Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  12:54 πμ
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 13:18

Μαορί και Λιθουανοί χόρεψαν στη Γαβαλού (φωτό)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας. Χαιρετισμός-πληροφορίες-φωτογραφίες Βάσως Κουνέλη.

Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών του Δήμου Αγρινίου το 2024, παραστάσεις δόθηκαν και σε κομβικά σημεία της ευρύτερης περιοχής όπως στην παραλίμνια Γαβαλού  Μακρυνείας.

Η Γαβαλού-μόλις 23 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και άλλοτε έδρα του Δήμου Μακρυνείας-φιλοξενεί κατά καιρούς σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις .

Ο Δήμος Αγρινίου, αποκεντρώνοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το βράδυ της Παρασκευής (23η Αυγούστου 2024)  διοργάνωσε, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα παράσταση με  τα Χορευτικά Τμήματα της Νέας Ζηλανδίας και της Λιθουανίας.

Στην φιλόξενη Γαβαλού υποδέχθηκαν τα ξένα συγκροτήματα ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Γούλας, η συντονίστρια της τοπικής εκδήλωσης κα. Βάσω Κουνέλη και πλήθος κατοίκων ευρύτερης περιοχής.  Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γούλας και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γαβαλούς κ. Ανδρέας Γούλας.

Η συντονίστρια και ομιλήτρια κυρία Κουνέλη υποδέχθηκε  το πλήθος των επισκεπτών καλωσορίζοντας τους στην   γιορτή που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που λαμβάνει χώρα στον Αγρίνιο επισημαίνοντας την παρουσία αντιπροσωπειών από δύο μακρινές και γεμάτες πολιτιστική κληρονομιά χώρες: τη Νέα Ζηλανδία και τη Λιθουανία.

«Από τη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα γνωστή για την εκπληκτική της φύση και την πλούσια πολυπολιτισμικότητά της, οι χορευτές μας φέρνουν μαζί τους παραδοσιακούς χορούς που υμνούν τη σύνδεσή τους με τη γη και την κληρονομιά των Μαορί. Η κουλτούρα τους, γεμάτη ζωντάνια και δημιουργικότητα, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τις ιστορίες και τις παραδόσεις τους, προσφέροντας μας μια μοναδική εμπειρία.

Από την άλλη πλευρά, η Λιθουανία, με την πλούσια ιστορία και παράδοση, είναι γνωστή για τους παραδοσιακούς χορούς και τις μελωδίες της που συνδυάζουν την ενορχηστρωμένη αρμονία με τη δύναμη της κοινότητας. Οι χορευτές της Λιθουανίας φέρνουν μαζί τους τη μαγεία του λαϊκού τραγουδιού και του χορού, που ενώνει τους ανθρώπους και διατηρεί τις ρίζες τους ζωντανές», σημείωσε η κ. Κουνέλη.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης επισήμανε πως «σήμερα γιορτάζουμε όχι μόνο την τέχνη του χορού, αλλά και τη σύνδεση των λαών μας μέσα από τον πολιτισμό», εξέφρασε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, στους κυρίες και κυρίους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ και την διατήρηση της παράδοσης των λαών. Εξέφρασε εξάλλου ιδιαίτερο «ευχαριστώ» στη Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτισμού κα. Έφη Τσακανίκα για τις προσπάθειές της, την επιμονή και το πάθος της για την προαγωγή των τεχνών και του πολιτισμού, στους Εθελοντές του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου, στην Ακτίνα Εθελοντισμού και στην Πρόεδρό της κυρία Βούλα Αρτίκου Γουργολίτσα. Στην κυρία Γουργολίτσα επίσης εξέφρασε  «ευγνωμοσύνη  που για πολλά χρόνια είναι συνοδοιπόρος του χωριού μας», προσθέτοντας πως «η αδιάκοπη στήριξή της στις εκδηλώσεις, τις δράσεις και τα έργα που προάγουν την κοινότητά μας είναι αναντικατάστατη».

Ευχαρίστησε για την παρουσία τους  τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αγρινίου κ. Χρήστο Γούλα, τον κ. Κώστα Κουμπουλή αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ, τον πρόεδρο της κοινότητας Δαφνιά κ. Παναγιώτη Μακρυγιάννη, τον πρόεδρο του Κεραυνού Γαβαλούς κ. Δημήτρη Καζανά, την προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς κα. Ελένη Χολέβα, τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα κ. Δημήτρη Αλεξανδρή και φυσικά  όλους τίμησαν  με την παρουσία τους την εκδήλωση και συμμετείχαν στην εορταστική αυτή ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια διαβίβασε τα μηνύματα των δύο συγκροτημάτων:

Η ομάδα της Λιθουανίας, που ονομάζεται Σιέτοβα, λέει τα εξής:« Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τον πολιτισμό και την παράδοσή μας με όλον τον κόσμο. Οπότε σας προσκαλούμε να απολαύσετε το πρόγραμμά μας. Χαιρετισμούς από την Λιθουανία και πιστεύουμε να το ευχαριστηθείτε.»

Η αποστολή της Νέας Ζηλανδίας που στην γλώσσα των Μαορί λέγεται Αοτεαρόα, φέρει την ονομασία Φεϊάο Χάκα, και το μήνυμά τους αναφέρει : «Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας τον πολιτισμό των Μαορί και να τραγουδήσουμε μαζί σας»

Και πραγματικά οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με την παρουσία τους στην κεντρική πλατεία της Γαβαλούς, ευχαριστήθηκαν την παράσταση των φιλοξενούμενων συγκροτημάτων!

Και είχαν την ευκαιρία να δουν τα προγράμματά τους ολοκληρωμένα, καθώς είχαν χρόνο στην διάθεσή τους. Εν αντιθέσει με τις παραστάσεις που έδωσαν στο Αγρίνιο, που ο χρόνος ήταν περιορισμένος γύρω στα 10-15 λεπτά για το κάθε γκρουπ.

Οι ομάδες χειροκροτήθηκαν θερμά από τους κατοίκους, και φυσικά οι Γαβαλιώτες, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. και ο σύλλογος Π.Ε.Σ.Α.Γ. (Προοδευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αρχαιοφίλων Γαβαλούς)-πάντα φιλόξενοι για όσους επισκέπτονται τον τόπο τους-παρέθεσαν γεύμα με τοπικά εδέσματα  στα χορευτικά τμήματα, τους εθελοντές και τους συνοδούς τους.

Να θυμίσουμε ότι σε δύο περίπου εβδομάδες θα γίνει στην Γαβαλού η ετήσια εμποροπανήγυρη που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών καθώς συνοδεύεται με παράλληλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Ραντεβού λοιπόν στις 5 έως 8 Σεπτεμβρίου στην Γαβαλού! Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του παλιού «παζαριού» θα είναι στις εννιά το βράδυ του Σαββάτου στις 7 Σεπτεμβρίου, που θα δοθεί συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Διευθυντής ορχήστρας ο Ανδρέας Φούκας. Θα συμμετάσχουν 20 χορωδοί.

Σημείωση : Σχετικά με την Γαβαλού και την ιστορία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ : https://www.agrinionews.gr/to-vivlio-gavaloy-makryneias-o-topos-mas-paroysiastike-stin-gavaloy/

  

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 173 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News