Παρασκευή, 18η Οκτωμβρίου 2024  12:15 μμ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 09:45

Ρεύμα: Εκτός αγοράς το πράσινο τιμολόγιο - Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ρεύμα: Εκτός αγοράς το πράσινο τιμολόγιο - Αλλάζουν (ξανά) τα τιμολόγια όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ τονίζει μεταξύ άλλων: "Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται λάθος η στρατηγική με τα χρωματιστά τιμολόγια, απορίας άξιο ποιος τελικά καθορίζει τους κανόνες".

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένα διαφορετικό τοπίο στη χρωματική γεωγραφία των χρεώσεων ρεύματος, με προσθέσεις και αφαιρέσεις τιμολογίων, αλλά και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη ζώνη της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και τις καθημερινές συνήθειες σχεδιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους.

Οι αλλαγές καθιστούν προαιρετικά τα πράσινα τιμολόγια και δίνουν έμφαση στα σταθερά που προσφέρουν ασφάλεια στην τιμολόγηση χωρίς αιφνιδιασμούς. Ανοίγουν την αγορά των πορτοκαλί τιμολογίων που απευθύνονται πρωτίστως σε επιχειρήσεις και διαφοροποιείται η χρέωση ακόμη και ανά ώρα (με τη χρήση έξυπνου μετρητή) και μετακινούν το νυχτερινό τιμολόγιο τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ΑΠΕ είναι το κλειδί για τη φθηνότερη ενέργεια, όμως για την πλειοψηφία του κόσμου η αυξημένη διείσδυση στην ηλεκτροπαραγωγή, που φτάνει το 57%, δεν έχει φανεί ακόμη στις χρεώσεις ρεύματος. Η άσκηση δεν είναι εύκολη και η δυσκολία της κυβέρνησης είναι να εξηγήσει πώς ενώ έχουμε πιάσει τους στόχους του 2030 στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) γεμίζοντας τις πεδιάδες με ηλιακά πάρκα και τις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, εντούτοις το κόστος στο ρεύμα παραμένει υψηλό για μια σειρά από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.

Ο «χάρτης» της ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει ξανά εφόσον από το νέο έτος τίθεται εκτός αγοράς το πράσινο τιμολόγιο. Πλέον, με τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν, έτσι τουλάχιστον όπως είναι μέχρι στιγμής γνωστά, το πράσινο τιμολόγιο, με τη φιλοσοφία του «κοινού» τιμολογίου, παύει να υφίσταται από την στιγμή που δεν θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους, ανεξαρτήτως αν τελικά ήταν ακριβό.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, με ένα εκ των βασικότερων να είναι τι θα συμβεί με τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, αφού θα βγει εκτός αγοράς το συγκεκριμένο χρώμα τιμολογίου και οι πάροχοι ενέργειας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να το προφέρουν!

Βέβαια, εξίσου βασικό ερώτημα αποτελεί γιατί μπήκαμε στην διαδικασία αυτή αφού το πράσινο τιμολόγιο θα είναι σύντομα εκτός αγοράς, ενώ και το πορτοκαλί τιμολόγιο ουσιαστικά δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

lexouritis

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

«με βάση τα νέα δεδομένα και τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκυλακάκη είναι απορίας άξιο με το τι γίνεται τελικά με την ενέργεια και ποιος καθορίζει τους κανόνες.

Ένα χρόνο σχεδόν πριν έλεγε το Yπουργείο ότι θα εφαρμόσουμε τα συγκεκριμένα τιμολόγια και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος στρατηγική, ενώ την ίδια στιγμή επικαλείται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το δεν επιτρέπει.

Να μας ξεκαθαρίσουν από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση τι ακριβώς δεν επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση… Δεν επιτρέπει το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί τιμολόγιο; Το πράσινο γιατί δεν το επιτρέπει; Βέβαια, αποδείχθηκε ότι το πράσινο τιμολόγιο ήταν το ακριβότερο τιμολόγιο.

Από την αρχή λέγαμε ως ΙΝΚΑ ότι αυτά είναι μέτρα εκ του προχείρου και δεν είναι μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Γεννάται λοιπόν η απορία τι ακριβώς συμβαίνει με το πράσινο τιμολόγιο, γατί όσοι διαθέτουν ακόμη πράσινο τιμολόγιο από 01/01/25 δεν υποχρεούται να το αλλάξουν, όμως θα ισχύει ότι από 01/01/25 δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε νέα πράσινα τιμολόγια οι καταναλωτές. Για ποιο λόγο;

Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Συζητάει ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρεται στα πορτοκαλί «έξυπνα» τιμολόγια. Μα όταν σε σύνολο 6,5 με 7 εκατ. των μετρητών μόνοι οι 534.000 έχουν πορτοκαλί τιμολόγιο και εξ’ αυτών κυρίως έχουν πορτοκαλί τιμολόγιο οι βιομηχανίες και οι επαγγελματικοί χώροι, τότε γιατί εξαπατούν κατ’ επανάληψη τον καταναλωτή λέγοντάς του ότι έχουμε και το πορτοκαλί τιμολόγιο, αλλά ουσιαστικά δεν το έχουμε;

Τι συμβαίνει τελικά με τα τιμολόγια και τo ζήτημα της ενέργειας; Οφείλουν Υπουργείο και Κυβέρνηση να είναι ξεκάθαροι απέναντι στους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιος τελικά διοικεί την ενέργεια; Η Κυβέρνηση ή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό;

Αυτά τα ερωτήματα εκφράζει ο πολίτης, ο οποίος καθημερινά διαμαρτύρεται για την ακρίβεια, γιατί πλέον το ηλεκτρικό ρεύμα είναι είδος πολυτελείας και όχι είδος ανάγκης».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 52 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.