Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  4:21 πμ
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 22:05

Αγρίνιο: Νέος «κύκλος» αντιδράσεων στην αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς – Περισσότεροι στην απεργία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέος «κύκλος» αντιδράσεων στην αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία είναι περισσότεροι στην απεργία. Προετοιμάζεται απεργία στις 28/02 με τη συμμετοχή και των τοπικών συλλόγων των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με στόχο την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, παρά το ότι ψηφίστηκε, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ξεκίνησαν νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Οι τοπικοί σύλλογοι, δασκάλων – νηπιαγωγών και καθηγητών συμμετέχουν στην κινητοποίηση ενάντια στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, ενώ τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν συσκέψεις, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα, διότι η Κυβέρνηση σκλήρυνε την στάση της, με την απόφαση να οδηγήσει στα δικαστήρια της δύο Ομοσπονδίες.

Στο σύνολό τους οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη αξιολόγηση τονίζουν πως δεν τάσσονται κατά της αξιολόγησης, αλλά τάσσονται κατά της συγκεκριμένης αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, διότι η αξιολόγηση αυτή -όπως λένε- είναι λανθασμένη και αυτό αποδείχτηκε και στην Αμερική, όπου η Υπουργός Παιδείας που την εφάρμοσε για πρώτη φορά πλέον είναι πολέμιός της.

Στην Αιτωλοακαρνανία πλέον είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή ενάντια στην αξιολόγηση.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Μάρθα Σαράκη και ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας μιλώντας στη «Σ» παρουσιάζουν όλες στις πτυχές του νέου κύκλου κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.

Η Μάρθα Σαράκη

Συγκεκριμένα η κα Σαράκη επεσήμανε: «όλοι οι εκπαιδευτικοί είμαστε κάθετα αντίθετοι με την συγκεκριμένη αξιολόγηση που έφερε το Υπουργείο Παιδείας. Το σύστημα της αξιολόγησης που έφερε η Κυβέρνηση είναι αντιγραφή από την Αμερική, όπου εκεί απέτυχε παταγωδώς.

Η υπουργός Παιδείας που είχε εισαγάγει στην Αμερική το συγκεκριμένο στιλ αξιολόγησης έχει γίνει πολέμιός της και μάλιστα πραγματοποιεί διαλέξεις κατά της αξιολόγησης αυτής, διότι κατάλαβε ότι αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, μειώθηκαν οι επιδόσεις των παιδιών, οι εκπαιδευτικοί εξαντλήθηκαν από το φόρτο εργασίας, γιατί δεν ήταν μόνο το μάθημα, αλλά πάρα πολλά ακόμη. Η Ελλάδα πήρε το αποτυχημένο αυτό σύστημα για να το εφαρμόσει και γι’ αυτό αντιδρούμε.

Η Ομοσπονδία μας από πέρυσι προκηρύσσει στάσεις εργασίας ενάντια στην αξιολόγηση, όχι όμως κάθε μέρα. Επίσης η στάση εργασίας δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε μάθημα, η διδασκαλία γίνεται κανονικά. Όταν ένας εκπαιδευτικός συμμετέχει σε απεργία – αποχή μπορεί να αξιοποιήσει τη στάση εργασίας για συγκεκριμένη μέρα και συγκεκριμένη διδακτική ώρα. Για να είμαστε όμως καλυμμένοι η Ομοσπονδία κάθε μήνα προκηρύσσει νέα στάση εργασίας.

Η στάση εργασίας είναι είδος λευκής απεργίας, στο πλαίσιο της οποίας απέχουμε από συγκεκριμένο καθήκον, το οποίο είναι η ατομική αξιολόγηση και ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Έχουμε διαπιστώσει στην πράξη από άλλους εκπαιδευτικούς που αξιολογούνται ότι δεν είναι το ωραίο που περιγράφει η Κυβέρνηση και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει η αξιολόγηση αυτή στο εκπαιδευτικό έργο. Είναι κοροϊδία. Αν ο αξιολογητής επιμείνει να έρθει στην τάξη του εκπαιδευτικού που είναι να αξιολογηθεί και ο εκπαιδευτικός δεν το επιθυμεί τότε και μόνο αξιοποιείται η στάση εργασίας της Ομοσπονδίας από τον συγκεκριμένο και μόνο εκπαιδευτικό.

Επίσης, οι κατά τόπους σύλλογοι προκηρύσσουν στάση εργασίας, εκδίδοντας το ανάλογο έγγραφο, για συγκεκριμένη ημερομηνία και για συγκεκριμένη ώρα, ενώ τα μαθήματα εξελίσσονται κανονικά. Η ΔΟΕ ζήτησε να πραγματοποιήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί γενικές συνελεύσεις μέσα στον Φεβρουάριο για το θέμα της αξιολόγησης, διότι το Υπουργείο μας φέρνει προ τετελεσμένου. Συγκεκριμένα «άνοιξε» και το δεύτερο πεδίο αξιολόγησης, στο οποίο  μας αξιολογεί και ο Διευθυντής, κάτι που δεν περιμέναμε.

Το θέμα όμως είναι ότι μαζί με το πεδίο αξιολόγησης αυτό και άνοιξαν και οι ηλικιακές ομάδες των εκπαιδευτικών προς αξιολόγηση και γι’ αυτό έχουν αυξηθεί πολύ τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία – αποχή και ειδικά στην περιοχή μας. Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής έχουμε μόνο στους νεοδιόριστους. Αυτό συμβαίνει διότι σε όλο το δημόσιο όταν κάποιος διορίζεται τα πρώτα δύο χρόνια είναι ουσιαστικά δόκιμος και μετά από τα δύο χρόνια παίρνει την διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης.

Στους νεοδιορισμένους δασκάλους το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι αν δεν αξιολογηθούν δεν θα λάβουν την διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης. Υπάρχουν δηλαδή αυτή τη στιγμή δάσκαλοι που διορίστηκαν πριν τέσσερα χρόνια χωρίς να έχουν ακόμη την πράξη αυτή, αν και δεν γίνεται να απολυθούν. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας αναφέρει ότι αν στα δύο χρόνια κάποιος δόκιμος δεν διαθέτει αρνητική αξιολόγηση ή πειθαρχικό αδίκημα διορίζεται κανονικά. Συνεπώς, οι δάσκαλοι που είναι υπό αυτό το καθεστώς, αν και διαφωνούν με την αξιολόγηση αναγκάζονται να αξιολογηθούν υπό τον φόβο του αγνώστου».

Ο Βαγγέλης Τσούκας

Ο κ. Τσούκας τόνισε: «Το Σάββατο στο 6ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των Προέδρων της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας βγάλει παράνομη την απεργία μας, μετά τη αγωγή που έχει κάνει στην ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ για την κήρυξη της απεργίας – αποχής ως παράνομη, θα προκηρύξουμε και πάλι νέα απεργία – αποχή είτε ως ΟΛΜΕ, είτε μέσω ης ΑΔΕΔΥ.

Λόγω όμως της αποχής των δικηγόρων δόθηκε αναβολή στο δικαστήριο για τις 16/02. Τα μαθήματα γίνονται κανονικά, αλλά μέσω της απεργίας – αποχής ουσιαστικά δεν συμμετέχουμε στην διαδικασία της προσωπικής αξιολόγησης. Όσο η διαδικασία προχωρά ο κάθε εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην απεργία – αποχή, ενώ όλο και μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν.

Στις 28/02 προετοιμάζεται πανδημοσιοϋπαλληλική πανεργατική απεργία, ενώ θα γίνει κινητοποίηση και στο Αγρίνιο. Πριν λίγες ημέρες ήταν στο Αγρίνιο κλιμάκιο της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.  Στο πλαίσιο της επίσκεψής του κλιμακίου έγινε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων όλης της Δυτικής Ελλάδας για την προετοιμασία της απεργίας στις 28/02.

Προετοιμαζόμαστε με κάθε τρόπο, ώστε όλοι να αντιληφθούν και κυρίως να το αντιλήφθη το Υπουργείο ότι η αξιολόγηση αυτή είναι λανθασμένη, ενώ παράλληλα θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά αντιδρούμε στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, η οποία σε όποια χώρα έχει εφαρμοστεί έχει αποτύχει παταγωδώς».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 230 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.