΕΕ
  • Αν στο ΙΚΑ είχε 35 έτη και στον ΟΑΕΕ τα παράλληλα χρόνια ήταν 20, τότε θα πάρει προσαύξηση 30% επί των ασφαλιστέων ή συντάξιμων αποδοχών του ΟΑΕΕ. Δηλαδή, αν οι συντάξιμες αποδοχές του είναι 1.000 ευρώ θα πάρει  300 ευρώ το μήνα επιπλέον στη σύνταξη του ΙΚΑ. Αν βγήκε το 2017 τα αναδρομικά που δικαιούται για τα 5 χρόνια ανέρχονται σε περίπου 18.000 ευρώ.
  • Στο δεύτερο παράδειγμα, συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξης του ύψους 180 ευρώ το μήνα από το Μάιο του 2018. Μαζί με την προσαύξηση αυτή δικαιούται μαζί και αναδρομικά 4 ετών και 3 μηνών τουλάχιστον (ή 51 μηνών τουλάχιστον εφόσον π.χ. λάβει την προσαύξηση με την σύνταξη Αυγούστου και τα αναδρομικά του φτάνουν έως και τον Ιούλιο 2022), ποσό ύψους 9.180 ευρώ.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 419 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία