Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:50 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 18:52

Αβέβαιο το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας με το νέο σύστημα εισαγωγής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ψήνεται» σβήσιμο της Αιτωλοακαρνανίας από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που οδηγούνται όσοι άκουσαν την πρόσφατη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως για το νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και για τις αλλαγές που θα φέρει δίνοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισόδου, αλλά και να ορίζουν αυξημένο συντελεστή σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Μπορεί το νέο σύστημα, που προαναγγέλλεται, να μην είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν και είχε καθιερωθεί από την Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, όμως με δεδομένο ότι τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, που στις περσινές Πανελλήνιες βρέθηκαν όλα αρκετά κάτω από τη βάση του 10, το μέλλον τους δεν μοιάζει 100% εξασφαλισμένο. Υπενθυμίζεται ότι με εξαίρεση τα Τμήματα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, που πλησίασαν κάπως τη βάση του 10 αλλά δεν την άγγιξαν καν, όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στο Μεσολόγγι είχαν πολύ χαμηλή βάση κάτω από 5.000 μόρια. Μάλιστα και τα τρία τμήματα του Μεσολογγίου είχαν βάση κάτω από 2.000 μόρια, ενώ το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι (νεοϊδρυθέν τμήμα της Γεωπονικής) είχε βάση κάτω και από τη μονάδα (875 μόρια), όντας πανελλαδικά το Τμήμα με τη δεύτερη χαμηλότερη βάση.

Η Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξή της άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια Τμήματα ανά τη χώρα, λέγοντας ότι «θα πρέπει να δούμε πάρα πολύ αυστηρά το ζήτημα του αριθμού των Τμημάτων» και αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι θα κλείσουν Τμήματα σε περίπτωση που δεν υπάρξουν επιτυχόντες σε αυτά ή είναι ελάχιστοι. Ωστόσο, η Υπ. Παιδείας δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πως ακριβώς θα γίνει η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη και ποιος θα πάρει τη απόφαση -τα πανεπιστήμια ή το Υπουργείο- για το λουκέτο στα Τμήματα. «Είναι ήδη υπό εξέταση»είπε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε πως «έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, γιατί θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα, δηλαδή τα ζητήματα εισαγωγής είναι αλληλένδετα με τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Δηλαδή, πόσες Γεωπονικές χρειαζόμαστε; Πόσες Νομικές χρειαζόμαστε; Που τις χρειαζόμαστε; Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, θα ζητήσουμε και τη συνδρομή των Πανεπιστημίων σε αυτό, να μας πουν ακριβώς τις δικές τους προτεραιότητες. Όλα αυτά θα τα δούμε μαζί με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτές οι ρυθμίσεις, που θα δείτε στο νομοσχέδιο, ενώνονται με μια μεγάλη προσπάθεια να αναδιαταχθεί ο ακαδημαϊκός χάρτης».

Βεβαίως η βάση εισαγωγής δεν είναι το μόνο δεδομένο που καθορίζει τη βιωσιμότητα ενός πανεπιστημιακού τμήματος, ούτε απηχεί πάντοτε και στο 100% τη ζήτηση που έχει ένα τμήμα. Ένα ακόμη κριτήριο είναι ο βαθμός εισαγωγής του πρώτου επιτυχόντα σε ένα Τμήμα. Σε αυτό το κριτήριο τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας καταγράφουν πολύ καλύτερες επιδόσεις καθώς οι πρώτοι επιτυχόντες έχουν αρκετά περισσότερα μόρια από τα 10.000. Σε κάθε περίπτωση για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία, θα πρέπει να περιμένει να δει και τα κριτήρια που θα ορίσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Βεβαίως δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει διαφωνήσει με το νέο σύστημα που προτείνεται από τη Νίκη Κεραμέως, διατυπώνοντας μάλιστα την αντίδρασή της με σχεδόν κυνικό τρόπο, αφού έδειξε ξεκάθαρη προτίμηση στη μη μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, έναντι στην οιαδήποτε επίλυση του προβλήματος εισαγωγής φοιτητών στα πανεπιστήμια με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο γνώσεων. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη νομοθετική της πρωτοβουλία και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρυτάνεων.

Από την άλλη βέβαια ο τρόπο με τον οποίο η Υπουργός Παιδείας ξεδιπλώνει την επιχειρηματολογίας της έχει πολύ ενδιαφέρον και μερικά «θολά» σημεία. Γιατί, η Νίκη Κεραμέως δεν αναρωτήθηκε μόνο πόσες Γεωπονικές και πόσες Νομικές χρειαζόμαστε, αλλά και που τις χρειαζόμαστε. Στο ακαδημαϊκό χάρτη λοιπόν όπως τον περιγράφει η Υπουργό, με τα στενά ακαδημαϊκά κριτήρια, που θα συμπλέουν με τα χωροταξικά, το πρόβλημα δεν είναι η Γεωπονική της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά το γεγονός ότι το Γεωπονική Πανεπιστήμιο παραμένει στο κέντρο της Αθήνας….

Οι επιδόσεις των πανεπιστημιακών Τμημάτων

της Αιτωλοακαρνανίας

Τμήμα Βάση Εισαγωγής 2020
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 4.575

 

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 8.100
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 3.475
ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 7.800
ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 1.025
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 875
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 1.700

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 453 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.