Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:12 μμ
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 23:34

Σχολικές καθαρίστριες: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόσληψη στο Δήμο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών ενέκριναν τον μέγιστο αριθμό των καθαριστριών που μπορούν να προληφθούν ανά Δήμο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τον μέγιστο αριθμό ωρών ημερησίας απασχόλησης των καθαριστριών που θα προληφθούν.

Στην παρούσα φάση είναι γνωστό ότι στο Δήμο Αγρίνιου ο μέγιστος αριθμός καθαριστριών που μπορούν να προληφθούν είναι 140, ενώ οι ανθρωποώρες είναι 419.

Εκτιμάται ότι ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία, ενώ παράλληλα το Σωματείο Καθαριστριών Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας επιδιώκει να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες πρόσληψης, ώστε οι καθαρίστριες να είναι ήδη στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου, διότι τα τελευταία αρκετά χρόνια οι προσλήψεις γίνονται μετά τις 7 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να χάνονται για τις καθαρίστριες και ένσημα έκτος από χρήματα.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας, Φωτεινή Κέκελου, μιλώντας στη «Συνείδηση» ανέφερε:

«Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, βάσει δηλαδή ανθρωποωρών, οι οποίες είναι οι ίδιες. Είναι δηλαδή 419 ανθρωποώρες για το Δήμο Αγρινίου και 140 είναι ο μέγιστος αριθμός προσληπτέων.

Βρισκόμαστε σε επαφή με το Δήμο, θα γίνουν οι εισηγήσεις τους και μέχρι το τέλος Ιουλίου πιστεύω πως θα έχουν βγει τα αποτελέσματα. Θα γνωρίζουμε δηλαδή πόσες τελικά καθαρίστριες θα προσληφθούν.

Πιέζουμε ώστε να μπορούμε να είμαστε στα σχολειά την 1η Σεπτέμβρη, γιατί καθυστερούμε γενικά στην περιοχή μας και καταλήγουμε να γίνεται η πρόσληψη μετά τις 8 Σεπτέμβρη. Αυτό μας κοστίζει, διότι έκτος από τα χρήματα μας χάνουμε τα ένσημα μας και την προϋπηρεσία μας. Επιδιώκω τη συνεχή επικοινωνία και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε την απάντηση που θέλουμε.

Επιχειρούμε επίσης να εκλείψουμε το ότι μας παίρνουν με ανθρωποώρες. Δεν το θεωρούμε καθόλου σωστό. Δεν είμαστε μηχανές, αλλά άνθρωποι. Επιδιώκουμε να το αλλάξουμε αυτό μέσω του Υπουργείου. Στην παρούσα φάση έχει βγει η προκήρυξη βάσει ανθρωποωρών, αλλά πιστεύουμε μήπως γίνει κάποια τροποποίηση.

Αυτή την στιγμή στα σχολεία υπάρχουν 127 καθαριστήρες που διεκδικούν την πρόσληψή τους. Είναι 57 καθαρίστριες με πλήρες ωράριο, 6,6 ώρες δηλαδή και 70 με μερική απασχόληση, 3 ώρες δηλαδή (υπάρχουν και οι μόνιμες, οι οποίες είναι περίπου 30, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις).

Ο αριθμός των καθαριστριών που έχουμε στα σχολεία του Δήμου Αγρίνιου είναι αρκετός, μπορούν να συντηρηθούν τα σχολεία, αλλά οι στόχοι μας είναι να γίνει αύξηση των ωρών στις καθαρίστριες, να γίνονται δηλαδή πλήρους απασχόλησης, διότι τα σχολεία χρήζουν πλήρους ωραρίου, διότι αν δεν είναι πλήρους ωραρίου η καθαρίστρια δεν μπορεί και να αποδώσει. Όταν μια καθαρίστρια είναι πλήρους απασχόλησης αν λ.χ. έχει την καθαριότητα ενός νηπιαγωγείου, μπορεί να αναλάβει και την καθαριότητα και δεύτερου νηπιαγωγείου.

Υπήρξαν και καθαρίστριες που ήταν μόνιμες, είχαν 4 ένσημα είναι 70 ετών και έχουν 1.500 ένσημα. Πως θα βγουν στη σύνταξη αυτές οι γυναίκες; Με την πρόταση μας τέτοιου είδους προβλήματα βελτιώνονται και επιλύονται. Είναι πολλά τα προβλήματα, ενώ μονιμοποίηση προσωπικού έχουν να κάνουν από το 2007 με το διάταγμα Παυλόπουλου.

Σε όλους τους κλάδους πρέπει να γίνουν προσλήψεις, αλλά κάποια στιγμή δεν πρέπει να γίνουν προσλήψεις και στο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, που είναι αναγκαίο; Δεν γνωρίζω βέβαια αν η Κυβέρνηση έχει βλέψεις για την τοποθέτηση συνεργείων καθαρισμού, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Δουλεύουμε πάνω από 20 χρόνια ως καθαρίστριες και δεν θα επιτρέψουμε μέσα σε μια μέρα να απολυθούμε, όπως είδαμε να γίνεται στις καθαρίστριες των Νοσοκομείων και των Πανεπιστημίων».

Κώστας Χονδρός - Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 162 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News