Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  6:15 μμ
 
wm small
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 14:02

Τριχωνίδα, η γαλήνια λίμνη της Ελλάδας. Μια εξαιρετική επιλογή για ανοιξιάτικη απόδραση (www.travel.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Mε έκταση κάτι παραπάνω από 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας

Παρόλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι παραμένει «άγνωστη» σε πολλούς καθώς η οικονομία της ήταν -και σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμα- στραμμένη στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και όχι στον τουρισμό.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, σας προτείνουμε να την επισκεφθείτε, ειδικά τώρα την άνοιξη, για να γνωρίσετε αυθεντικά χωριά και όμορφους τόπους, σπουδαίο φαγητό και ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Στα νερά της Τριχωνίδας ζουν πάρα πολλά ψάρια. Είναι σημαντικός αλιευτικός τόπος, κάθε χρόνο δίνει περίπου 350 τόνους αλιευμάτων, το πιο γνωστό βρώσιμο ψάρι που ζει εδώ είναι η αθερίνα, νψάρι του αλμυρού νερού που για κάποιο λόγο έχει καταφέρει να «τρυπώσει» σε αυτή τη λίμνη. Ένα άλλο ιδιαίτερα σπάνιο ψάρι είναι ο νανογωβιός, ένα μικροσκοπικό πλάσμα με μήκος που δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά. Αυτά μαζί με πολλά άλλα ακόμα είδη ψαριών, σπάνιο φυτοπλαγκτόν, φυτά όπως νούφαρα, καλάμια, ορχιδέες, πλατάνια και περίπου 140 είδη πουλιών να έχουν παρατηρηθεί στις όχθες της, δημιουργούν ένα οικοσύστημα που προστατεύεται ως περιοχή Natura. Σημειώνεται ότι εδώ είναι μία από τις λίγες περιοχές της χώρας που ζουν βίδρες.

Το όνομά της το πήρε από την αρχαία πόλη της Αιτωλίας με το όνομα Τριχώνιον, η οποία βρισκόταν κοντά στη θέση που σήμερα υπάρχει ο οικισμός Γαβαλού. Θεωρείται από τις καθαρότερες λίμνες της Ελλάδας καθώς τα νερά της ανανεώνονται συνεχώς μέσω υπόγειων πηγών. Ακριβώς δίπλα της, στα δυτικά, βρίσκεται η πολύ μικρότερη λίμνη Λυσιμαχία που αποτελεί και αυτή μέρος του ίδιου οικοσυστήματος. Παλαιότερα, οι δύο λίμνες ήταν εντελώς ενωμένες, σταδιακά με την κατασκευή της εθνικής οδού Αντιρρίου Ιωαννίνων και διάφορων αρδευτικών έργων που ακολούθησαν διαμορφώθηκε η σημερινή εικόνα με την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο λίμνες να γίνεται μέσω ενός ελεγχόμενου καναλιού.

Για την πανίδα, τη χλωρίδα και γενικότερα την ιστορία της λίμνης μπορείτε να ενημερωθείτε στο πολύ ενδιαφέρον Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας. Εκεί, υπάρχει και ενυδρείο όπου μπορείτε να δείτε τα ψάρια της λίμνης από κοντά.

Ο γύρος της λίμνης απαιτεί να κάνετε γύρω στα 70 χιλιόμετρα. Ένα κομμάτι που θα ενθουσιάσει τους φίλους της ορεινής ποδηλασίας είναι αυτό που καταλήγει στην παραλία Φωτμού, μια όχθη της λίμνης που συναγωνίζεται ευθέως και τις καλύτερες θαλάσσιες παραλίες. Άλλα δημοφιλή κομμάτια για βόλτα δίπλα στη λίμνη είναι η περιοχή της Μυρτιάς. Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο χωριό θεωρείται από κάποιους το ομορφότερο της Αιτωλοακαρνανίας.

Για όσους ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία να ξέρουν ότι πάνω από το χωριό Άνω Βλοχός υπάρχουν απομεινάρια της αρχαίας Ακρόπολης των Θεστιέων, ένας τόπος που κατοικήθηκε από τη Νεολιθική Εποχή. Η θέα από το συγκεκριμένο σημείο είναι υπέροχη ενώ ένα άλλο σημείο με εξαιρετική θέα είναι το χωριό Πετροχώρι. Εκεί, υπάρχουν πολλά όμορφα σπίτια όπως και ο εξαιρετικός ξενώνας Αλθαία. Το ηλιοβασίλεμα από το συγκεκριμένο χωριό είναι από τα ομορφότερα της χώρας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο χωριό είναι πιθανόν να συναντήσετε και φίλους του αλεξίπτωτου πλαγιάς καθώς εκεί υπάρχει πίστα απογείωσης.

Ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής είναι το Θέρμο, μία κωμόπολη με περίπου 2.000 κατοίκους, κάποια παραδοσιακά σπίτια και μία όμορφη πλατεία με σημείο αναφοράς έναν πλάτανο. Εκεί κοντά, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βρίσκεται και η Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που ξεχωρίζει για τις βυζαντινές τοιχογραφίες της. Οι πιο «περιπετειώδεις» μπορεί να επισκεφθούν τον οικισμό Χάνι Μπανιά, καθώς εκεί υπάρχει Πάρκο Αναψυχής Υπαίθριων Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων, ιδανικός προορισμός για Rafting, Kayak, Mountain Bike, Rappel κλπ.

Πώς θα πάτε στο Θέρμο

Από το Αγρίνιο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα και από την Πάτρα απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα. Από τη Αθήνα το Θερμό απέχει 265 χιλιόμετρα και περίπου τρεισήμισι ώρες οδήγησης.Οι όχθες της λίμνης μπορεί να γίνουν και κομμάτι μιας εκδρομής με κύριο προορισμό σας τη Ναύπακτο,το Αγρίνιο,το Μεσολόγγι αλλά και την Ευρυτανία.

Με πληροφορίες από  travel.gr

 

Διαβάστηκε 402 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 14:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία