Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024  12:21 πμ
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 19:31

Κυδώνι: Το φρούτο του Σεπτεμβρίου με έξι κορυφαία οφέλη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το κυδώνι είναι ένα γευστικό φρούτο που υπάρχει εδώ και αιώνες. Εκτός από το ότι είναι βασικό σε πολλές παραδοσιακές μορφές ιατρικής, το απολάμβαναν ως εξέχον μέρος της διατροφής τους οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίους.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το healthstat.gr, μια σειρά από μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη αυτού του ισχυρού φρούτου, με τις έρευνες να δείχνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, όπως η βελτιωμένη καθημερινότητα έως και μια πιο γερή καρδιά.

Το κυδώνι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, ενώ περιέχει επίσης πληθώρα άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως χαλκό, κάλιο και σίδηρο.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά

Το κυδώνι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ισχυρές ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν ασθένειες και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.

Όχι μόνο το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως το καφεοϋλοκινικό οξύ και η ρουτίνη.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Στην παραδοσιακή ιατρική, οι σπόροι του κυδωνιού χρησιμοποιούνταν συχνά για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Πιο πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φρούτων και των σπόρων, σημειώνοντας ότι τα κυδώνια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και να υποστηρίξουν την κανονικότητα.

Ένα ζωικό μοντέλο έδειξε ότι το εκχύλισμα σπόρων βοήθησε στην αύξηση της κίνησης του πεπτικού συστήματος, ενώ επίσης ενίσχυε τη χαλάρωση των μυών. Βοήθησε επίσης στην ενεργοποίηση ορισμένων υποδοχέων στο έντερο για την τόνωση των συσπάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology, η λήψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας των κοπράνων σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

3. Καταπολεμά τα βακτήρια

Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει ότι αυτό το ισχυρό φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο σώμα. Για παράδειγμα, μια in vitro μελέτη έδειξε ότι ο χυμός κυδωνιού βοήθησε στην αναστολή της ανάπτυξης του Helicobacter pylori, ενός στελέχους βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πληγών και ελκών στην επένδυση του στομάχου.

Ομοίως, μια άλλη in vitro μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα των φρούτων και των σπόρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορα άλλα στελέχη βακτηρίων, όπως τα Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus και Enterobacters aerogenes, τα οποία είναι όλα παθογόνοι τύποι βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και αρρώστια στον άνθρωπο.

4. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Παράλληλα, κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι αυτό το ισχυρό φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.Έρευνα στο Ιράν, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η χορήγηση εκχυλισμάτων του φρούτου σε αρουραίους με διαβήτη βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της κακής LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι τα εκχυλίσματα των φύλλων και των φρούτων ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε αρουραίους, κάτι που είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να συμβάλει στην καρδιακή νόσο.

5. Υποστηρίζει την επούλωση τραυμάτων

Ιστορικά, οι σπόροι και τα φύλλα του κυδωνιού χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν την επούλωση των πληγών και να προωθήσουν την αποκατάσταση των ιστών. Πιο πρόσφατα, αρκετές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι αυτό το φρούτο θα μπορούσε να έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Μια in vitro μελέτη διαπίστωσε ότι οι σπόροι ήταν σε θέση να δρουν ως παράγοντες επούλωσης πληγών διεγείροντας την ανάπτυξη νέου ιστού μετά από τραυματισμό. Όχι μόνο αυτό, αλλά μια άλλη μελέτη σε ζώα διαπίστωσε επίσης ότι η τοπική εφαρμογή αλοιφής εκχυλίσματος σπόρων ήταν αποτελεσματική στην επούλωση πληγών εγκαυμάτων δεύτερου βαθμού σε ποντίκια.

Ωστόσο, παρά αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση του φρούτου ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχει τα ίδια οφέλη ή όχι.

6. Προλαμβάνει το ΓΟΠΝ

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο.

Πολλά υποσχόμενη έρευνα δείχνει ότι τα φρούτα του κυδωνιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της ΓΟΠ. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obstetrics and Gynecology έδειξε ότι η λήψη κυδωνιού μετά τα γεύματα ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΓΟΠ σε έγκυες γυναίκες.

Μια άλλη μελέτη είχε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι το σιρόπι κυδωνιού ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα κοινό φάρμακο στη μείωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ σε παιδιά και βρέφη.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 94 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News