Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:03 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 00:31

Πάνω από 5.000 tablets οι ανάγκες στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τηλεκπαίδευση χωρίς tablet

Δεκαπέντε μαθητές σε ένα χωριό του δήμου Αγρινίου χωρίς tablet

Παραμένουν «στα τυφλά» οι θεσμικοί φορείς για την προμήθεια tablets στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας από το Υπουργείο Παιδείας.

Παρά τα αρχικά προβλήματα, συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση στη χώρα για τους μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, αλλά και για τους φοιτητές, δηλαδή για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια μέλη καθημερινά.

Το σύνολο των σχολείων παραμένει κλειστό από τις 16 Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι και το κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μείωσε κατά 25% την κυκλοφορία!Η τηλεκπαίδευση που αποτελεί πλέον τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν ήταν αυτονόητη, καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη χώρα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη!

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, από το πρώτο κύμα της πανδημίας έγιναν τα βήματα , προκειμένου όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν εξασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση στις πλατφόρμες.

Τα συγκριτικά στοιχεία ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το 2019 και το 2020 επιβεβαιώνουν την αναβάθμιση των δικτύων και το ψηφιακό άλμα το οποίο πραγματοποιήθηκε και αποτελεί εκτός από πραγματικότητα και παρακαταθήκη στην εκπαιδευτική κοινότητα όταν επιστρέψουμε στη δια ζώσης διδασκαλία.

Εγγραφές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο 2019 (Σεπτέμβριος): 81.500 μαθητές.

2020 (Οκτώβριος): 1,4 εκατομμύρια μαθητές (17σιασμός μαθητών).

E-class: 2019 (Σεπτέμβριος): 28.000 μαθητές και 14.000 εκπαιδευτικοί.

2020 (Οκτώβριος): 900.000 μαθητές και 140.000 εκπαιδευτικοί (30πλασιασμός μαθητών και 10πλασιασμός εκπαιδευτικών).

E-class και e-me: 5000% αύξηση των ψηφιακών τάξεων μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και αν βελτιώθηκαν τα δεδομένα, τα ανυπέρβλητα προβλήματα δεν έχουν πάψει να υπάρχουν! Συγκεκριμένα Πρόεδρος Τ.Κ. του δήμου Αγρινίου αναζητά 15 tablets για μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, θέμα στο οποίο έγινε αναφορά και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην τηλεκπαίδευση, ακόμη και σε περιορισμένη κατά πολύ έκταση, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Αγρινίου Χρήστος Ζαρκαβέλης μιλά για επικοινωνία που είχε με Πρόεδρο Τ.Κ. του δήμου και τον Διευθυντή του σχολείου της Τ.Κ. για την έλλειψη 15 tablets σε ανάλογο αριθμό μαθητών, ενώ παράλληλα τονίζει: «Βάσει της έρευνας που είχαμε διεξάγει αρχής γενομένης από την 1η/4/20 διαπιστώθηκε πως η ανάγκη για την διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης στο δήμο Αγρινίου προσδιορίζεται στην προμήθεια περίπου 5.200 tablets για τους μαθητές που δεν διαθέτουν.

Τα χρήματα για την κάλυψη ενός τόσο μεγάλου αριθμού tablets είναι πάρα πολλά και ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα αυτή. Στις 11/2 ωστόσο λάβαμε εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας το οποίο μας πληροφορούσε πως θα αποστείλει μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 80.000 tablets στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ωστόσο, είναι δύσκολο να έχουμε εικόνα τι ακριβώς γίνεται, γιατί το υπουργείο επέλεξε να αποστέλλει τα tablets απευθείας στα σχολεία. Θεωρώ πως οι ανάγκες είναι μεγάλες για να εξασφαλιστεί ισότιμη ευκαιρία σε όλους του μαθητές μέσω της τηλεκπαίδευσης».

Παράλληλα, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας τοποθετούνται σχετικά με τα νέα βελτιωμένα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, τονίζοντας πως καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση όσο το δυνατών περισσότερων προβλημάτων.

Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Αριστείδης Λουκόπουλος αναφέρει: «πλέον η κατάσταση στην τηλεκπαίδευση και στην συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτή έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Στην Αιτωλοακαρνανία βάσει της εικόνας που έχουμε ως Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μόνο το 6,5% των μαθητών δεν συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση, είτε διότι δεν διαθέτει συσκευές (tablet, laptop κλπ), είτε διότι δεν έχει δίκτυο.

Το ποσοστό αυτό αποτελείται από παιδιά, τα οποία προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σχετικά με τους υπόλοιπους μαθητές της Πρωτοβάθμιας το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει η βοήθεια των γονέων, αλλά η ανταπόκριση είναι πολύ καλή. Το 10% των μαθητών καλύπτεται με εναλλακτικές μορφές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, όπως λ.χ. ασύγχρονη εκπαίδευση ή αποστολή ύλης από τους εκπαιδευτικούς τηρώντας με ευλάβεια τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.

Η εικόνα και η συμμετοχή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση βελτιώνεται καθημερινά. Χρησιμοποιείται ακόμη και το τηλέφωνο με μηδενική χρέωση, όπου υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, με αποτέλεσμα οι μαθητές να διαθέτουν έστω ήχο από τον εκπαιδευτικό την ώρα της διδασκαλίας. Για τα tablets δεν έχουμε εικόνα, αλλά γνωρίζουμε πως η διαδικασία παροχής σε εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως σε μαθητές συνεχίζεται μέσω δωρεών ιδρυμάτων, δήμων κλπ.

Το υπουργείο Παιδείας μέχρι και το τέλος του έτους είχε εξαγγείλει πως θα προμηθεύεσαι με 80.000 tablets τα σχολεία ανά την Ελλάδα, αλλά και σ αυτή την διαδικασία δεν έχουμε εικόνα, καθώς τα tablets φτάνουν στο εκάστοτε σχολείο απευθείας από το υπουργείο».

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης τόνισε: «η εικόνα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία. Περίπου το 7% των μαθητών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση. Στην περιοχή δηλαδή της Βόνιτσας και του Θέρμου δεν έχουν καλή πρόσβαση στο δίκτυο, ενώ πέραν αυτού του προβλήματος στις περιοχές αυτές, τα υπόλοιπα παιδιά που εντάσσονται στο 7% προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η προμήθεια των tablets γίνεται όπου υπάρχει ανάγκη, σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες. Όταν έκλεισαν και πάλι τα σχολεία στο δεύτερο lockdown διανείμαμε τα tablet που μας είχαν εξασφαλίσει από πέρσι, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε σχολείου, που αυτό σημαίνει πως μπορεί ένα σχολείο να έλαβε ένα ή και είκοσι tablets. Εξ’αυτών κάποια πήγαν σε εκπαιδευτικούς, αλλά τα περισσότερα σε μαθητές. Ακόμη και στα ΕΠΑΛ που διαθέτουν πολλά εργαστηριακά μαθήματα η τηλεκπαίδευση γίνεται κανονικά.

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε ένα εργαστηριακό μάθημα προσπαθούμε να επιλύονται με ένα λεπτομερέστατο βιντεάκι, ενώ η ίδια τακτική ακολουθείται λ.χ. και σε άλλα μαθήματα λ.χ. μουσικής. Προσπαθούμε σαν Δευτεροβάθμια και γενικότερα ως εκπαιδευτικοί να επιλύουμε κάθε τι που προκύπτει και να κάνουμε καθημερινά την τηλεκπαίδευση, έτσι ώστε να είναι όσο δυνατόν γίνεται πιο προσιτή στους μαθητές και όσο γίνεται πιο κοντά στη φυσικότητα των μαθημάτων, η οποία είναι και το ζητούμενο».

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτογραφία:cnn.gr
Διαβάστηκε 860 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.