Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:53 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 19:24

Κλιματική αλλαγή: να αυξηθούν οι προσδοκίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όλες οι χώρες της G20 θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2050 - Ετήσια χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες - Πενταετές χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση της δράσης για το κλίμα.

Το ΕΚ ασκεί πιέσεις για την επιτάχυνση της δράσης παγκόσμια και για να συνεχίσει η ΕΕ να ηγείται των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του με 527 ψήφους υπέρ, 134 ψήφους κατά και 35 αποχές σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία ότι οι εθνικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι το 2015 θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας πλέον των τριών βαθμών έως το 2100, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Αναφέρουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει το δρόμο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι ίδιοι θα εργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55 in 2030» συνάδει πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Με στόχο την επίσπευση της δράσης για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να αντικαταστήσει η ΕΕ το τρέχον 10ετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες. Όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και καλούν όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Ο ρόλος της βιοποικιλότητας είναι κομβικής σημασίας στη ρύθμιση του κλίματος και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, περιλαμβάνουν την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και είναι επωφελείς για όλους.

Η G20 πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, όλα τα κράτη της G20 θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν την Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλες χώρες, σημαντικές παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον καθορισμό κοινών προδιαγραφών και την ενίσχυση των προσδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

Χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευση του Προέδρου Biden για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά το ήμισυ έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής αλλά και χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ενώ αναγνωρίζουν την προθυμία της Κίνας να καταστεί εποικοδομητικός εταίρος στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, εκφράζουν ανησυχίες για την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα. Υπογραμμίζουν ότι η Κίνα θα πρέπει να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, οι οποίοι θα καλύπτουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν την ετήσια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά 100 δισ. δολάρια το λιγότερο, αυξάνοντας το ποσό αυτό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα κληθούν κι εκείνες να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα περιγράφει τη δίκαιη συνεισφορά κάθε ανεπτυγμένης χώρας στο εν λόγω σχέδιο χρηματοδότησης. Επιθυμούν ακόμη να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην COP26 παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία COVID-19.

Επόμενα βήματα

Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου υπό την ηγεσία του Pascal Canfin (Renew, Γαλλία) θα βρίσκεται στη Γλασκώβη από τις 8 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Σχετικές πληροφορίες

Το ΕΚ ασκεί συνεχώς πιέσεις για μια πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, ενώ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στις 28 Νοεμβρίου 2019. Τον Ιούνιο του 2021, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα που μετατρέπει την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050, σε δεσμευτική υποχρέωση για την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Αυξάνει επίσης τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 από 40 % σε τουλάχιστον 55 %, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Τον Ιούλιο του 2021, η Επιτροπή παρουσίασε τη δέσμη μέτρων «Fit for 55 in 2030», ώστε να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο για το 2030.

Διαβάστηκε 718 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.