Σάββατο, 27η Νοεμβρίου 2021  6:18 πμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 23:52

Ξηρομερίτες Λησμονημένοι Μαχητές του 1940. 39o Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου & 24ο Σύνταγμα Πεζικού Πρεβέζης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Νίκος Θ. Μήτσης με τις γνώσεις του ερευνητή και ιστοριοδίφη αναδεικνύει την μεγάλη προσφορά και τη θυσία των Ξηρομεριτών που έγραψαν σελίδες δόξας κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41. Εκατοντάδες  Ξηρομερίτες αγωνίστηκαν ενάντια στον γερμανοϊταλικό φασισμό και έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας. Ο συγγραφέας στις σελίδες που ακολουθούν, μέσα από σπάνια, πολύτιμα ντοκουμέντα , φωτογραφίες, φέρνει στο φως, πρώτη φορά, τις σκληρές και νικηφόρες μάχες που έδωσαν απέναντι στους κατακτητές το 39ο ( Ι, ΙΙ, ΙΙΙ ) Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου και το 24ο ( Ι, ΙΙ , ΙΙΙ ) Σύνταγμα  Πεζικού Πρεβέζης ( αμφότερα  Συντάγματα  που στην πλειοψηφία τους υπηρετούσαν Αιτωλοακαρνάνες στρατιώτες και αξιωματικοί ) και δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο αξιωματικών και οπλιτών που χάθηκαν  κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 εντός του αλβανικού εδάφους και που χάρισαν στην πατρίδα το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή τους και έγραψαν τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ακούστε του τραγούδι :  "Τ' έχεις καημένε κόρακα", με την φωνή του μεγάλου και αείμνηστου Ξηρομερίτη Τάκη Καρναβά. Το Τραγούδι μιλάει για τους τους νεκρούς και λησμονημένους μαχητές του Ξηρομέρου , αλλά και γενικότερα  και γι αυτούς που πολέμησαν ηρωικά στο Μέτωπο του 1940-41, σκοτώθηκαν , έμειναν άθαφτοι, αμνημόνευτοι , αλιβάνιστοι,   εκεί ψηλά στα βουνά της Αλβανίας . 

Εις  ένδειξιν ευγνωμοσύνης !!!

«Τ' έχεις καημένε κόρακα και σκούζεις και φωνάζεις;

μήπως διψάς για αίματα, γι ανθρώπινα κουφάρια;

Έβγα ψηλά πουλί μ' στο Λάμποβο, ωρέ ψηλά στο Τεπελένι

να δεις κορμιά πουλί μ' που κείτονται κι ανθρώπινα κουφάρια….»

Τ'έχεις καημένε κόρακα - Τ Καρναβάς Βαγ Σούκας

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του Νίκου Μήτση:

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 152 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα