Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:26 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 19:21

Επίδομα 800 ευρώ: Λήγει αύριο η υποβολή αίτησης, πότε μπαίνουν τα χρήματα σε όσους είναι σε αναστολή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Λήγει αύριο 24 Νοεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν τον Νοέμβριο με κρατική εντολή, ενώ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που οι συμβάσεις τους βρίσκονται σε αναστολή λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρώτοι θα λάβουν ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ για κάθε ημέρα που τέθηκαν σε αναστολή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάση ΚΑΔ θα λάβουν αποζημίωση έως το τέλος Δεκεμβρίου με το οικονομικό επιτελείο να καταβάλλει προσπάθεια να αποπληρωθούν πριν τις 21 του επόμενου μήνα.

Η υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή ολοκληρώνεται στις 24 Νοεμβρίου, ενώ για τις πληττόμενες έως τις 7 Δεκεμβρίου. Το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υπολογίζεται με βάση των αριθμό των ημερών που τέθηκε ένας εργαζόμενος σε αναστολή με ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ.

Ολόκληρη την αποζημίωση των 800 ευρώ θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι σε 5 κλάδους (τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό πολιτισμό) και οι εργαζόμενοι στους νομούς Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες που βρίσκονταν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου. Αποζημίωση 746,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή για 28 ημέρες από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ αποζημίωση 640 ευρώ για 24 ημέρες αναστολής από τις 7 Νοεμβρίου και μετά.

Αποζημίωσης 586,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, τα οποία έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορούν να τεθούν σε αναστολή, μόνο εφόσον ο εργοδότης προβεί πρώτα σε ορθή επανάληψη της δήλωσης α φάσης για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Δεδομένου ότι υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες για την υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο, νοείται ότι μια κλειστή επιχείρηση πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της α΄ φάσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων αναστολών για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση πληττόμενης επιχείρησης, επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ορθής επανάληψης της α’ φάσης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολών δηλώσεων αναστολών γι’ αυτές τις επιχειρήσεις στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, και οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας μπορούν να μπουν σε αναστολή μόνο εάν η επιχείρηση που απασχολούνται έκλεισε με κρατική εντολή.

Οι συμβάσεις εργασίας τους παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντίθετα δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.Αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα κάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα ποτέ σε αναστολή. Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία είναι ήδη καταχωρημένα.

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πρέπει να προσέξουν, καθώς είναι απαραίτητο να προβούν σε δύο δηλώσεις στο ΠΣ Εργάνη. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση θα υποβάλλει μια δήλωση ως πληττόμενη επιχείρηση για όσο χρονικό διάστημα είχε χαρακτηριστεί με αυτό τον όρο (πχ από 1 Νοεμβρίου έως 7 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια, θα υποβάλλει δεύτερη ξεχωριστή δήλωση ως κλειστή επιχείρηση για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (από 8 έως 30 Νοεμβρίου).

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Πηγή: dikailogitika.gr

Διαβάστηκε 597 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.