Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  7:11 μμ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 19:19

Εθεάθη μυοκάστορας και στο Μεσολόγγι - Οι αρνητικές οι συνέπειες για τους υγρότοπους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Για την ύπαρξη μυοκάστορα και στην περιοχή του Μεσολογγίου κάνει λόγο ο γνωστός Μεσολογγίτης Φυσικοθεραπευτής Σωκράτης Πνευματικάτος.

Όπως λέει ο ίδιος είδε μπροστά του έναν Μυοκάστορα την ώρα που διερχόταν από την δυτική περιμετρική στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας προς την πλευρά της θάλασσας. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι Μυοκάστορες εξαπλώνονται και στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρονται σε σχετικές ιστοσελίδες, ο Μυοκάστορας (Myocastor coypus) είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική που μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. Ο Μυοκάστορας βρέθηκε στους υγροτόπους της Ελλάδας καθώς ορισμένα άτομα απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, και κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους). Είναι κυρίως φυτοφάγο ζώο, το οποίο τρέφεται με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, αλλά μπορεί επίσης, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, να αναζητήσει την τροφή του σε αγροτικές καλλιέργειες καθώς και σε φωλιές πουλιών στο έδαφος ή σε καλαμιώνες, για τα αυγά τους. Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές τόσο για την βιοποικιλότητα όσο και για την τοπική οικονομία.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα από́ τα εισβλητικά είδη απαιτεί́ παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευση, μακροπρόθεσμο έλεγχο και μέτρα περιορισμού́ των συνέπειων τους.

Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια των πολιτών για αυτό παρακαλούμε να αναφέρεται τυχόν παρατηρήσεις ή καταγραφές Μυοκάστορα στην περιοχή σας στους εκάστοτε Φορείς Διαχείρισης και Δασαρχεία, ενώ σε καμία περίπτωση μην ταΐζεται τα άτομα του είδους.

aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 57 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.