Δευτέρα, 17η Ιουνίου 2024  10:09 πμ
 
wm small
Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 14:03

Ναύπακτος: Εγκαίνια στον ιερό ναό του Οσίου Δαυίδ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Σάββατο 25 Μαίου έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος (1490;-1589), ο οποίος χρημάτισε Ιερομό­ναχος στην Ναύπακτο, ως υποτακτικός του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης Ακακίου Α΄ (1516 -1520), και διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας, η οποία τότε υπαγόταν στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Άρτης.

Η κατάρτιση των λειψάνων έγινε την Παρασκευή το απόγευμα της 24ης Μαίου από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο και τον Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικο, ο οποίος χορο­στάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, και ο οποίος πριν την εκλογή του σε Μητροπολίτη έμενε στο κτήριο. Έγινε αγιασμός στο παρακείμενο οίκημα με την επωνυμία «Μορφωτικό-Ερευνητικό Κεν­τρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου “Όσιος Δαυίδ”» και ακο­λούθως θυρανοίξια του παρεκκλησίου επ’ ονόματι του αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, εντός του κτηρίου.

Ετέθησαν σε προσκύνηση τμήμα ιερού λειψάνου του Οσίου Δαυίδ και τμήμα της αγίας Κάρας του αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος ανέλυσε όλο το ιστορικό της ανοικοδόμησης και του κτηρίου και του Ιερού Ναού και ευχαρίστησε τον Προκάτοχό του αείμνηστο Μητροπολίτη Αλέξανδρο, ο οποίος είχε συλλάβει το σχέδιο και είχε κάνει τις πρώτες ενέργειες, τις οποίες ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος συνέ­χισε και ολοκλήρωσε, ύστερα από πολλές δυσκολίες και πολλά προ­βλήματα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον αείμνηστο Νικόλαο Μπέκο για την δωρεά του οικοπέδου 11,717 στρεμμάτων και επέδωσε στα παιδιά του τιμητική πλακέτα.

Επίσης, ευχαρίστησε την Μηχανικό κ. Παρασκευή (Βιβή) Λαγα­ρού-Θεοφάνη, η οποία ανέλαβε όλη την ευθύνη της ολοκλήρωσης του έργου και της νομιμοποίησής του, στην οποία έδωσε και τιμητική πλα­κέτα εκφράζοντας «τον δίκαιον έπαινον» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε και τους κατά καιρούς Δημάρχους, τους υπευθύνους των Υπηρεσιών και όσους βοήθησαν στο έργο αυτό. Ιδιαί­τερα ευχαρίστησε την μηχανικό Κατερίνα Σερεμέτη-Σχοινά, η οποία πρόσφατα στο τελικό στάδιο βοήθησε στην τελική τακτοποίηση του Ιερού Ναού του Οσίου Δαυίδ.

Ακόμη, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον νυν Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, πρ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τον μακαριστό π. Αθανάσιο Λαουρδέκη, τότε Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, τον π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη, τον Δήμαρχο Ναυπάκτου κ. Βασίλειο Γκίζα με τους συνεργάτες του, την Τροχαία Ναυπάκτου κλπ.

Πάνω από όλα ευχαρίστησε τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ναυπάκτου και άλλους γνωστούς και αγνώστους που με την συν­δρομή τους βοήθησαν στην αποπεράτωση όλου αυτού του συγκρο­τήματος που δεσπόζει στον λόφο πλησίον της Ναυπάκτου, που από τώρα και στο εξής θα χαρακτηρίζεται ως «Λόφος του Οσίου Δαυίδ».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέφερε όλο το χρονικό της εξελίξεως των εργασιών μέχρι πριν δύο μήνες που νομιμοποιήθηκε ο Ιερός Ναός του Οσίου Δαυίδ.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 25 Μαίου, έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Δαυίδ από τους Μητροπολίτας Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Καστορίας κ. Καλλίνικο, κατά την εκκλησιαστική τάξη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ανέλυσε στο εκκλησίασμα τα μέρη της ακολουθίας και τις διαδοχικές αγιαστικές πράξεις.

Ιδιαιτέρως στο κήρυγμά του μίλησε για τους τρεις άξονες της εκκλησιαστικής ζωής, όπως φαίνονται στην τελετή των εγκαινίων ενός Ιερού Ναού, ήτοι τον Επίσκοπο, τους Αγίους και το Θυσιαστήριο. Ο συνδυσμός αυτών εκφράζει το εκκλησιαστικό φρόνημα. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αρχική ευχή των εγκαινίων του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Καλλίστου, όπου παρακαλούμε τον Θεό για τον εγκαινιασμό του Ναού, αλλά και για τα προσωπικά μας εγκαίνια με την δύναμη και Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Με το άγιο Πνεύμα εγκαινιάζεται ο Ιερός Ναός, ώστε να τελείται το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και δι’ αυτού το Άγιον Πνεύμα να εγκαινιάζει και τον εσωτερικό ναό «διά της καθάρσεως του νοός» για να προσφέρει αέναες δεήσεις στον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος είπε ότι στην Εκκλησία έχουμε συνέχεια, όπου ο ένας Επίσκοπος εισέρχεται στον κόπου του άλλου και συνεχίζει το έργο των προκατόχων, και το παραδίδει στην συνέχεια στους διαδόχους του, για να συνεχίζεται η εκκλησιαστική ζωή και παράδοση. Αυτό δείχνει την ενότητα της Εκκλησίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εγκαινίων, ιδιαιτέρως τον Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Θεοφάνη και τον Αρχιδιάκονο π. Παίσιο Παρασκευά.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τόνισε το ενοποιητικό έργο της Εκκλησίας και της θείας Ευχαριστίας, ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη για την πρόσκλησή του να συμμετάσχη στα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Δαυίδ και εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός, αφού στο κτήριο αυτό έμεινε 25 περίπου χρόνια.

Μετά την θεία Λειτουργία, προσφέρθηκε ευλογία των εγκαινίων και κέρασμα σε όλους τους εκκλησιασθέντες.

Διαβάστηκε 161 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.