Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:58 πμ
 
wm small
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 17:50

Ο έρωτας της τουρκάλας Αϊσέ με οπλαρχηγό που απελευθέρωσε το Βραχώρι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το Βραχώρι ( Αγρίνιο) απελευθερώθηκε στις 11 Ιουνίου του 1821. Ένας από τους απελευθερωτές του ήταν ο Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος. Μία άγνωστη πτυχή των γεγονότων ήταν ο έρωτας μιας τουρκάλας του Βραχωρίου προς τον Έλληνα οπλαρχηγό, όταν φυσικά αυτός ήταν νέος. Την έλεγαν Αϊσέ και μάλιστα δεν ήταν μια τυχαία γυναίκα. Ήταν κόρη του μουλά του Βραχωρίου Αλήμπεη.

Ο Κώστας Βλαχόπουλος μαζί με τον αδελφό του Αλεξάκη συμμετείχαν στην απελευθέρωση του Βραχωρίου και έπιασαν πολλούς τούρκους αιχμαλώτους.  Κάποιοι  ανταλλάχτηκαν με άλλους Έλληνες αιχμαλώτους. Ανάμεσα σε αυτούς που ανταλλάχθηκαν ήταν η οικογένεια της Αϊσέ και του μουλά Αλήμπεη, η οποία ανταλλάχθηκε συγκεκριμένα με την οικογένεια του Βλαχόπουλου που κρατούνταν όμηροι στην Πρέβεζα. Μάλιστα η Αϊσέ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα: Βαφτίστηκε κρυφά χριστιανή, πήρε το όνομα Μαρία. Άφησε πίσω την οικογένειά της και ακολούθησε τον Βλαχόπουλο με τα στρατεύματά του.

Η μοίρα της αιχμαλωσίας έπαιξε αντίστροφο παιχνίδι πέντε χρόνια αργότερα, στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Εκεί η Αϊσέ-Μαρία είχε εγκλωβιστεί και συνελήφθη. Αιχμαλωτίστηκε  και οδηγήθηκε στην οικογένειά της στην Πρέβεζα, όπου ο πατέρας της προσπάθησε να την πείσει να επιστρέψει στη μουσουλμανική πίστη. Ωστόσο εκείνη δραπέτευσε στην Κέρκυρα, όπου φιλοξενήθηκε στο αρχοντικό του Καποδίστρια, πριν καταφέρει με τη βοήθεια του μητροπολίτη του νησιού να φτάσει στην Πελοπόννησο και να συναντήσει τον αγαπημένο της. Ο Κ. Βλαχόπουλος, χωρίς να παρουσιάζεται αδιάφορος για την οικογενειακή της περιουσία στο Βραχώρι, εξέφρασε το 1830 την πρόθεσή του να την παντρευτεί.

Έτσι λοιπόν η περιπέτεια αυτή που μοιάζει με υπόθεση μυθιστορήματος είχε αίσιο τέλος.

Με πληροφορίες από:

Ν. Δοκανάρης, Ο στρατηγός του αγώνα της Ανεξαρτησίας Κ. Βλαχόπουλος 1789-1868, Ιωάννινα 1987, 160-62, 188, όπου και το σχετικό έγγραφο-μαρτυρία του Κ. Βλαχόπουλου.
Α. Διακάκης, Η πόλη του Μεσολογγίου κατά την επανάσταση του 1821: πόλεμος, οικονομία, πολιτική, καθημερινή ζωή. ΔΙδακτορική Διατριβή, 2017.

https://el.wikipedia.org/wiki/Αλέξανδρος_Βλαχόπουλος
https://el.wikipedia.org/wiki/Κωνσταντίνος_Βλαχόπουλος

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1060 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.