Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  1:32 μμ
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 19:57

Θέρμο: «Πλώρη» για την ενεργειακή αυτονομία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θέρμο: «Πλώρη» για την ενεργειακή αυτονομία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με τη οποία φοιτητές με επικεφαλής τον καθηγητή Φραγκίσκο Κουτελιέρη θα εκπονήσουν μελέτη για την ενεργειακή αυτονομία του Θέρμου

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την ενεργειακή αυτονομία του Θέρμου. Η μελέτη αποτελεί τη διπλωματική εργασία των φοιτητών του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας κ. Βαρβάρας Δαστερίδου και κ. Μάνου Δεσποτάκη. Η εργασία αυτή φιλοδοξεί να υποδείξει το δρόμο για την ενεργειακή αυτονομία του Θέρμου, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας στην περιοχή.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Δημαρχείο Θέρμου, όπου μπήκαν στο τραπέζι τα πρώτα δεδομένα για να γίνει η αρχή! Θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις, αλλά το θετικό είναι πως και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη βλέπουν θετικά την υλοποίηση της μελέτης και κυρίως την προσπάθεια για την εφαρμογή της!

Ο επικεφαλής καθηγητής Φραγκίσκος Κουτελιέρης μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

«στο Πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια κάνουμε θεωρητικές και πειραματικές μελέτες για την ενεργειακή αυτονομία διαφόρων οικισμών. Ξεκινήσαμε από μικρούς οικισμούς, χωριά των 100 κατοίκων δηλαδή, και σιγά – σιγά επεκταθήκαμε σε μεγαλύτερους οικισμούς, βελτιώνοντας την προσέγγισή μας και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούμε. φ. Η πιο πρόσφατη μελέτη μας αφορά στη Νίσυρο. Τώρα επιλέξαμε να κάνουμε μια αντίστοιχη μελέτη ενεργειακής αυτονομίας για το Θέρμο, όχι για όλο το Δήμο Θέρμου, αλλά μόνο για το οικιστικό συγκρότημα της κωμόπολης του Θέρμου.

Η ιδέα είναι ότι επιλέγουμε μια περιοχή που δεν έχει ιδιαίτερες πληθυσμιακές διαφορές μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, να μην είναι δηλαδή μια ιδιαιτέρως τουριστική περιοχή. Η σταθερότητα στον πληθυσμό μας επιτρέπει να διαστασιολογήσουμε σωστά το έργο χωρίς να έχουμε σπατάλη ενέργειας ή ιδιαίτερα μεγάλες περιόδους έλλειψής της.Το Θέρμο επίσης έχει ως πλεονέκτημα το ότι βρίσκεται κοντά μας και μπορούμε να κάνουμε πραγματική επιτόπια καταγραφή.

Θα εξετάσουμε το αιολικό και το ηλιακό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή, θα εξετάζουμε την κατανάλωση του τόπου με βάση τις μόνιμες κατοικίες, τα εξοχικά, την ήπια επαγγελματική χρήση που υπάρχει στην περιοχή (εστίαση, γραφεία)αλλά και τη βαριά επαγγελματική χρήση που μπορεί να διαθέτει, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια το φορτίο που θα χρειαστεί να καλυφθεί.

Λαμβάνουμε και άλλα δεδομένα και έτσι φτιάχνουμε μια μελέτη, η οποία μας λέει πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε με ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά και μπαταρίες) την παροχή που έχουμε από το ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Θα δημιουργήσουμε επίσης και μια τεχνοοικονομική μελέτη, πόσο δηλαδή κοστίζει, πότε θα γίνει απόσβεση, τι κέρδος θα υπάρξει κλπ Στο Θέρμο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λεπτομερή καταγραφή, να μετρήσουμε δηλαδή ακόμη και ένα προς ένα τα σπίτια και να βρούμε πολύ ιδιαίτερα και απαραίτητα στοιχεία όπως λ.χ. τι κατανάλωση έχουν τα σχολεία και γενικότερα τα δημόσια κτίρια, ο δημοτικός φωτισμός, τα αντλιοστάσια κλπ. Ζητήσαμε από το Δήμο να μας παραχωρήσουν όλα τα στοιχεία που δεν διαθέτουμε και προσφέρθηκαν άμεσα να μας τα δώσουν. Αυτή είναι σε πρώτη φάση της συνεργασίας με τον Δήμο και σε δεύτερη φάση ο Δήμαρχος, ο κ. Κωνσταντάρας, μαζί με το επιτελείο του, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη μελέτη αυτή, με σκοπό έστω και ένα κομμάτι του οικιστικού ιστού του Θέρμου να καταστεί πλήρως αυτόνομο ενεργειακά.

Παράλληλα, με τη μελέτη θα κάνουμε και μια πρόταση για αλλαγή του καταναλωτικού προφίλ με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Για παράδειγμα, αν το φωτοβολταϊκό έχει τη μέγιστη απόδοση το μεσημέρι, τότε καλό είναι να κάνουν το μπάνιο τους το μεσημέρι οι κάτοικοι του Θέρμου και όχι το βράδυ. Θα έχουμε ερωτηματολόγια που θα μοιραστούν στους κατοίκους, ώστε να δούμε και κατά πόσο είναι δεκτικοί σε κάτι αντίστοιχο με το παράδειγμα και γενικότερα κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν σε τέτοιες πρακτικές, με αντάλλαγμα να έχουν απολύτως πράσινη ενέργεια σε όλο το Θέρμο.

Η παρουσίαση της εργασίας αυτής θα γίνει όταν ολοκληρωθεί στο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, όπως του Δημάρχου του κ. Κωνσταντάρα, αλλά ενδέχεται να γίνει και μια αντίστοιχη παρουσίαση στο Θέρμο. Αξίζει να τονίσουμε πως την διπλωματική αυτή την κάνουν οι φοιτητές Μάνος Δεσποτάκης και η Βαρβάρα Δαστερίδου».

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας μιλώντας στη «Σ» σημείωσε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Θα εκπονήσουν από το Πανεπιστήμιο, από το τμήμα που βρίσκεται στο Αγρίνιο, μια εργασία, μια μελέτη ενεργειακής αυτονομίας της πόλης του Θέρμου. Θα παραχωρήσουμε όλα τα στοιχεία, καταναλώσεις σε δημόσια κτίρια και ό,τι άλλο χρειαστεί, ώστε να υπάρξει η μελέτη αυτή που θα μας προτείνει το Πανεπιστήμιο.

Θετικό είναι πως ο επικεφαλής καθηγητής ο κ. Κουτελιέρης και οι φοιτητές του είναι στο Αγρίνιο και θα έχουν πιο άμεση επαφή με το Θέρμο. Η μελέτη θα γίνει σύντομα και θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία. Έγινε η πρώτη συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες και ο Δήμος μας είναι θετικός απέναντι στη μελέτη αυτή, άλλωστε ο Δήμος μας έχει μια άψογη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο σε πολλούς τομείς».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 176 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.