Σάββατο, 6η Μαρτίου 2021  11:07 πμ
 
SITE DESCRIPTION
wm small
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 00:03

Η επένδυση της Next e.GO στην Ελλάδα: Θα «πιάσει» Πάτρα ή Πλατυγιάλι;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πανεπιστήμιο Πατρών, ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδος και Οργανισμός Λιμένος Πατρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν την επένδυση στην περιοχή

 

Σε δεύτερη μοίρα το Πλατυγιάλι από τους φορείς

Η πρόσφατα υπογραφείσα «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» της εταιρείας  Next e.GO  με την EnterpriseGreece για την εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, αποτελεί μία πρωτοποριακή επένδυση, η οποία θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5.000 έμμεσων, με την απορρόφηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη νέων πράσινων τεχνολογιών, την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και την ανάδειξη της τελικώς επιλεγείσας περιοχής σε επενδυτικό προορισμό διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία Next e.GO  βρίσκεται σε αναζήτηση της περιοχής προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση, η οποία θα πρέπει να διαθέτει λιμάνι, ακαδημαϊκό ίδρυμα και κέντρο έρευνας. Την επένδυση αυτή διεκδικούν φορείς της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων. Χαρακτηριστικά σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Διαθέτουμε όλα τα ανωτέρω (Οργανισμός Λιμένος Πατρών, Πανεπιστήμιο Πατρών και ερευνητικά ινστιτούτα με σημαντική σχετική εξειδίκευση όπως το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων) και επιπλέον  Βιομηχανική Περιοχή η οποία  θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή για την εγκατάσταση του εργοστασίου.

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του συμπολίτη μας δικηγόρου Κωνσταντίνου Κανελλάκη, που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να διεκδικήσουμε αυτή την εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για την περιοχή μας, η οποία θα δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες  θέσεις απασχόλησης, θα μεγεθύνει το οικοσύστημα υποστηρικτικών επιχειρήσεων, θα προσφέρει στο Πανεπιστήμιο και στα Ινστιτούτα ευκαιρίες αξιοποίησης του ερευνητικού έργου τους,θα αναδείξει τις δυνατότητες του λιμανιού της πόλης μας και θα συμβάλλει εν κατακλείδι με ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας.»

Πάντως αμέσως μετά την παρουσίαση της επένδυσης στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, κυκλοφόρησαν διάφορες πληροφορίες αναφορικά με το που θα μπορούσε να γίνει αυτή η μεγάλη επένδυση. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν η Καβάλα, η περιοχή Κοζάνη – Πτολεμαΐδα, αλλά και το λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό. Πάντως το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Σ.Ε.Β. Δυτικής Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων φαίνεται να ενδιαφέρονται για να φέρουν την επένδυση αυτή στην Πάτρα και όχι στο Πλατυγιάλι.

Το Πλατυγιάλι του Αστακού διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα της Πάτρας και ίσως ακόμη περισσότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΝΑΒΙΠΕ του Λιμανιού είναι ένα «παρθένο» έδαφος για επενδύσεις σε αντίθεση με την βιομηχανική περιοχή της Πάτρα. Το μόνο ίσως που στερεί από το Πλατυγιάλι να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την επένδυση αυτή είναι η προβληματική οδική σύνδεσή του. Δυστυχώς, όμως οι μελέτες της σύνδεσής του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια οδό, αν και είναι ώριμες για δημοπράτηση, δεν έχουν βρει ακόμη χρηματοδότηση. Και φυσικά μειονέκτημα του Πλατυγιαλιού είναι και το γεγονός οι φορείς της περιοχής το θέτουν –πάντα συνέβαινε αυτό- σε δεύτερη μοίρα…

Σε κάθε περίπτωση το ποιο λιμάνι θα… πιάσει η επένδυση αυτή, μένει να το δούμε, καθώς προφανώς τον πρώτο λόγο έχει ο ίδιος ο επενδυτής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια των φορέων να φέρουν την επένδυση στη Δυτική Ελλάδα (είτε στην Πάτρα, είτε στο Πλατυγιάλι) δεν πρέπει να γίνει.

Δημήτρης Παπαδάκης-Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 263 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

1 σχόλιο

 • Σύνδεσμος σχολίου Νικολαου Αργύρης Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 16:20 δημοσιεύθηκε από Νικολαου Αργύρης

  Νομίζω πως αρκετοί θα ήθελαν να δούνε το Πλατυγιάλι και όλη τη Δυτική Ελλάδα ανεπτυγμένη με εγκαταστάσεις και χρησιμότητα, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ , η Πάτρα είναι το πιο πιθανό μέρος για να στηθεί η βιομηχανία, καθώς θα έχει νέο ταχύτατο ηλεκτροκίνητο σιδηροδρομικό δίκτυο μέσα στα επόμενα χρόνια(κομμάτι του Πάτρα-Αθήνα-Θεσ/νίκη-Προμαχώνας) και η ύπαρξη της μεγάλης βιομηχανικής περιοχής της Πάτρας είναι θετικό για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης επένδυσης, επίσης ο ΔΕΣΦΑ έχει βάλει μέσα στο στρατηγικό του πλάνο την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ώς την Πάτρα και την Βιομηχανική Περιοχή και το Βιομηχανικό Πάρκο. Το λιμάνι το έχει , την τεράστια πανεπιστημιούπολη με το πλήθος των ακαδημαικών κτλπ την έχει, οπότε είναι μονόδρομος. Τρείς απαιτήσεις έθεσαν οι επενδυτές για την επένδυση αυτή :
  -Κεντρικό λιμάνι
  -Οργανωμένη Βιομηχανική Περιοχή
  -Μεγάλο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα

  Κανονικά θα έπρεπε και εμείς σαν Αιτωλοακαρνάνες να υποστηρίζουμε την προσπάθεια ώστε η επένδυση να πάει Πάτρα, για να μην χαθεί η ευκαιρία και πάει στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Αλλωστε πλέον είμαστε άτυπο "προάστιο" της Πάτρας(δεν αναφέρομαι στην Ναύπακτο που είναι και με την βούλα προάστιο των Πατρών) , θέλουμε δεν θέλουμε, οι αποστάσεις πλέον είναι πολύ μικρές και οι ευκαιρείες για θέσεις εργασίες δεν αφορούν μόνο τους πολίτες της Αχαίας αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Μιλάμε για 1000άδες θέσεις εργασίας που έχει πολύ ανάγκη η Δυτική Ελλάδα. Μην σκεφτόμαστε τοπικιστικά και σαν βλαχοκεντριστές, στο εξωτερικό δεν σκέφτονται έτσι κοντόφθαλμα σαν εμάς, γιατί εκεί υπάρχουν συνεργασίες απο πόλεις και χωριά /επαρχίες δορυφόρους με τους κεντρικούς πόλους της χώρας. Ας γίνουμε ένα και ας απαιτήσουμε να γίνει η επένδυση στην Πάτρα που πληρεί τις προυποθέσεις, θα είναι καλό για όλους αν τελικά γίνει , παρά να καθόμαστε να σκεφτόμαστε ότι ωραία θα ταίριαζε η επένδυση π.χ. στο Πλατυγιάλι ή τον Αστακό, η ιδέα πρέπει να είναι μία και όλοι συλλογικά να συνεργαστούμε. Έχω διαβάσει και τις προτάσεις όλων των φορέων και στην Πάτρα, πραγματικά κάνουν μεγάλες προσπάθειες και πρέπει να υποστηριχθούν και απο τους γύρω νομούς. Δεν είναι καθόλου μικρή η επένδυση, καθώς θα απασχολεί κόσμο απο όλη την Περιφέρεια.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα