Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:33 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 14:17

Ο Μεταξάς στο Αγρίνιο: Μια “απόπειρα δολοφονίας” με κάνουλα βαρελιού μπύρας…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Δύο άγνωστα περιστατικά από την επίσκεψη του Ιωάννη Μεταξά στο Αγρίνιο το 1938. Είχε προηγηθεί η κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τον ίδιο στις 4 Αυγούστου του 1936. Εν τω μεταξύ είχε επιβληθεί λογοκρισία στον τύπο και υπήρχε ασφυκτικός έλεγχος όλων τω εκφάνσεων του δημόσιου βίου.

Στο κλίμα αυτό,παραμονή του 2ου Παγκοσμίου πολέμου ο Ιωάννης Μεταξάς επισκέφτηκε το Αγρίνιο. Με την περιοχή είχε μια ιδιαίτερη σχέση, διότι από εδώ καταγόνταν η μητέρα του, Ελένη Τριγώνη.  Εύλογα έγιναν μεγάλες προετοιμασίες για την υποδοχή του στο Αγρίνιο, που περιλάμβαναν παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις. Πέρα από το εορταστικό αυτό κλίμα, έγιναν δύο ευτράπελα που διασώζει ο Θ.Πολιτόπουλος στο βιβλίο του “Η Ενέδρα”:

Όταν ο Μεταξάς έφτασε στην Πλατεία Μπέλλου, συνοδευόμενος από την ακολουθία επισήμων πετάχτηκε μπροστά τους ένας πολίτης, ο Μπάρμπα-Γιώργης Κουτσούκης, ο οποίος απεσπάστη από το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο  συγκεκριμένος διακρίνονταν για το χιούμορ του και τον εύθυμο χαρακτήρα. Τότε φτάνει μπροστά στον Μεταξά και προτάσσει με το χέρι του ένα “σιδερικό” που έμοιαζε με πιστόλι.  Ο Μεταξάς τά χασε και δεν κατάλαβε τι ακριβώς γίνονταν προς στιγμή. Τότε ο μπαρμπά-Γιώργης φώναξε “σ’έφαγα..” και πριν προλάβει να κάνει άλλη κίνηση, ορμάει πάνω του η φρουρά του Μεταξά και τον ακινητοποιεί. Εκείνος γελώντας έδειξε το όπλο του: Το σιδερικό δεν ήταν τίποτε άλλο από κάνουλα βαρελιού μπύρας. Όλοι τότε γέλασαν βέβαια και το θέμα αυτό συζητιόνταν για καρό.

Παραδόξως ο μπαρμπά-Γιώργης ξέμπλεξε γρήγορα από το νόμο και τον άφησαν ελεύθερο σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου ο νόμος είναι ιδιαίτερα σκληρός και τους παραβάτες περίμεναν οι φυλακίσεις, σκληρές ανακρίσεις και εξορία…

Μια κάνουλα βαρελιού μπύρας, που γυρισμένη ανάποδα μοιάζει με πιστόλι..

Εικόνες από την τότε επίσκεψη Μεταξά στο Αγρίνιο. Από φωτογραφικό αρχείο Ξυθάλη- Αγρίνιο-Γλυκές Μνήμες

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3980 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.