Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  11:01 μμ
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 00:14

Συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ κατά των παρόχων ενέργειας: Στα δικαστήρια για τα υπερκέρδη – Μεγάλο το ενδιαφέρον των Αγρινιωτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ κατά των παρόχων ενέργειας: Στα δικαστήρια για τα υπερκέρδη, αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” σε δημοσίευμά της, η οποία μιλάει και για το μεγάλο ενδιαφέρον των Αγρινιωτών για να συμμετάσχουν στη συλλογική αγωγή. Διεκδικούν να τους επιστραφεί η «ληστρική» ρήτρα αναπροσαρμογής. Στη δικαιοσύνη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προσφεύγουν οι Ενώσεις Καταναλωτών ζητώντας την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και των παράνομων χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της “Συνείδησης” 

Το ΙΝΚΑ μαζί με τις οργανώσεις μέλη όπως λ.χ. η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας προχωρούν σε συλλογικές αγωγές κατά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας, καταγγέλλοντας αστρονομικά υπερκέρδη των εταιρειών αυτών, σε βάρος των καταναλωτών.

«Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που επιβλήθηκε με αδιαφάνεια από τον Αύγουστο του 2021, συνθλίβει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, χωρίς εξαίρεση, αφού τους επιβαρύνει με εξωφρενικές χρεώσεις και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ρήτρα επιβαρύνει το κόστος του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς αυξάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος παραγωγής και διανομής όλων των αγαθών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει αδιακρίτως το εισόδημα των πολιτών και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, σε μία χώρα που αγωνίζεται να απαλλαγεί από την επώδυνη κληρονομιά της βαρύτερης οικονομικής ύφεσης της πρόσφατης ιστορίας της.

Με στόχο, όχι μόνο την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και του μέλλοντος της χώρας, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι  οργανώσεις – μέλη του καλούν όλους τους πολίτες, πέρα από κάθε κομματική ή πολιτική ένταξη, σε συλλογική δράση» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης δίνοντας το «στίγμα» της συλλογική αγωγής κατά των εταιριών παροχής ενέργειας.

Συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ κατά των παρόχων ενέργειας: Στα δικαστήρια για τα υπερκέρδη - Μεγάλο το ενδιαφέρον των Αγρινιωτών
O Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

Ο Γιώργος Λεχουρίτης αναφερόμενος και στην Αιτωλοακαρνανία ειδικά τόνισε: «υπάρχουν πολλές εταιρείες που δεν δίνουν στοιχεία. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πρόθεση συμμετοχής στη συλλογική αγωγή από την Αιτωλοακαρνανία και από την περιοχή του Αγρινίου.

Η γραμματεία που υπάρχει στην Αθήνα, στα γραφεία του ΙΝΚΑ, διαχειρίζεται τα τηλέφωνα για όλη την Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί και η συλλογική αγωγή.

Εκεί συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία όλων όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συλλογική αγωγή. Η κατάθεση της οποίας θα γίνει στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Από την διαδικασία αυτή αντιλαμβανόμαστε πως το ενδιαφέρον και η συμμετοχή Αιτωλοακαρνάνων στην συλλογική αγωγή είναι μεγάλη.

Υπάρχουν 6 εκατ. μετρητές ρεύματος, το 10% είναι 600.000 και εμείς προσδοκούμε πως το νούμερο θα είναι τεράστιο, όσων θα συμμετέχουν στη αγωγή, με σκοπό να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δώσει στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όσοι συμμετάσχουν και κερδηθεί το δικαστήριο θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν ό,τι έκαναν αυτοί που συμμετείχαν.

Ναι μεν θα βγει το δεδικασμένο, αλλά δεν σημαίνει πως θα τους επιστρέψει πίσω τα χρήματα ο πάροχος, όταν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να τους αφορά.

Γι’ αυτό και η συλλογική αγωγή και φυσικά για να μην επιβαρυνθεί ο καθένας με ένα ποσό, που δύσκολα μπορεί να το καλύψει από μόνος του.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να πληρώσεις αυτή την εποχή σε ένα δικηγόρο 500 ευρώ ή 700 ευρώ από το να πληρώσεις 70 ευρώ που πρέπει να πληρώσεις για την συλλογική αγωγή.

Η συλλογική αγωγή εκτιμάται πως θα κατατεθεί μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα ή την εβδομάδα που θα ακολουθήσει.

Λόγω συλλογικής αγωγής η υπόθεση σε δύο με τρείς μήνες από την ημερομηνία που θα κατατεθεί, θα έχει εκδικαστεί. Θα κατατεθούν συνολικά 20 ξεχωριστές συλλογικές αγωγές, μια αγωγή για κάθε εταιρεία ξεχωριστά που δραστηριοποιείται στην παροχή ενέργειας».

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την συμμετοχή στη συλλογική αγωγή:

Αντίγραφο σύμβασης με την εταιρεία παροχής (προορατικά)

Αντίγραφα λογαριασμών του τριμήνου ή του τετραμήνου από το 2021 και το 2022

Αίτηση μέλους στην συλλογική αγωγή

Απόδειξη κατάθεσης στην τράπεζα 20 ευρώ υπέρ της συνδρομής μέλους και 50 ευρώ υπέρ της δικαστικής δαπάνης και της αμοιβής των δικηγόρων

Ο κ. Λεχουρίτης απευθυνόμενος στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο επεσήμανε: «επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://syllogiki-inka.gr και inka.gr για να λάβετε μέρος στην δικαστική διεκδίκηση ως ενάγοντες καταναλωτές, μέλη του ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ, ή  επικοινωνήστε στο τηλέφωνο της Γραμματείας Συλλογικής Αγωγής για την Ενέργεια: 211 0135 199 – 211 0135 200 (από 09.00 μέχρι και 20.00).

Στις ιστοσελίδες υπάρχει η τεκμηρίωση γιατί γίνεται η συλλογική αγωγή που στοχεύει, ποια στάδια προβλέπονται βάσει νόμου για την συλλογική αγωγή και κάθε τι που πρέπει να γνωρίζει όποιος αποφασίσει να συμμετάσχει στην συλλογική αγωγή. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό και δεν υπάρχουν ψηλά γράμματα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 303 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News