Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:21 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 18:23

Έρχονται οι καφέ κάδοι στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρωτοβουλίες του δήμου για την κομποστοποίηση

Ποια η χρησιμότητά τους για τους πολίτες και το οικοσύστημα

Σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα παρουσιάζονται σιγά – σιγά οι καφέ κάδοι προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους. Ο Δήμος Αγρινίου στο πλαίσιο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και για να δημιουργήσει την ευκαιρία ότι ανακυκλώνεται να αξιοποιείται, στρέφει το ενδιαφέρον του στην απόκτηση 700 καφέ κάδων και στην προμήθεια τριών απορριμματοφόρων για την μεταφορά των αστικών βιοαποβλήτων. Η πρόταση αυτή έχει «περάσει» από το δημοτικό συμβούλιο και στην παρούσα φάση βρίσκεται για αξιολόγηση στην Διαχειριστική Αρχή.

Στους κάδους αυτούς, μπορούμε να αποθέτουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για το οικοσύστημα.

Οι 700 καφέ κάδοι «υπαγορεύονται» από το τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου και θα έχουν χωρητικότητα 1.100 λίτρων. Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να τοποθετηθούν, εκτός του Αγρινίου, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Ζευγαράκι, στις Παπαδάτες, στη Γραμματικού, στη Γαβαλού, στη Ματαράγκα, στον Άγιο Ανδρέα, στο Παναιτώλιο, στο Καινούριο, στην Παραβόλα, στην Παντάνασσα, στη Νεάπολη, στο Δοκίμι, στα Καλύβια, στη Στράτο και στο Αγγελόκαστρο.

Καθώς οι καφέ κάδοι θα μπουν στην καθημερινότητά μας και θα αποτελούν βασικό «στοιχείο» για την καθαριότητα και την ανακύκλωση, ο Δήμος Αγρινίου σκοπεύει να υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης, καθοδήγησης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, ενώ στόχος του Δήμου είναι να καλύψει το 2020 το 10% της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 949 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.