Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:30 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 18:05

1931: Νομάδες κάπου στην περιοχή του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πηγή: London Illustrated News. 18 July 1931.

Του Λίνου Υφαντή,

Μια σχετικά γνωστή φωτογραφία από νομάδες στην περιοχή του Αγρινίου είχε δημοσιευτεί στην αγγλική εφημερίδα London Illustrated News στο παρελθόν.  Λέμε “γνωστή” διότι η φωτογραφία έχει εμφανιστεί και στη συλλογή της Margaret Masson Hasluck στην βιβλιοθήκη του University College London. Η φωτογραφία έχει αναδημοσιευτεί στο παρελθόν και στις ομάδες “Αγρίνιο Γλυκές Μνήμες” και “Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου”. Εκεί συνοδεύονταν με τη λεζάντα “Οι Σαρακατσάνοι στο Αγρίνιο”. Συγκεκριμένα στο φύλλο της 18ης Ιουλίου 1931 της London Illustrated News η φωτογραφία συνοδεύεται από τη φράση “Δίπλα από την αχυρένια καλύβα τους στους χειμωνιάτικους συνοικισμούς τους στο Αγρίνιο ( Ακαρνανία). Ελληνόφωνοι νομάδες”. Σε ότι αφορά το “ελληνόφωνοι”, το διαχωρίζει προφανώς σε σχέση με τους επίσης έλληνες φυσικά καραγκούνηδες που μιλούσαν λατινογενές ιδίωμα.

Σε αυτή τη φωτογραφία πίσω από την οικογένεια διακρίνονται οικίες με πετρόχτιστους περίβολους πέρα από τη σαρακατσάνικη καλύβα. Όσο για τη τοποθεσία οι γνώμες διίστανται. Άλλοι θεωρούν ότι είναι η Στράτος, άλλοι η Λεπενού ενώ υπάρχει η σοβαρή εκδοχή της Νεάπολης προς την πλευρά του Ζαπαντίου. Σε κάθε περίπτωση η φωτογραφία αποτελεί ένα ιστορικό κειμήλιο που καταγράφει μια άλλη εποχή για την ύπαιθρο  του Αγρινίου την περίοδο του μεσοπολέμου.

Η ίδια φωτογραφία από το αρχείο της Margaret Masson Hasluck στην βιβλιοθήκη του University College London

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2841 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.