Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  11:04 μμ
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 19:47

Έρχεται νέα εποχή στον οδοφωτισμό – «Πιλότος» και για το επαρχιακό δίκτυο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έρχεται νέα εποχή στον οδοφωτισμό, «πιλότος» και για το επαρχιακό δίκτυο αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαυρομμάτης αναφέρει: o νέος οδοφωτισμός θα «συμπληρώσει» και άλλα έργα που εκτελούνται από την Περιφέρεια, όπως η είσοδος του Αγρινίου. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα 12.500 συμβατικά φωτιστικά σώματα στον οδοφωτισμό του εθνικού οδικού δικτύου και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν αντικατασταθεί με νέα τύπου led, προσφέροντας ασφάλεια στους οδηγούς και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 55%!

Ο λόγος για τη σύμβαση προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που σύναψε πρόσφατα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Καινοτομία αυτής της σύμβασης είναι ότι παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναθέτει και τη συντήρηση του δικτύου για 10 χρόνια!

Επί πολλά χρόνια στο οδικό δίκτυο, όταν καίγονταν μια λάμπα ή όταν καταστρέφονταν μια κολώνα του οδοφωτισμού από ένα τροχαίο ατύχημα ή όταν σημειώνονταν κλοπές στα καλώδια του δικτύου του οδοφωτισμού, για την επισκευή των βλαβών απαιτούνταν συνήθως αρκετοί μήνες αν όχι και χρόνια, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο και ασφάλεια να μην προσφέρει στους οδηγούς και να αποπνέει μια εικόνα μιζέριας.

Έρχεται νέα εποχή στον οδοφωτισμό - «Πιλότος» και για το επαρχιακό δίκτυο
O αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Μαυρομμάτης

«Ευελπιστούμε με αυτή την εργολαβία να λύσουμε μια και καλή το πρόβλημα του οδοφωτισμού» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Μαυρομμάτης, μιλώντας στο «Δυτικά FM 92,8».

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μια σημαντική δουλειά στο οδικό δίκτυο, υπάρχει βελτίωση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο που θέλουμε, τόνισε ακόμη ο Θ. Μαυρομμάτης και πρόσθεσε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι με βάση αυτή την εργολαβία, σε δεύτερη φάση, να υπάρξει νέο μεγαλύτερο έργο για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ούτως ώστε να δημιουργηθούν και νέοι κόμβοι, που θα έχουν το φωτισμό που πρέπει, κάτι που είναι απαίτηση των τοπικών κοινωνιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών υπογράμμισε το γεγονός ότι παράλληλα με τη σύμβαση αυτή εξασφαλίζεται η συντήρηση του δικτύου για μια δεκαετία, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό.

«Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας» σύμφωνα με το Θ. Μαυρομμάτη «είναι η σύμβαση αυτή να «συμπληρώσει» και άλλα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο από την Περιφέρεια, για παράδειγμα στις παρεμβάσεις που γίνονται στην είσοδο του Αγρινίου, θα έρθει τώρα ο φωτισμός με τα νέα σώματα τύπου led και σύντομα θα υπάρχει και άλλο έργο για το πράσινο, έτσι ώστε εκτός από ασφάλεια να ομορφύνει η είσοδος του Αγρινίου, αλλά και άλλα σημεία που γίνονται παρεμβάσεις από την Περιφέρεια».

Πάντως ο Θ. Μαυρομμάτης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο είναι πολλά και η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας ενίοτε δεν βοηθά για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

«Θέλουμε τη βοήθεια και την ενημέρωση όλων για το που ανακύπτουν προβλήματα, έτσι ώστε να ενημερωνόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να γινόμαστε πιο αποδοτικοί στη δουλειά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει τα συμβατικά φωτιστικά με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, αλλά και κατάλληλων ρυθμίσεων προγραμμάτων φωτισμού, όπως μεταβολής της φωτεινότητας ακόμα και ανάλογα την ώρα.

Για παράδειγμα, μείωση κατά ένα ποσοστό της φωτεινότητας κατά τη δύση και ανατολή του ηλίου, όπου υπάρχει ο φυσικός βοηθητικός φωτισμός.

Με βάση τη σύμβαση, ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής του ηλεκτροφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας για την ομαλή λειτουργία της ενεργειακής αναβάθμισης.

Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλεψη για τη συγκρότηση ομάδας άμεσης επέμβασης, καθώς σε περιπτώσεις επειγουσών και εκτάκτων γεγονότων (πτώση ιστών λόγω τρακαρισμάτων, φυσικών καταστροφών φθορές σε πίλαρ κλπ), ο ανάδοχος οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και εξοπλισμό, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα για την αποκατάσταση της ασφάλειας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 514 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News