Τετάρτη, 3η Ιουλίου 2024  4:26 πμ
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 00:47

1 στους 2 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω ΕΒΕ – Ώρα μηχανογραφικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

1 στους 2 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω ΕΒΕ – Ώρα μηχανογραφικού, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση¨, η οποία τονίζει πως μέχρι και τις 18 Ιουλίου η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων για ΑΕΙ και Δ.ΙΕΚ, ενώ αύριο και τη Δευτέρα 18/07 ανοικτά τα σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία για τους υποψηφίους

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κλείνει σιγά – σιγά ο φετινός κύκλος των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού έγινε και η ανάρτηση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων, όπως επίσης και των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά τμήμα. Μέχρι και τις 18 Ιουλίου οι υποψήφιοι έχουν δικαίωνα να προχωρήσουν στη σύνταξη και την κατάθεση μηχανογραφικού, είτε για ΑΕΙ, είτε για τα Δημόσια ΙΕΚ. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής θα «εκκρεμεί» μόνο η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής που εκτιμάται πως θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου!

Η γενική εικόνα που υπάρχει για φέτος ως προ στις βάσεις είναι πτωτική, με τη μεγαλύτερη πτώση να εκτιμάται πως θα καταγραφεί στις υψηλόβαθμες σχολές λόγω των λιγότερων αριστούχων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές οι βάσεις εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, διότι, εκτός από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα υπάρχει και αύξηση των προσφερόμενων θέσεων. Η εξαίρεση  σ’ αυτό είναι μόνο η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η οποία αναμένεται να συγκρατηθεί στα περσινά επίπεδα έως +100 μόρια, καθώς φέτος εισάγονται 65 άτομα λιγότερα. Τα παραπάνω γενικά στοιχεία αφορούν άμεσα και τους Αιτωλοακαρνάνες υποψήφιους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές – Αύξηση στις χαμηλόβαθμες

Ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Τσιρώνης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «η διαδικασία του μηχανογραφικού θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από τα παιδιά, γιατί είναι δύσκολο ένας μαθητής στην ηλικία των 17 ή των 18 ετών να καλείται να βρει ακριβώς την δουλειά που θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Ο Γιώργος Τσιρώνης

Απαιτεί ωριμότητα και υπευθυνότητα η απόφαση και κυρίως να ξέρει ότι έχει πάθος για αυτό που θέλει και επιδιώκει. Πρέπει να ελέγξει ο ίδιος τις δεξιότητες του και τα χαρακτηριστικά του κοιτώντας ταυτόχρονα την επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι να επιλέξει τη σχολή που μελλοντικά θα είχε την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση και θα κάλυπτε παράλληλα και τα όνειρά του.

Στο μηχανογραφικό ποτέ δεν ξεκινάμε να «εξετάζουμε» ποια σχολή θέλουμε στηριζόμενοι μόνο στα μόρια, αλλά και στα όνειρά μας. Πρώτα ο μαθητής πρέπει να εξετάσει αν μπορεί να «πιάσει» μια από τις σχολές που είχε πάντα ως όνειρο και κατόπιν «εξετάζει» τις σχολές, τις οποίες θα είναι κοντά στα μόριά του και εννοείται να το καλύπτουν στα όνειρά του και συναισθηματικά.

Η διαδικασία των μηχανογραφικών άνοιξε την Παρασκευή, βγήκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) και δυστυχώς διαπιστώνουμε πως ένας μεγάλος αριθμός μαθητών φέτος δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει μηχανογραφικό, διότι κόβεται από την ΕΒΕ.

Ωστόσο έχει την δυνατότητα να συμπληρώσει μόνο παράλληλο μηχανογραφικό για ΙΕΚ. Η ημερομηνία λήξης της διαδικασίας συμπλήρωσης των μηχανογραφικών είναι η 18η Ιουλίου.

Επίσης, κάποιος έχει τη δυνατότητα αυτή την στιγμή να φτιάξει προσωρινό μηχανογραφικό, το οποίο μπορεί να οριστικοποιήσει μέχρι και τις 18/07. Μετά θα ανακοινωθούν οι βάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να δει σε ποια σχολή θα μπορεί να εισαχθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο Παιδείας έχουν δοθεί περίπου 77.000 θέσεις για εισακτέους και οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια ήταν περίπου στους 100.000. Λόγω όμως των ΕΒΕ ένας στους δύο θα είναι εκτός σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εισακτέοι θα είναι περίπου 55.000 με 60.000 και θα γίνει όπως έγινε και πέρσι, όπου τότε λ.χ. η Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν είχε κανέναν απολύτως εισακτέο.

Κάποιες σχολές που πέρσι δεν είχαν κανένα εισακτέο χαμήλωσαν φέτος τον συντελεστή για να έχουν εισακτέους και κάποιες άλλες σχολές ανέβασαν τους συντελεστές, οπότε και πάλι φέτος λόγω της μέτριας απόδοσης των υποψήφιων θα μείνουν χωρίς εισακτέους κάποιες σχολές ή θα έχουν πολύ ελάχιστους. Μπορεί λ.χ από τις 100 θέσεις που μπορεί να προκηρύξει μια σχολή να καλυφτούν οι 20, συνεπώς προκύπτει ότι θα μπει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μόνο ο ένας στους δύο.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις έχουν ως εξής: θα υπάρχει μεγάλη πτώση στις στρατιωτικές σχολές, γιατί οι επιδόσεις είναι χαμηλές, αλλά επειδή υπάρχει και μεγάλος αριθμός εισακτέος σ’ αυτές τις σχολές, θα έχουν πτώση οι υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο οι χαμηλόβαθμες. Συγκεκριμένα οι νομικές, οι ιατρικές και οι σχολές του πολυτεχνείου θα έχουν πτώση από 200 μόρια, ενώ θα υπάρξουν και σχολές που η πτώση τους θα είναι ακόμη και 1000 μόρια, ενώ οι χαμηλόβαθμες λ.χ. οι σχολές λογιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων, τα παλιά ΤΕΙ του Πολυτεχνείου θα παρουσιάσουν αντίστοιχη άνοδο».

Ο Θανάσης Σαρδέλης

Παράλληλα ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης τόνισε στη «Σ»: «για δύο ημέρες, την Τετάρτη 13/07 και την Δευτέρα 18/07, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Αιτωλοακαρνανία θα είναι υποχρεωτικά ανοιχτά, ώστε οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τους μαθητές να συντάξουν το μηχανογραφικό τους δελτίο αν συναντήσουν κάποια δυσκολία ή να έχουν την δυνατότητα να συμβουλευτούν τον δάσκαλό τους για ό,τι τους προβληματίζει πάντα σε συνάρτηση με το μηχανογραφικό τους».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 259 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News