Κυριακή, 7η Ιουλίου 2024  12:32 πμ
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2024 17:24

Ο Εσπερινός των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων στη Βόνιτσα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνός:

«Η Εκκλησία είναι φυτώριο αγιότητος»

Ο Εσπερινός των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων στη Βόνιτσα

Με επίκεντρο την πόλη της Βόνιτσας και τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος πραγματοποιήθηκε εφέτος η εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων, που τιμά η Ιερά Μητρόπολή μας την Κυριακή του Τυφλού.

Νωρίς το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του πιστού Λαού, υποδέχθηκε τα ιερά Λείψανα των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων που μεταφέρθηκαν από τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως οπού φυλάσσονται μόνιμα.

Συγκεκριμένα μεταφέρθηκαν και τέθηκαν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τα ιερά λείψανα: του Αγίου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, του Ισαποστόλου, του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού, του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου, του Αγίου Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος και του Αγίου Ιακώβου του Γέροντος του εν Δερβεκίστη.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτατού, με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη και του Ιερού Κλήρου της ευρύτερης περιοχής.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων που τιμά η τοπική μας Εκκλησία μέσα στην πανευφρόσυνη και αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε. Μίλησε για τα ιερά Λείψανα τους που μεταφέρθηκαν από ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη και τα οποία αποτελούν «ακένωτη πηγή ιαμάτων πολλών». Ανέφερε ότι οι τοπικοί μας Άγιοι αποτελούν «την πολύτιμη πνευματική μας παρακαταθήκη, την ιερά καύχηση της τοπικής μας Εκκλησίας, διότι μια Εκκλησία καυχάται για τους Αγίους της. Η Εκκλησία δεν είναι ένας κοσμικός οργανισμός, δεν είναι φορέας επίγειας εξουσίας, αλλά είναι ένα φυτώριο αγιότητος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε, ότι «η Εκκλησία υπάρχει μέσα στον κόσμο για να προσφέρει την αγιότητα του Χριστού στα μέλη της και, δια της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, η αγιότητα αυτή να αυξάνει και να καρποφορεί κατά την προαίρεση και την επιθυμία εκάστου των πιστών».

 «Αυτό συνέβη και με την τοπική μας Εκκλησία. Στο ένδοξο  ιστορικό παρελθόν μας υπήρξαν μεγάλες και κορυφαίες αγιοπνευματικές μορφές που έζησαν σε ξεχωριστές εποχές και σε διαφορετικούς τόπους. Ο καθένας τους είχε την δική του ιδιότητα, τον δικό του ρόλο, την δική του διακονία Όλοι όμως είχαν ένα κοινό σημείο, μια κοινή συνισταμένη. Ήταν η αφιέρωση τους και η διακονία τους στον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Όλοι ανεξαιρέτως οι Άγιοι βίωσαν την αποκάλυψη του Θεού στη ζωή τους και ανταποκρίθηκαν με όλη την δύναμη της ψυχής τους στην αποκάλυψη αυτή».

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε επίσης, ότι οι Άγιοι, μετά την οσιακή κοίμησή τους ή το μαρτυρικό τους τέλος πρεσβεύουν και μεσιτεύουν για όλους τους ανθρώπους. Γίνονται οι προστάτες και οι έφοροι όσων τους ευλαβούνται, τους επικαλούνται στις προσευχές τους, τιμούν την μνήμη τους και ακολουθούν πιστά την αγία ζωή τους.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στους πιστούς η χάρη των τοπικών μας Αγίων να τους ευλογεί, να τους σκεπάζει και να πρεσβεύουν για τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, ενώ τους προέτρεψε να τιμούν τους Αγίους με τη ζωή, με τα έργα, την προσφορά και την διακονία τους μέσα στον κόσμο, γιατί η μεγαλύτερη τιμή σε έναν Άγιο είναι να μιμηθείς τη ζωή του και να ακολουθήσεις το παράδειγμά του.

Μεταξύ του πλήθος των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας κ. Αθανάσιος Κασόλας.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/SFWLQQ8rDN3KgiAu9

 

Διαβάστηκε 147 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News