Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:33 πμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 17:48

Πότε ήρθε ο Χριστιανισμός στην Αιτωλία & Ακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο σημερινός Ελλαδικός χώρος ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό για πρώτη φορά μετά τις περιοδείες του Αποστόλου Παύλου. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα και την περιοχή της Αιτωλίας και Ακαρνανίας οφείλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην 4η περιοδεία του Αποστόλου Παύλου αλλά και στην παρουσία του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα.

Η Αιτωλοακαρνανία εκείνη την περίοδο  μοιράζονταν μεταξύ των Ρωμαϊκών επαρχιών της “Παλαιάς Ηπείρου” ( Epirus Vetus) και της  Αχαϊας. Δεν είχε ιδιαίτερη κομβική σημασία καθώς επισκιάζονταν από τις δύο μεγάλες πόλεις των Πατρών νότια και της Νικόπολης βόρεια. Επίσης οι θαλάσσιοι δρόμοι περνούσαν από τα Ιόνια νησιά. Αυτό είχε αποτύπωμα και στην έλευση της νέας θρησκείας, αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη παρουσία των ίδιων των Αποστόλων Παύλου και Ανδρέα.

Αντιθέτως η έλευση του Χριστιανισμού έρχεται σε δεύτερο χρόνο και αποδίδεται συγκεκριμένα στους μαθητές τους Ηρωδίωνα και  Σωσίωνα.  Ο Ηρωδίωνας το 54 μ.Χ. μαρτυρεί στην Υπάτη Φθιώτιδας. Ο Σωσίων  βρέθηκαν στη Λευκάδα το 65 μ.Χ. και έγινε ο πρώτος επίσκοπος Λευκάδος. Στην πρώτη επαφή του Χριστιανισμού με την ευρύτερη περιοχή αποδίδεται και το ναυάγιο της Μαρίας Μαγδαληνής στη Ζάκυνθο.  Λέγεται ότι με βάση αυτές τις επιρροές έγιναν οι πρώτες επαφές με τη νέα θρησκεία στα Ακαρνανικά και Αιτωλικά παράλια.

Φυσικά οι παραπάνω πληρ0φορίες αποδίδονται στην παράδοση και διασώζονται από παλαιότερους συγγραφείς όπως ο Θ. Θωμόπουλος και  Α. Παλιούρας. Σε κάθε περίπτωση συμπίπτουν με τη γεωγραφική -οικονομική θέση της περιοχής την περίοδο εκείνη. Στην περιοχή εδραιώθηκε η νέα θρησκεία πολύ μετά τον 1ο αιώνα μ.Χ. όπως ακριβώς έγινε και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο. Εγκατέλειψε την παλαιά θρησκεία του 12θεου, την οποία σημειωτέον ασπάστηκε σχετικά αργότερα σε σχέση με υπόλοιπες περιοχές της Αρχαίας Ελλάδας, διότι έδινε έμφαση σε τοπικές λατρείες. Ως οργανωμένη εκκλησιαστική δομή καταγράφεται στη Βυζαντινή Περίοδο που ακολούθησε η Επισκοπή Αχελώου η οποία υπάγονταν στη Νικόπολη Πρεβέζης.

Με πληροφορίες από:

Θ. Θωμόπουλου, Η Ιστορία του Αγρινίου, Αθήνα: 1954.

Αθανάσιος Παλιούρας, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Αθηνα: Αρσινόη, 1984.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 762 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.