Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  10:44 μμ
Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 19:56

Νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες – Στις 2.000 οι αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες – Στις 2.000 οι αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία παρουσιάζει τη νέα εγκύκλιο που έλαβαν οι δασικές υπηρεσίας ανά την Ελλάδα για δίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων

Αναλυτικά τα στοιχεία για τις αντιρρήσεις ανά δασαρχείο του νομού παρουσιάζει η “Συνείδηση”. Το δημοσίευμα έχει ως εξής: 

Παράταση για δύο ακόμη μήνες παίρνουν οι δασικοί χάρτες, ενώ παράλληλα προωθούνται λύσεις για τους δασωμένους αγρούς, τις περιπτώσεις των εκχερσωμένων εκτάσεων και αυτές των αυθαιρέτων!

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κώστας Αραβώσης με εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα δίνει την παράταση αυτή, η οποία θα είναι μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνει και κατευθύνσεις για το εν λόγω «πακέτο» λύσεων, το οποίο θα παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι το αργότερο και θα περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για τους παραγωγούς που καλλιεργούν εκτάσεις, στις οποίες έχουν καταγραφεί λάθη.

Επειδή οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις και την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής και οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν προλάβει να διορθώσουν τους χάρτες και να ενσωματώσουν τα πρόδηλα σφάλματα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρατείνει εκ νέου την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών για 60 ημέρες, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο!

Σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν υποβληθεί μέχρι και σήμερα πάνω από 180.000 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, ενώ μεταξύ των περιοχών  που σημειώθηκαν οι περισσότερες αντιδράσεις, συνεπώς αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, είναι και αυτή του Ιονίου η οποία είναι στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο «λαβύρινθος» που έχει δημιουργηθεί λόγω της δασικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται γενικά, αλλά και σε διάφορες κατηγορίες των δασικών χαρτών, λ.χ. τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά και τις πολλές ρυθμίσεις, τις εγκυκλίους και τη γραφειοκρατία οδήγησαν την Πολιτεία να εξετάσει πολλές παραμέτρους και να δώσει την παράταση των δύο μηνών.

Επιπρόσθετο ζήτημα που υπάρχει στο θέμα των δασικών χαρτών είναι και το ελάχιστο προσωπικό στις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες για τον τεράστιο όγκο δουλειάς, κάτι που υφίσταται και στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι αριθμοί πρόδηλων και αντιρρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία

Πέραν όμως των νέων κατευθύνσεων και της παράτασης που ισχύει πανελλαδικά η εικόνα στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών Νικήτα Μάζη έχει ως εξής:

Νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες - Στις 2.000 οι αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία
Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας Μάζης

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πρόδηλων αιτήσεων και αντιρρήσεων που έγιναν προς τις δασικές υπηρεσίας της Αιτωλοακαρνανίας έως και τις 15/02/22 είναι συνολικά 1.986.

Στο πλαίσιο των 1.986 αυτών πρόδηλων αιτήσεων και αντιρρήσεων, στη Διεύθυνση Δασών κατατέθηκαν 606 πρόδηλα, στο δασαρχείο της Αμφιλοχίας κατατέθηκαν 589 αντιρρήσεις, στο δασαρχείο Μεσολογγίου έγιναν 225 αντιρρήσεις, στο δασαρχείο Αγρινίου 332 αντιρρήσεις και τέλος στο δασαρχείο Ναυπάκτου έγιναν 234 αντιρρήσεις, όπως επεσήμανε στην «Σ» ο κ. Μάζης.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στους δασικούς χάρτες;

Οι αναρτημένοι Δασικοί Χάρτες αγνόησαν πλήρως πράξεις του ίδιου του Κράτους, με τις οποίες παραχωρούντο νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα παράλληλα με δικαιώματα χρήσεως (αγροτικής, κατά κύριο λόγο, και στη συνέχεια οικιστικής, βιομηχανικής, τουριστικής κ.λπ.) σε πολίτες και τα συμπεριέλαβαν στις δασικές εκτάσεις.

Κατέγραψαν τους παλιούς καλλιεργήσιμους αγρούς που εγκαταλείφθηκαν λόγω της αστυφιλίας, ως δασικές εκτάσεις (δασωμένοι αγροί).

Κατέγραψαν ως δασικές τις γεωργικές εκτάσεις, που εκχερσώθηκαν χωρίς νόμιμη πράξη της διοίκησης και καλλιεργούνται εδώ και 50 – 70 χρόνια και επιδοτούνται από την Ευρωπαική Ένωση.

Εξαίρεσαν ως «οικιστικές πυκνότητες» τα αυθαίρετα κτίσματα από τους δασικούς χάρτες.

Εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθο (κυρίως στα νησιά) χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις.

Η περιουσίες των πολίτων μπλοκάρονται μέχρι την εξέταση πληθώρας αντιρρήσεων από τις Αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ).

Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ως ιδιοκτησία του όλες τις δασικές εκτάσεις και υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.

Ποια θέματα εκκρεμούν:

Δασωμένοι Αγροί:

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η αγροτική χρήση της κάθε ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, με εκείνες του 1960.

Επίσης για να ενισχυθεί η διαπίστωση της αγροτικής χρήσης θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να καταθέτουν ως αποδεικτικά στοιχεία και άλλα έγγραφα, όπως συμβόλαια, μισθωτήρια κλπ.

Για αυτές τις εκτάσεις που θα αποδεικνύεται η αγροτική χρήση στο παρελθόν, αλλά σήμερα καλύπτονται από δασική βλάστηση θα μπορούν πλέον να αποχαρακτηρίζονται.

Ωστόσο, η επιτρεπόμενη χρήση τους θα συναρτάται από το είδος της βλάστησης που έχει σήμερα.

α) Εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες η έκταση εμφανίζεται ως δάσος, θα επιτρέπεται στο μέλλον μόνο η γεωργική της χρήση.

α) Εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες η έκταση εμφανίζεται ως δασική τότε αυτή θα εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας και ο ιδιοκτήτης της θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ακόμη και για δόμηση, σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανόνες της περιοχής.

Εκχερσωμένες εκτάσεις

Δηλαδή εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις παραχώρησης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις εκχερσωμένες εκτάσεις προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις:

α) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και

β) την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000 (για παράδειγμα, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.ά.).

Δασικά Αυθαίρετα

Με την κοινή απόφαση (Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775, ΦΕΚ 3253/22-07-21) που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορίστηκαν οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται τα αιτήματα των ιδιοκτητών δασικών αυθαιρέτων.

Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω αυτής της εφαρμογής που θα λειτουργήσει στο Κτηματολόγιο, θα προχωρήσει στην καταγραφή των αυθαιρέτων, προκειμένου στη συνέχεια να εξετάσει ποια από αυτά θα τακτοποιηθούν και ποια θα είναι προς κατεδάφιση.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 456 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News