Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  10:16 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 19:58

Εκτροπή του Αχελώου: Συνεδριάζουν οι φορείς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκτροπή του Αχελώου: Συνεδριάζουν οι φορείς, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στον απόηχο των κινήσεων του Υπουργείου Υποδομών και των προκλητικών δηλώσεων Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση” έχει ως εξής:

Στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, περί μουρλών που προσφεύγουν στο ΣτΕ –φέρνοντας το παράδειγμα της εκτροπής του Αχελώου- αλλά και κινήσεων του Υπουργείου Υποδομών για την συντήρηση των ημιτελών έργων της εκτροπής του ποταμού στη Θεσσαλία, προγραμματίζεται για αύριο να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.

Στην Αιτωλοακαρνανία ήδη καταγράφονται αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και ετοιμότητα των φορέων να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη για τον Αχελώο.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής των Φορέων επανέλαβε πως όταν υπάρξει μία διοικητική πράξη που να προωθεί την εκτροπή του Αχελώου αυτή θα προσβληθεί στα δικαστήρια.

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπογραμμίζοντας με νόημα ; «για όσα ακούστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή από τον υπουργό κ.Γεωργιάδη, εφόσον αφορούν τον έργο της εκτροπής, σημειώνω ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και μαζί τους όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας. εμπιστευόμαστε πάνω από όλα τη Δικαιοσύνη.

Αυτή μας δικαίωσε στο ανώτατο επίπεδο πέντε φορές ήδη. Αυτή αν χρειαστεί θα μας δικαιώσει και έκτη φορά».

Η σύσκεψη με τους Αιτωλοακαρνάνες που δεν έγινε…

Πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι φορείς της Θεσσαλίας έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον δύο φορές ευρείες συσκέψεις για το θέμα παρουσία πολλών και αρμοδίων με το θέμα υπουργών της κυβέρνησης.

Στις αρχές του 2020 μάλιστα –πριν την έλευση της πανδημίας- από παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας διαρρέονται ότι ανάλογη σύσκεψη επρόκειτο να γίνει και με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου η Κυβέρνηση να ακούσει και τις δύο –εν πολλοίς όμως γνωστές- απόψεις. Τέτοια σύσκεψη όμως δεν έγινε ποτέ.

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θέλουν οι Θεσσαλοί

Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα διεκδικήσει η Θεσσαλία να συζητηθεί το θέμα της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, αλλά και των έργων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Το παραπάνω αποφασίστηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε πρόσφατα το ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας με τους βουλευτές της περιφέρειας, δημάρχους και εκπροσώπους της ΕΔΥΘΕ (Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης  Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας).

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθαν. Νασιακόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο υδατικό-περιβαλλοντικό πρόβλημα που εδώ και πολλές δεκαετίες παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτο καθώς επίσης και στα ημιτελή έργα του Αχελώου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του  υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα ο οποίος αφού συνεχάρη τον κ. Νασιακόπουλο για την σημαντική  πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του θέματος τονίζοντας ότι όλοι οι Θεσσαλοί με κοινές και συντεταγμένες ενέργειες θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΘ επικεντρώθηκε σε τρία βασικά ζητήματα για τα οποία διαπιστώθηκε η πλήρης ομοφωνία όλων των παρευρισκομένων βουλευτών αλλά και των συμμετεχόντων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε το επίμαχο θέμα του Αχελώου (μερική μεταφορά νερού κλπ) καθώς και όλα τα υδατικά έργα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να συζητηθούν διεξοδικά σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Επίσης, να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα προκειμένου να αποσαφηνισθεί πλήρως σε ποιο σημείο βρίσκεται η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας.

Τέλος, ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ συνοδευόμενα από εκπροσώπους της ΕΔΥΘΕ να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της  Βουλής.

Το 2024 θέλει η ΔΕΗ να έχει έτοιμο το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας

Τις τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα δρομολογεί η ΔΕΗ, μετά την έγκριση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα τέλη του Δεκεμβρίου, η οποία ανάβει το «πράσινο φως» για τις εργασίες που απομένουν ώστε να τεθεί σε λειτουργία το έργο.

Όπως αναφέρεται στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ο σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια μέσα στο 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο είναι έτοιμο κατά 90% εδώ και μία 20ετία περίπου, καθώς ήδη από το 2001 έχει εγκατασταθεί όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Έτσι, οι εργασίες που απομένουν αφορούν κυρίως στο κλείσιμο του φράγματος και την έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων τόσο στην περιοχή των έργων όσο και στην περιοχή μετεγκατάστασης του τμήματος του οικισμού το οποίο θα καταβυθισθεί.

Παράλληλα, η επιχείρηση θα προχωρήσει στις εργασίες που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση του εδάφους στο τμήμα του οικισμού που δεν θα καταβυθισθεί, όπως και στη συντήρηση του εξοπλισμού του σταθμού, η οποία είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι έχει παραμείνει αναξιοποίητος για χρόνια.

Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο του φράγματος, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εμπλοκή στην ολοκλήρωση του σταθμού προήλθε από τη σύνδεσή της με την εκτροπή του Αχελώου, από την οποία ωστόσο «αυτονομήθηκε»
στην πορεία.

Το τελευταίο «μπλόκο» μπήκε τον Νοέμβριο του 2020, με την ακύρωση από το ΣτΕ των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί το 2017. Στη νέα ΑΕΠΟ, ενημερώνεται η ύπαρξη του έργου στο υφιστάμενο Χωροταξικό Σχέδιο Θεσσαλίας, με δεδομένο ότι για τον υδροηλεκτρικό σταθμό γίνεται ήδη μνεία στον Χάρτη που συνοδεύει το Χωροταξικό Σχέδιο.

Επίσης, στους νέους περιβαλλοντικούς όρους επιβεβαιώνεται η συμφωνία της μονάδας με το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, καθώς εκεί γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι τα υδατικά διαμερίσματα που επηρεάζονται από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν εξετασθεί και παραμένουν σε ισχύ, συμβαδίζοντας με τους κανόνες εξαίρεσης της Οδηγίας 2000/60.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 335 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News