Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  8:05 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 21:25

Πέραν των προσδοκιών ο λαχανόκηπος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 10% της παραγωγής πηγαίνει στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου

Πέραν των προσδοκιών ο λαχανόκηπος 

Τι λένε οι καλλιεργητές για τον λαχανόκηπο του δήμου Αγρινίου. Η ικανοποίηση είναι τόσο μεγάλη που όλοι αν υπήρχε η δυνατότητα θα ήθελαν επιπλέον έκταση για να φυτέψουν και άλλα κηπευτικά

Ικανοποίηση επικρατεί για τους καλλιεργητές του δημοτικού λαχανόκηπου η λειτουργία του. Στην παρούσα φάση υπάρχουν ογδόντα έξι κηποτεμάχια, τα οποία είναι διατεθειμένα σε πολίτες που αιτήθηκαν για την καλλιέργειά τους, ενώ υπάρχουν και δύο επιπλέον κηποτεμάχια τα οποία χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά τα καλλιεργούν οι εργαζόμενοι. Από την σοδειά της εκάστοτε περιόδου, το 10% οι καλλιεργητές των κηποτεμαχίων το παραχωρούν στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Ο ρόλος του δημοτικού λαχανόκηπου είναι διττός. Εκτός της παραγωγής που γίνεται στα εβδομήντα τ.μ του κάθε κηποτεμαχίου και είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του οικογενειακού τραπεζιού, υπάρχει και η δυνατότητα συμβουλευτικής υποστήριξης στους καλλιεργητές για αρκετά θέματα και εκτός καλλιέργειας, αφού στο ανθρώπινο δυναμικό του λαχανόκηπου εντάσσονται δύο κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι μπορούν να κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους σε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με διάφορες υπηρεσίες. Παράλληλα, στον δημοτικό λαχανόκηπο υπάρχουν και δύο γεωπόνοι οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις και τις συμβουλές τους στου καλλιεργητές του δημοτικού λαχανόκηπου.

Με το δωρεάν νερό που προσφέρει ο δήμος Αγρινίου, μέσω την γεώτρησης που υπάρχει στο σημείο και με τις συμβουλές των γεωπόνων, η παραγωγή που γίνεται από κάθε καλλιεργητή στο κάθε αγροτεμάχιο  είναι καθαρά βιολογική. Εκτός του νερού, δωρεάν δύνονται από τον δήμο Αγρινίου τα εργαλεία για την καλλιέργεια, για την περιποίηση του χώρου και φυσικά τα γάντια που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές για την δουλειά στο χώμα. Στην λειτουργία του λαχανόκηπου όλα είναι επιστημονικά μελετημένα, μέχρι και το ωράριο λειτουργίας το οποίο έχουν συστήσει οι γεωπόνοι και έχει υιοθετηθεί από όλους τους καλλιεργητές. Τις πρωινές ώρες λειτουργίας του δημοτικού λαχανόκηπου, από 07.30 έως και τις 12.30,επισκέπτονται τον λαχανόκηπο λιγότεροι καλλιεργητές, ενώ κατά τις απογευματινές ώρες, 06.30 έως και 9.30,σε καθημερινή βάση οι επισκέπτες ξεπερνούν τους είκοσι με τριάντα και πολλές είναι οι φορές που πηγαίνει στον λαχανόκηπο ολόκληρη η οικογένεια, ενώ το ωράριο αυτό ισχύει και κάθε Σάββατο.

Θοδωρής Σαράμπαλης

Θοδωρής Σαράμπαλης

 

Ο κ Θοδωρής Σαράμπαλης δήλωσε: «Μας βολεύει ο λαχανόκηπος, αλλά είναι και πολύ ωραίο να ασχολείσαι και με τα κηπευτικά. Το τεμάχιο που έχω το πήρα περίπου πριν ενάμιση μήνα. Η παραγωγή μου αυτή την εποχή δεν έχει αποδώσει ακόμη, σε περίπου ένα μήνα θα έχω αποτελέσματα. Έχω φυτέψει φασολάκια, κρεμμύδια, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Το μέγεθος της έκτασης είναι καλό, καλύπτει το οικογενειακό μου τραπέζι και όχι μόνο, αλλά αν γίνεται θα ήθελα και μεγαλύτερο χώρο».

Κώστας Σπυρούλιας

Κώστας Σπυρούλιας

 

Ο κ Κώστας Σπυρούλιας δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος με την λειτουργία του λαχανόκηπου, αν και υπάρχουν περιορισμένες κλοπές χωρίς να έχει γίνει ξεκάθαρο αν είναι από εξωτερικούς παράγοντες ή όχι. Τα κρούσματα είναι σποραδικά και χάνουμε λίγα προϊόντα δύο-τρις ντομάτες και άλλα τόσο αγγούρια. Στην αρχή ήταν συχνό το φαινόμενο και σιγά-σιγά περιορίστηκε. Οι ποσότητες που παράγουμε στον λαχανόκηπο είναι αρκετές για οικογενειακή χρήση. Κάθε δεύτερη μέρα έχουμε μια καλή συγκομιδή, αρκετή για την οικογένεια και για κάποιους φίλους που δίνουμε. Τώρα που ξεκινάει κανονικά η σεζόν υπερκαλύπτονται οι οικογενειακές ανάγκες και σε εβδομαδιαία βάση. Έχω φυτέψει όλα τα εποχικά, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, καλαμπόκια, ενώ άλλοι γείτονες στον λαχανόκηπο έχουν βάλει σπανάκια, βλίτα και διάφορα είδη σαλάτας».

Χρήστος Μπαράκος

Χρήστος Μπαράκος

 

Ο κ. Χρήστος Μπαράκος δήλωσε: « Ο χώρος είναι άνετος και μας εξυπηρετεί το τεμάχιο είναι αρκετό για τις ανάγκες της οικογένειας. Συνιστώ στον κόσμο να ενδιαφερθεί για τον λαχανόκηπο. Εγώ δεν είχα κάποια αγροτική έκταση να φτιάξω μια μικρή καλλιέργεια και τώρα είμαι ένταξη, μου αρέσει που καλλιεργώ τα λαχανικά για το σπίτι μου».

Κων/νος Χονδρός

πηγή: http://sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 3711 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News