Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  2:15 πμ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 22:15

Λαϊκές αγορές Αγρινίου – Πάγκοι με POS: «Δεν εξυπηρετεί τις πολύ μικρού ύψους συναλλαγές» λένε οι παραγωγοί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα εποχή με POS στις λαϊκές αγορές. Πάγκοι με pos όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία «δεν εξυπηρετεί τις πολύ μικρού ύψους συναλλαγές» λένε οι παραγωγοί του Αγρινίου, ενώ η τραπεζική προμήθεια μπορεί να φέρει και μικροαυξήσεις.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός έχουν περιθώριο οι επαγγελματίες 35 συνολικά κλάδων να κάνουν την παραγγελία του POS ή να το αποκτήσουν με σκοπό την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Ανάμεσα στους κλάδους αυτούς είναι και όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, παραγωγοί και έμποροι. Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η χρήση των POS και η σύνδεσή τους με την ταμειακή μηχανή καθίσταται υποχρεωτική, εκτός από τις λαϊκές αγορές και τις υπαίθριες αγορές, στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, στα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, στα ταξί, στα θέατρα και στα σινεμά.

Για να αποφευχθούν οι «καμπάνες» οι παραγωγοί, οι έμποροι των λαϊκών αγορών, όπως επίσης και όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες που θα πρέπει να διαθέτουν μέχρι και τις 31/01 pos, αν δεν διαθέτουν τη συσκευή θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά μέσω των οποίων θα αποδεικνύεται ότι παρήγγειλαν το POS μέχρι και τις 31/01/24.

Οι παραγωγοί όμως λαϊκών αγορών του Αγρινίου κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση για το ζήτημα μιλώντας στη «Σ». Διαπιστώνουν πως οι καταναλωτές τόσο καιρό που η κάρτα και το pos έχει μπει στη ζωή μας ελάχιστοι είναι αυτοί που ζήτησαν να πληρώσουν στην λαϊκή με κάρτα, συνεπώς δεν υπήρχε ανάγκη για POS. Κάποιοι πωλητές ήδη προεξοφλούν ότι το κόστος της τραπεζικής προμήθειας θα βγει από την… τσέπη του καταναλωτή, με μικροαυξήσεις σε πολλά προϊόντα.

Ωστόσο, πέραν αυτών για πολλούς παραγωγούς υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας παραγωγοί δεν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν, αλλά επιπλέον δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ώστε γρήγορα να το μάθουν.

Εντούτοις, όλοι θα προμηθευτούν POS τα οποία θα συνδεθούν με την ταμιακή τους και θα τα διαθέτουν στον πάγκο τους, ενώ οι περισσότεροι ήδη τα έχουν παραγγείλει και μάλιστα από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή την ερχόμενη εβδομάδα τα POS θα κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Παππάς

Ο παραγωγός Παναγιώτης Παππάς δήλωσε: «θεωρώ πως το pos δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν στη λαϊκή αγορά, ούτε τους καταναλωτές ούτε τους παραγωγούς. Δεν ξέρουμε όλοι να το χειριστούμε. Θα το προμηθευτούμε, ήδη το παραγγείλαμε, αλλά πως θα το δουλέψουμε; Στη λαϊκή δεν είναι μόνο νεαροί που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή στην τελικά θα βρουν λύση για το τι θα κάνουν, υπάρχουν και παραγωγοί μεγαλύτερης ηλικίας που δεν ξέρουμε πως να δουλέψουμε το pos. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που έρχεται να ψωνίσει στη λαϊκή δεν χρησιμοποιεί κάρτα και δεν ρωτάει καν αν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάρτα και αυτό ισχύει ακόμη και νεαρής ηλικίας άτομα που έρχονται. Ποιος θα πληρώσει προϊόν αξίας 50 λεπτών ή 80 λεπτών ή 1,5 ευρώ με κάρτα; Γιατί στη λαϊκή με όλα όσα έχει περάσει ο κόσμος δεν διαθέτει πολλά χρήματα για ψώνια όπως έκανε παλιότερα χρόνια, έρχεται ίσα – ίσα για τα απαραίτητα. Ο λόγος όμως που μας βάζουν τα pos στη λαϊκή είναι για να εισπράττουν χρήματα οι τράπεζες, γι’ αυτές δουλεύουμε όλοι. Επίσης, είναι και το πρακτικό κομμάτι. Αν βρέχει και βραχεί το μηχάνημα τι θα κάνω; Ο αέρας συχνά μας παίρνει τις ομπρέλες στη λαϊκή. Υπάρχουν και πολλά πρακτικά ζητήματα που είναι δύσκολα να αντιμετωπιστούν και αυτό με την βροχή είναι μόνο ένα από τα τόσα που υπάρχουν. Θα έχουμε συνέχεια και παντού σήμα; Είναι πολλά που θα τα δούμε στην πράξη, αν και το ζήτημα επαναλαμβάνω είναι πως πλέον στις λαϊκές δεν έρχεται τόσος κόσμος όπως έρχονταν και απ’ αυτούς που έρχονται σχεδόν όλοι πληρώνουν με μετρητά, γιατί δεν πληρώνουν μεγάλα ποσά».

Ο Ζώης Κουμάσης

Ο παραγωγός Ζώης Κουμάσης τόνισε: «η προμήθεια του pos είναι σαφώς κόστος για εμάς, ενώ προβλέπεται πως θα έχουμε και μηνιαία συνδρομή και όλο αυτά θα ανεβάσει τα έξοδά μας. Ο κόσμος μέχρι στιγμής δεν ψωνίζει στην λαϊκή με κάρτα, δεν ρωτάει καθόλου αν έχει την δυνατότητα αυτή, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που έρχονται να ψωνίσουν με κάρτα. Στην λαϊκή αγορά τα ποσά είναι μικρά, συνεπώς δεν ξέρω αν θα βολεύει κάποιος να πληρώσει λ.χ. 2 ευρώ ή 3 ευρώ με κάρτα. Εκτιμώ πως θα εξυπηρετούμε τους καταναλωτές που θα πληρώνουν με κάρτα με κάποια καθυστέρηση, για ευνόητους λόγους, μέχρι να γίνει η συναλλαγή, να πιάσει το σήμα να εκδοθεί η απόδειξη κλπ. Ελάχιστους θα διευκολύνει η κάρτα και το pos στην λαϊκή αγορά. Ο κόσμος που είναι να έρθει στην λαϊκή θα έρθει. Δεν παίζει ρόλο αν έχει ή δεν έχει κάρτα. Αυτό έχουμε συμπεράνει μέχρι τώρα, γιατί η κάρτα και το pos έχει μπει στη ζωή όλων μας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην λαϊκή έρχεται ο καταναλωτής για τα φρέσκα προϊόντα, συνεπώς πριν έρθει κάνει και τους λογαριασμούς του για να ξέρει πόσα θα ξοδέψει και το κουμάντο του για τα χρήματά του».

Ο Βασίλης Δρακόπουλος

Ο παραγωγός Βασίλης Δρακόπουλος επεσήμανε: «δε ζητάνε πολλοί να πληρώσουν στη λαϊκή σε pos, αλλά αν υπάρχει κίνηση και κάποιοι επιθυμούν να πληρώσουν με κάρτα τότε θα υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης. Θεωρώ πως δεν θα εξυπηρετεί στη λαϊκή να χρησιμοποιούμε pos, αλλά είναι υποχρεωτικό και θα το κάνουμε. Τώρα έχουμε την ευελιξία απέναντι στους καταναλωτές να «κόβουμε» τα 20 και τα 30 λεπτά από την τιμή ενός προϊόντος, αλλά με την κάρτα και το pos δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 305 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.