Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:13 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 17:24

Κατσάνος-Θεοδρακόπουλος και όχι ο Μπέλλος οι πρώτοι “κτήτορες” της σημερινής κεντρικής πλατείας Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πηγές εικόνας: Αρχείο Χ. Δημάδη & Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Αγρίνιο Πολεοδομική Εξέλιξη Από Την Αναδημιουργία Στην Ακμή Του Μεσοπολέμου 1830-1940.

Του Λίνου Υφαντή,

Η σημερινή κεντρική πλατεία Αγρινίου είναι γνωστή ως Πλατεία Δημοκρατίας. Πριν τη δικτατορία ονομάζονταν πλατεία Μπέλλου. Υπάρχει η εντύπωση ότι η πλατεία ήταν οικόπεδο που δωρήθηκε από τον πετυχημένο Δήμαρχο Αγρινίου Μιχαήλ Μπέλλο στις αρχές του αιώνα. Ο Μπέλλος όμως δεν ήταν ο πρώτος κτήτορας του χώρου όπου υπάρχει σήμερα η σημερινή Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.

Στον πολεοδομικό χάρτη του 1843 που  διασώζεται στο βιβλίο της κας Δώρα Μονιούδη, Γαβαλά “Αγρίνιο Πολεοδομική Εξέλιξη από την Αναδημιουργία στην ακμή του Μεσοπολέμου 1830-1940″ στη θέση της σημερινής πλατείας στο ανατολικό της μέρος διασώζονται δύο αριθμημένα οικόπεδα. Στο ευρετήριο των αριθμών ιδιοκτησιών του κτηματολογικού πίνακα που δημοσιεύει το βιβλίο διαπιστώνει κανείς ότι το άνω οικόπεδο έφερε ως ιδιοκτήτη το 1843  τον Αλέξανδρο Θεοδρακόπουλο (σ.σ. έτσι γράφονταν πιθανόν να έγινε Θεοδωρακόπουλος μεταγενέστερα) με επαγγελματική ιδιότητα “Κτηματίας”. Επίσης το κάτω οικόπεδο, το οποίο  συμπίπτει σχεδόν εξολοκλήρου με το ανατολικό κομμάτι της πλατείας ανήκε στον έμπορο Ιωάννη Κατσάνο. Το δυτικό κομμάτι της πλατείας φαίνεται να μην είχε ιδιοκτήτη τουλάχιστον ως το 1853.

Από κει και πέρα υπάρχει η μαρτυρία σε παλαιότερο άρθρο του συμβολαιογράφου Νίκου Θ. Νταής ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “ο Μπέλλος  ΔΩΡΙΣΕ την από έκταση πλέον των 10 στρεμμάτων οικοπεδική έκταση του στο Δήμο και δημιούργησε την κεντρική πλατεία Αγρινίου». Η πραγματικότητα είναι ότι ο Μπέλλος ήταν μεταγενέστερος των Κατσάνου-Θεοδρακόπουλου στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της πλατείας, εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη.

Σε κάθε όμως περίπτωση δικαίως ονομάστηκε η συγκεκριμένη πλατεία ως Πλατεία Μπέλλου όχι τόσο για τη δωρεά οικοπέδου του εν λόγω Δημάρχου, αλλά κυρίως γιατί ο Μιχαήλ Μπέλλος είχε το σθένος να εφαρμόσει το Οθωνικό Πολεοδομικό σχέδιο τουλάχιστον στη διαμόρφωση της πλατείας και να αποκτήσει η πόλη το κέντρο που έχει σήμερα ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα.

Με πληροφορίες από:

Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Αγρίνιο Πολεοδομική Εξέλιξη Από Την Αναδημιουργία Στην Ακμή Του Μεσοπολέμου 1830-1940. Δήμος Αγρινίου:2010.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 855 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα