Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  12:46 μμ
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 09:46

Υδατοδρόμιο στην Αμφιλοχία: 10χρόνια δεν φτάνουν…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υδατοδρόμιο στην Αμφιλοχία: 10χρόνια δεν φτάνουν όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία από το 2014 αναμένονται οι… τελικές εγκρίσεις για να προχωρήσει η υπόθεση!

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από όταν εννοείται ότι η Αμφιλοχία «ολοκλήρωνε» τις διαδικασίες παραχώρησης χώρου για υδατοδρόμιο. Τα ΜΜΕ τον Μάιο του μακρινού 2014 έγραφαν ότι η εταιρεία «Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας ΙΚΕ», θυγατρική εταιρεία της Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ / Hellenic Seaplanes SA, ως ανάδοχος θα αναλάμβανε εξ αρχής την υποβολή αίτησης για αδειοδότηση, θα κατασκεύαζε το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια θα αναλάμβανε ως Φορέας Λειτουργίας Υδατοδρομίου.

«Μετά από τη Σκύρο και την Αλόννησο ακολουθεί η Αμφιλοχία, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία παραχώρησης χώρου για το υδατοδρομίου», γραφόταν. Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Μιχάλης Ασσαριώτης, ο οποίος ήταν παρών στο  διαγωνισμό επισήμαινε: «Κάναμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας λόγω της κεντρικής του θέσης θα μπορεί να έχει διασύνδεση με τα νησιά του Ιονίου αλλά και τα άλλα υδατοδρόμια της Δυτικής Ελλάδας όπως την λίμνη των Ιωαννίνων, Πάτρα αλλά και την Αθήνα όταν το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο ολοκληρωθεί», υποστηρίζοντας ότι τα υδροπλάνα επρόκειτο να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της υγείας με τις αεροδιακομιδές των ασθενών αλλά και στον τουρισμό υγείας.

Η λειτουργία του υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία, όπως είχε δηλώσει πριν από 2 μήνες στην «Σ» ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης, «ξεκίνησε ουσιαστικά το 2019, όσο κι αν υπήρξαν οι εξαγγελίες από το 2014. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την υποβολή αίτησης για την άδεια έγκρισης στο Υπουργείο του υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία. Ο Δήμος τότε είχε κάνει σχετική μελέτη και ενέργειες για την παραχώρηση και χερσαίου χώρου σε συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού της Αμφιλοχίας, στο ανατολικό κομμάτι συγκεκριμένα.

Εκκρεμούσε μια διαδικασία τότε που αφορούσε την κοινή υπουργική απόφαση από τα αρμόδια υπουργεία για την αδειοδότηση της εταιρείας και γι’ αυτό δεν είχε προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, ενώ μια γερμανική εταιρεία είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη μαρίνα στην Αμφιλοχία για χώρο στάθμευσης 95 ιστιοπλοϊκών, τελικά δεν προχώρησε κάτι ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Το υδατοδρόμιο θα λειτουργούσε ως διακομιστικός σταθμός βάσης για την υποστήριξη συνεργαζομένων υδατοδρομίων από όλη τη χώρα κι έχει υποβληθεί ο αρμόδιος φάκελος προς αξιολόγηση στους αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά έχει κολλήσει. Έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού στις 17/03/2024 και η διαδικασία βρίσκεται τώρα στο Υπουργείο Πολιτισμού και έπειτα θα συνεχίσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να προχωρήσει με την γνωμοδότηση, όπου θα πρέπει να γίνει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης. Στη δυτική ακτή έχει οριοθετηθεί χώρος για καταφύγιο τουριστικών σκαφών, αλλά έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή, διότι δεν εμπεριέχεται η αδειοδότηση του ΥΠΟΜΕΔΙ. Ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει προβεί στην τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τεχνικού φακέλου. Συνεπώς… περιμένουμε».

Οι εξελίξεις αργούν για την Αμφιλοχία - Τα υδάτινα πεδία

Δυστυχώς, τα μόνα νεότερα που υπάρχουν δεν προδικάζουν μεγάλη αισιοδοξία. Τον Ιανουάριο του 2024 διεξήχθησαν δοκιμαστικά δρομολόγια του υδροπλάνου Caravan C-208, 8 θέσεων, της Hellenic Seaplanes από τα Μέγαρα στο υδάτινο πεδίο του Λαυρίου. Η Hellenic Seaplanes εμφανίζεται διατεθειμένη να εκκινήσει πτήσεις, την άνοιξη (ίσως τον Απρίλιο), στα υδατοδρόμια που είναι πλήρως αδειοδοτήμενα, όπως η Πάτρα, η Κέρκυρα και οι Παξοί, συνδέοντας τα μεταξύ τους, αλλά και με τη λίμνη (όταν αδειοδοτηθεί) ή το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και σε υδατοδρόμια που θα αδειοδοτηθούν.

Οι περιηγητικές πτήσεις που έχουν σχεδιαστεί είναι πάνω από αξιοθέατα της Κέρκυρας, των Παξών, των Αντίπαξων και των Διαπόντιων νησιών (Οθωνοί), προσφέροντας νέες τουριστικές εμπειρίες στους επισκέπτες του Βορείου Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του metaforespress.gr, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν νομοθετική ρύθμιση για τα νέα (προς έγκριση) υδατοδρόμια, η οποία έχει να κάνει – μεταξύ άλλων – με το ύψος του επιτρεπόμενου κυματισμού για τη διεξαγωγή πτήσεων που είναι ένα νέο ζητούμενο...   

Το υδατοδρόμια Πάτρας έχοντας στην κατοχή του άδεια λειτουργίας αποκτάει κεφάλι στην κούρσα αυτή, ενώ το υδατοδρόμιο Κυλλήνης και Καλαμάτας που πρόσφατα απέκτησε χερσαίες εγκαταστάσεις είναι οι επόμενοι σταθμοί που θα φέρουν τα υδροπλάνα στην Πελοπόννησο. Στο εν λόγω δίκτυο  θα προστεθούν σύντομα τα λιμάνια της Ερμιονίδας, Μονεμβασιάς, Ναυπλίου, Νέας Κίου και Γυθείου ώστε να είναι βιώσιμο, προσφέροντας πολλαπλές επιλογές αερομεταφορών. Στις Σποράδες και στη Στερεά το πλάνο θέλει τα υδατοδρόμια Σκύρου, με ολοκληρωμένες χερσαίες και υδάτινες εγκαταστάσεις καθώς και Σκοπέλου και Αλοννήσου να  μπαίνουν σε σειρά για απόκτηση άδειας λειτουργίας, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθούν οι Τήνος, και Πάτμος.

Η Αμφιλοχία είναι στην επόμενη φουρνιά χρονικά, μετά τις αδειοδοτήσεις σε Βόλο, Κύμη, Αλιβέρι και Αιδηψό, μαζί με Σητεία, Χίο, Ψαρά, Οινούσσες, Κάρυστο και Χαλκίδα για τα οποία το μόνο που εκκρεμεί είναι η σύνταξη της ΚΥΑ από τα αρμόδια υπουργία, ενώ ζήτημα παραμένει η περίπτωση της Σίφνου. Η όποια ελπίδα προέρχεται από την χρήση υδάτινων πεδίων που επιτρέπει μέσα από εγκεκριμένους θαλασσοδιαδρόμους να πετούν τα υδροπλάνα σε περιοχές που δεν έχουν ακόμα εγκαταστάσεις υδατοδρομίου, επεκτείνοντας τον αριθμό των αεροπορικών δρομολογίων και των ευκαιριών διασύνδεσης μεταξύ προορισμών.

Η Hellenic Seaplanes, έχει ήδη συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό της πρόσφατα τη Σητεία και τα υδάτινα πεδία σε Ψαρά, Πέτρα Λέσβου και Χίο στα νησιά Βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερα ενισχυμένη είναι η παρουσία της και στις Σποράδες, με αδειοδοτημένους σταθμούς υδροπλάνων σε Σκόπελο και Αλόννησο, βάζοντας γερή υποψηφιότητα να φιλοξενήσουν τις πρώτες οργανωμένες πτήσεις στο Αιγαίο! Η Τήνος, επίσης, αποκτάει επίσημα υδάτινο πεδίο, ενώ υπάρχουν και άλλοι φάκελοι προορισμών για τους οποίους η Hellenic Seaplanes προχωρά τη διαδικασία αδειοδότησης και η λίστα αυτών περιλαμβάνει τους λιμένες σε Οινούσσες, Τήνο, Σίφνο, Άλιμο, Πλωμάρι Λέσβου, Ερέτρια, Κύμη, Χαλκίδα, Κάρυστο και Αιδηψό στην Εύβοια, Σάμη στην Κεφαλονιά.

Πρέπει να γίνει το εξής αντιληπτό: Η Σητεία πανηγυρίζεται έντονα γιατί αποκτά υδάτινο πεδίο και η Πάτμος είναι το πρώτο εγκεκριμένο υδάτινο πεδίο στα Δωδεκάνησα, όμως η αντίστοιχη υποδομή της Αμφιλοχίας είναι έτοιμη από καιρό να εξυπηρετήσει τη διασύνδεση με την Πάτρα και τα νησιά Ιονίου! Κι όμως… ακόμη τίποτε.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 202 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.