Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  11:40 πμ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 22:12

Επιτροπή καταγραφής από τον Ι.Σ. Αγρινίου για τα περιστατικά βίας σε βάρος υγειονομικών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Περιστατικά βίας σε βάρος υγειονομικών. Επιτροπή καταγραφής από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης τονίζει μεταξύ άλλων: "Ο λόγος που συμβαίνουν συχνά είναι γι’ αυτούς που… δεν βρίσκει, αυτός που προκαλεί το περιστατικό"

 Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η εργασιακή βία απέναντι στους επαγγελματίες υγείας καθημερινά επαληθεύεται όχι μόνο από το πλήθος των ερευνών και των μελετών που ασχολούνται με το φαινόμενο αυτό, αλλά και από τα αναρίθμητα περιστατικά στην καθημερινότητα των επαγγελματιών υγείας!

Τα επεισόδια βίας σε βάρος γιατρών και υγειονομικών γενικότερα είναι πολύ συχνά και αποτελούν «πληγή», ενώ το φαινόμενο της βίας στον τομέα αυτό έχει λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις με διάφορους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να έχουν εκδώσει ψηφίσματα.

Η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην αποτροπή φαινομένων βίας σε βάρος υγειονομικών, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο νέο Ποινικό Κώδικα έχει ανακουφίσει τους επαγγελματίες υγείας μέχρι ενός βαθμού, αλλά και πάλι το φαινόμενο παρουσιάζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Στην περιοχή μας η βία απέναντι στις «λευκές μπλούζες» είναι δυστυχώς πολύ συχνή και γι’ αυτό συστάθηκε επιτροπή από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, η οποία θα καταγράφει όλα τα περιστατικά βίας και θα τα αποστέλλει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Μέχρι πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά ήταν συχνά στην περιοχή μας δεν καταγράφονταν.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης μιλώντας στη «Σ» ανέλυσε και παρουσίασε όλα αυτά τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση να συσταθεί η επιτροπή για την καταγραφή των περιστατικών βίας, όπως επίσης αναφέρθηκε και σε όλη αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Αγραφιώτης επεσήμανε: «ο κόσμος το γνωρίζει πως τα επεισόδια βίας σε βάρος των γιατρών και των υγειονομικών γενικότερα είναι πάρα πολύ συχνά τελευταία και αυτό αφορά και την περιοχή μας.

Τα περισσότερα περιστατικά βίας καταγράφονται στις δημόσιες δομές υγείας και κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων, ακολουθούν τα νοσοκομεία γενικότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν γίνονται αντίστοιχα περιστατικά σε Κέντρα Υγείας και σε Περιφερειακά Ιατρεία ή ακόμη και σε ιδιωτικές μονάδες.

Από πέρυσι ξεκίνησε η μεγαλύτερη κινητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για το θέμα αυτό. Είχε βγει ψήφισμα μάλιστα κατά την περσινή σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας μέσω του οποίου όλοι μαζί οι Πρόεδροι ζητούσαμε από το Υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία να θεσπιστούν αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε βάρος υγειονομικών.

Αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν, αλλά και της πίεσης που υπήρξε παράλληλα καθώς πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις και καμπάνιες ενημέρωσης ανά την Ελλάδα, επήλθε το τελικό αποτέλεσμα, να ψηφιστεί δηλαδή το άρθρο 33 του 2024.

Μάλιστα, για την καταγραφή των περιστατικών βίας σε βάρος των υγειονομικών ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου σύστησε επιτροπή. Η σύσταση της επιτροπής έγινε στο τέλος του 2023, ώστε να ξεκινήσει κανονικά να καταγράφει τα περιστατικά βίας από την αρχή του τρέχοντος έτους, του 2024.

Ανέκαθεν υπήρχαν περιστατικά βίας σε βάρος υγειονομικών στην περιοχή μας, αλλά κυρίως μετά από την οικονομική κρίση αυξήθηκαν κατά πολύ. Βγήκαν στην επιφάνεια πάρα πολλά και ο λόγος που συνέβαιναν συχνά τα περιστατικά αυτά και συμβαίνουν ακόμη είναι όχι γι’ αυτούς που βρίσκει εκεί αυτός που προκαλεί το περιστατικό, αλλά γι’ αυτούς που δεν βρίσκει. Με απλά λόγια οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία είναι πάρα πολλές και μεγάλες και δυσκολεύουν το έργο μας, ενώ υπάρχει επιτακτική ανάγκη για να καλυφθούν τα κενά αυτά.

Η μεγάλη αύξηση καταγράφεται την τελευταία δεκαετία. Έχουν υπάρξει στην περιοχή μας πάρα πολλά περιστατικά βίας. Μιλώντας για περιστατικά βίας στην περιοχή μας εννοούμε από έντονες λεκτικές επιθέσεις σε υγειονομικούς μέχρι και περιστατικά βιαιοπραγίας.

Δεν διαθέτουμε μέχρι και τώρα στατιστικά, καθώς δεν καταγράφονταν κανένα περιστατικό όπως προαναφέραμε, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στην περιοχή μας. Στο εξής θα τα καταγράφει η επιτροπή που σύστησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και θα τα αποστέλλει και στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 345 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.