Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:29 πμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 19:05

Ο απόλυτος οδηγός για το εφηβικό δωμάτιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συμβουλές για διακόσμηση εφηβικού δωματίου, κατάλληλα χρώματα, έπιπλα και αποθηκευτικούς χώρους.

Η δημιουργία του εφηβικού δωματίου είναι πραγματικά ένα δύσκολο έργο, καθώς οι έφηβοι είναι οι πιο δύσκολοι κριτές. Πριν ξεκινήσετε να αναδιαμορφώνετε το εφηβικό δωμάτιο σκεφτείτε τι αγαπά περισσότερο το έφηβο παιδί σας και δείτε το συγκεκριμένο δωμάτιο από την οπτική τους.

Ένας έφηβος έχει μια διαφορετική άποψη ενός υπνοδωματίου από έναν ενήλικα. Πέρα από ένα μέρος για ύπνο, είναι και ο χώρος που δραπετεύει από τον κόσμο των απαιτήσεων και των κανόνων. Υπάρχουν λίγα μέρη όπου ένας έφηβος μπορεί να εκφραστεί χωρίς προβλήματα. Το υπνοδωμάτιο είναι η κορυφαία επιλογή.

Αιωρούμενο κρεβάτι εφηβικού δωματίου

Το παιδί σας, λοιπόν, μεγαλώνει και είτε είναι κορίτσι είτε είναι αγόρι, θα πρέπει να ξεχάσετε τα χρωματιστά μαξιλάρια, τα καρτούν, τις βιβλιοθήκες με τα παραμύθια και τα διάφορα παιδικά παιχνίδια. Βέβαια, εκτός από αυτά θα χρειαστεί να αλλάξετε και το κρεβάτι.

Αν υπάρχει αρκετός χώρος μπορείτε να επιλέξετε ένα ημίδιπλο ή ακόμη και διπλό. Γενικά, δεν είναι ανάγκη να πετάξετε, απλά μπορείτε να μεταποιήσετε τα ήδη υπάρχοντα ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.

Αποφασίστε ποιο στυλ θα ακολουθήσετε

Εφηβικό δωμάτιο

Εάν το έφηβο παιδί σας έχει ένα μικρό υπνοδωμάτιο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει το δωμάτιο των ονείρων της. Οι περισσότεροι έφηβοι προτιμούν μια σύγχρονη εμφάνιση που λειτουργεί πολύ καλά σε ένα μικρό χώρο. Ωστόσο, αν ο έφηβος σας προτιμάει ένα πιο παραδοσιακό ή εκλεκτικό στυλ, αυτό μπορεί να λειτουργήσει πάρα πολύ.

Το τέχνασμα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα μικρό δωμάτιο είναι να διατηρήσετε την αναλογία στο μυαλό. Εάν ο έφηβος σας αγαπά τις καμπύλες και το χνούδι, προτιμήστε ένα κρεβάτι με θόλο, απλά κρατήστε τα υπόλοιπα έπιπλα καθαρά και απλά. Επιλέξτε πιο «μαλακά» χρώματα για να εξισορροπήσετε την ποσότητα του διακοσμητικού. Εάν ο έφηβός σας αγαπάει την μοντέρνα διακόσμηση, προτιμήστε μερικά τολμηρά χρώματα και μοτίβα με σύγχρονες καθαρές γραμμές.

Κατάλληλα έπιπλα

Εφηβικό δωμάτιο

Το εφηβικό υπνοδωμάτιο είναι ένα μέρος για ύπνο, για παιχνίδι και δουλειά. Γι’ αυτό όταν σχεδιάζετε το συγκεκριμένο δωμάτιο θα πρέπει να επιλέξετε διακόσμηση και έπιπλα που θα εξυπηρετούν τις παραπάνω ανάγκες. Μάλιστα, μην ξεχνάτε ότι σε αυτό το δωμάτιο είναι εξίσου σημαντική η οπτική οργάνωση, οπότε βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο δεν έχει την αίσθηση της ακαταστασίας.

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω ποια έπιπλα είναι τα κατάλληλα για να ξεκουράζεται το παιδί, αλλά και να έχει ένα οργανωμένο χώρο.

Κρεβάτι

Εφηβικό κρεβάτι

Ο έφηβος χρειάζεται ένα άνετο και βολικό κρεβάτι ώστε να μπορεί να χαλαρώνει σε κάθε στιγμή της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάλληλη επιλογή για το εφηβικό δωμάτιο είναι είναι ένα διπλό ή ημίδιπλο κρεβάτι. Αν, όμως, δεν έχετε μεγάλο χώρο για μια τέτοια επιλογή προτιμήστε ένα καναπέ-κρεβάτι με αποθηκευτικούς χώρους.

Ντουλάπα

Ντουλάπα

Αφαιρέστε την πόρτα από την ντουλάπα για να ανοίξετε το χώρο και να δώσετε κίνητρο στο έφηβο παιδί σας να τοποθετεί τα ρούχα τους στις κρεμάστρες αντί να τα ρίχνει στο πάτωμα της ντουλάπας ή του δωματίου. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε και ένα πιο μοντέρνο στυλ στο χώρο.

Γραφείο

Γραφείο

 

Η επιλογή του γραφείου στο εφηβικό δωμάτιο είναι μια σημαντική απόφαση. Επιλέξτε ένα γραφείο με επαρκή χώρο συρταριού. Με τα συρτάρια μπορείτε να κρατάτε τα πράγματά σας οργανωμένα, παρά να γεμίζουν την επιφάνεια του γραφείου. Μια εξίσου έξυπνη λύση είναι να τοποθετήσετε στο τοίχο ρυθμιζόμενα ράφια που θα αυξηθούν καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του εφήβου παιδιού σας.

Διακόσμηση εφηβικού δωματίου

Κεφαλάρι

Η διακόσμηση του εφηβικού δωματίου θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το παιδί σας, καθώς εκείνο θα μένει εκεί και όχι εσείς. Ο κάθε έφηβος θέλει το δωμάτιό του να έχει αντικείμενα που εκφράζουν και αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα και τα όνειρά του. Για παράδειγμα, αν ασχολούνται με την μουσική δεν γίνεται να λείπει από το δωμάτιό τους ένα μουσικό όργανο ή μια αφίσα που σχετίζεται με την μουσική.

Επομένως, μην ξεχνάτε ότι τα καλύτερα σχέδια για εφηβικά δωμάτια είναι αυτά που έχουν δημιουργηθεί από προσωπικά ενδιαφέροντα και σωστά ανεπτυγμένο σχεδιασμό. Γι’ αυτό αν το παιδί σας προτείνει μια διακόσμηση που δεν σας αρέσει καθόλου, προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση. Καθώς το παιδί σας βρίσκεται στο χείλος της ωριμότητάς και για εκείνο είναι σημαντικό να εξερευνήσει και να εκφράσει το γούστο του στον ιδιωτικό του χώρο.

Εφηβικό δωμάτιο

Γενικά, να θυμάστε ότι αν ο προϋπολογισμός σας δεν σας επιτρέπει πολλές αλλαγές, σκεφτείτε τις diy κατασκευές. Για παράδειγμα, μην πετάξετε τα αντικείμενα από το παιδικό δωμάτιο απλά αναδιαμορφώστε τα ώστε να είναι ικανά να υπάρχουν και στο εφηβικό δωμάτιο. Μπορείτε, μαζί με το παιδί σας, να ξαναβάψετε τα παλιά έπιπλα και μάλιστα πολύ πιο όμορφα.

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε καινούργιο κρεβάτι, μπορείτε να αλλάξετε το κεφαλάρι του παλιού. Μεταμορφώστε φωτιστικά και λαμπατέρ δημιουργώντας πρωτότυπα σχέδια πάνω στα καπέλα τους. Μην ξεχνάτε ότι και η αλλαγή επίπλων θα δώσει άλλον αέρα και στυλ στο συγκεκριμένο χώρο. Γενικά, μην ξεχνάτε ότι μπορεί σε αυτό το δωμάτιο να είναι και ένα μικρότερο παιδί, οπότε διακοσμήστε το με τέτοιο τρόπο όπου είναι και εφηβικό και παιδικό.

Χρώματα για το εφηβικό δωμάτιο

Εφηβικό δωμάτιο

Πριν προχωρήσετε στην τελική επιλογή χρώματος για το εφηβικό δωμάτιο, ενημερωθείτε σχετικά με το τι αντίκτυπο έχει το κάθε χρώμα στην ψυχολογία του παιδιού σας. Γενικά θα πρέπει να τον ρωτήσετε ποιο χρώμα θα ήθελα για τους τοίχους του δωματίου του. Οι έφηβοι αγαπούν το χρώμα, οπότε μην φοβάστε να τους αφήσετε να επιλέξουν φωτεινές αποχρώσεις. Ακόμη μπορείτε να επιλέξετε χρωματικούς συνδυασμούς για ένα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα.

Πορτοκαλί, μωβ, φωτεινό ή ναυτικό μπλε είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή χρώματα όπου διαλέγει ο έφηβος. Ακόμα και αν σας ζητήσει να βάψετε το δωμάτιο μαύρο μην πανικοβληθείτε. Χρησιμοποιήστε το με τέτοιο τρόπο που θα δημιουργήσουν μια ματιά που είναι αρκετά εξεζητημένη ώστε να προσελκύσει τον έφηβο.

Αγορίστικο εφηβικό δωμάτιο

Το μωβ είναι ένα ιδιαίτερο αγαπημένο χρώμα των εφήβων κοριτσιών. Με αυτό το χρώμα μπορείτε να ακολουθήσετε οποιοδήποτε στυλ διακόσμησης θέλετε, από το μοντέρνο μέχρι και το ρομαντικό στυλ. Αν θέλετε μια πιο λαμπερή εμφάνιση, συνδυάστε το μωβ με μαύρα έπιπλα και φωτιστικά art-deco. Τα λευκά έπιπλα και τα υφαντά υφάσματα θα δώσουν στο δωμάτιο μια ονειρική αίσθηση.

Από την άλλη, υπάρχουν και κορίτσια που εξακολουθούν να τους αρέσει το ροζ. Συνδυάστε τους ροζ τοίχους με μοντέρνα έπιπλα και οι γεωμετρικές πινελιές. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσουν το ροζ υπνοδωμάτιο ακόμη πιο ενδιαφέρον για την έφηβη κόρη σας.

Αν έχετε ένα έφηβο αγόρι προτιμήστε ένα ζεστό καφέ ή ένα ουδέτερο μπεζ με έντονες αποχρώσεις σε πορτοκαλί, πράσινο ή μπλε χρώμα για ένα pop αποτέλεσμα. Πολλά αγόρια συνεχίζουν να λατρεύουν το μπλε και κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας τους.

Αποθηκευτικοί χώροι

Αποθηκευτικός χώρος εφηβικού δωματίου

Η έξυπνη αποθήκευση είναι το κλειδί για τη διατήρηση και την οργάνωση του εφηβικού υπνοδωματίου. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε όταν εσείς και το έφηβο παιδί σας σχεδιάζετε τους χώρους αποθήκευσης για το εφηβικό δωμάτιο. Τα κρεβάτια με ενσωματωμένο γραφείο και συρτάρια είναι η τέλεια λύση για έναν χώρο ύπνου και μελέτης. Τα συρτάρια παρέχουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο για σχολικά είδη, βιβλία και πολλά άλλα.

Μια, επίσης, πρωτότυπη λύση είναι τα ανοιχτά ράφια και τα πολύχρωμα καλάθια που μπορούν να συμπληρώσουν την υπόλοιπη χρωματική παλέτα του δωματίου και αλλά και να δημιουργήσουν έναν οργανωμένο χώρο που είναι απαλλαγμένος από την ακαταστασία.
Συνδυάστε τη λειτουργικότητα με την μοναδική προσωπικότητα του εφήβου σας, για να δημιουργήσετε ένα χώρο που θα αγαπούν.

Τα απαραίτητα στοιχεία αποθήκευσης σε ένα εφηβικό δωμάτιο περιλαμβάνουν:

  • Ντουλάπες
  • Ράφια
  • Κουτιά αποθήκευσης κάτω από το κρεβάτι
  • Πάγκοι-κάθισμα αποθήκευσης

 

reconsblog.gr

Διαβάστηκε 14183 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 19:18
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.