Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:31 μμ
 
wm small
Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 17:27

Οι ζώνες βάθους της Τριχωνίδας χαρτογραφημένες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη ομάδας Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι αποτύπωσαν μεταξύ άλλων τις ζώνες βάθους της λίμνης Τριχωνίδας.  Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από τους Joana Seguin, Παύλο Αβραμίδη, Walter Dorfler, Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη και Ingmar Unkel, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό E & G, Quaternary Science Journal το 2020.

Στην παραπάνω εικόνα με ανοικτό γαλάζιο χρώμα αποτυπώνεται η παράλια ζώνη της λίμνης με το βάθος της να φτάνει έως 10 m. Με το πιο έντονο γαλάζιο χρώμα αποτυπώνεται η ζώνη από 20 έως 30 m και όσο πλησιάζουμε στο κέντρο της τόσο κλιμακώνεται το γαλάζιο προς το σκούρο μπλε, στο οποίο καταγράφεται και το μέγιστο βάθος της λίμνης 58 m στη ζώνη των 50 m. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς ο πυρήνας της λίμνης και το μέγιστο βάθος δεν τοποθετείται στο κέντρο της αλλά δεξιά προς την περιοχή του Θέρμου.

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο ραδιοχρονολόγησης μέσω ραδιάνθρακα για να αποτυπώσουν τις αλλαγές που υπέστη το γεωλογικό ανάγλυφο της λίμνης και πως εξελίχθηκε. Εκείνο που συμπεραίνεται είναι ότι η λίμνη έχει υποστεί αλλαγές τα τελευταία 2600 χρόνια αλλά δεν αποδίδονται έντονα στην ανθρώπινη παρουσία, παρά μόνο τον τελευταίο αιώνα. Άλλωστε η περιοχή έκανε το πληθυσμιακό “pick” της την περίοδο της Αιτωλικής Συμπολιτείας όταν το Θέρμο ήταν έδρα της και αργότερα καταγράφονται ασθενή ίχνη κατοίκησης.

Με πληροφορίες από:

J. Seguin,  , Pavlos Avramidis, Walter Dörfler, Alexandros Emmanouilidis and Ingmar Unkel1et al.: A 2600-year high-resolution climate record from Lake Trichonida (SW Greece), E&G Quaternary Sci. J., 69, 139–160, 2020,  https://doi.org/10.5194/egqsj-69-139-2020

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 773 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.