Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  4:15 πμ
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 22:41

«Πόλεμος» τιμών – Γ. Λεχουρίτης : «Το βρεφικό γάλα είναι ακριβό λόγω αισχροκέρδειας τριών πολυεθνικών»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέες εξαγγελίες για χαμηλές τιμές στο βρεφικό γάλα και αληθινές εκπτώσεις. «Πόλεμος» τιμών σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και του ΙΝΚΑ Γ. Λεχουρίτης τονίζει μεταξύ άλλων: “Το βρεφικό γάλα είναι ακριβό λόγω αισχροκέρδειας τριών πολυεθνικών”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπισή της ακρίβειας και οι προμετωπίδες αυτής την νέας καμπάνιας θα είναι δύο. Η μία θα είναι το βρεφικό γάλα και η τιμή του που είναι η τριπλάσια από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη (!) και οι προσφορές.

ανακοινώσεις για το ρεύμα
Ο Κώστας Σκρέκας

-«Έχουμε μία σειρά παρεμβάσεων, που έχουν οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού, αυτό όμως δεν είναι αρκετό, ποτέ δεν είπαμε να κοπούν οι προσφορές, είπαμε να μην εκτινάσσονται οι τιμές και μετά γίνονται προσφορές».

-«Μόνο το 2023 έχουμε επιβάλει 13,5 εκατομμύρια πρόστιμα για θέματα κερδοφορίας. Βλέπουμε ότι, μετά την επιβολή τους προσαρμόζονται οι κατάλογοι και μειώνονται οι τιμές, έχουμε μία σειρά νέων μέτρων που θα ανακοινώσουμε σε λίγο και θα δούμε μια σειρά προϊόντων να μειώνεται».

-«Φαίνεται πως σε μια σειρά προϊόντων όπως τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα περιποίησης και το βρεφικό γάλα, οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Μελετούμε μέτρα για να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι τιμές. Θα λάβουμε μέτρα που διορθώνουν τις τιμές. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και για το βρεφικό γάλα, συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα ράφια».

-«Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο σε κάθε ανατίμηση που κάνουν. Όταν το 2011 απελευθερώθηκε η πώληση του βρεφικού γάλατος από τα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται, αν και παρέμεναν υψηλές. Φαίνεται ότι, εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό. Οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος. Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τη μείωση του βρεφικού γάλακτος».

Όλα τα παραπάνω είναι εξαγγελίες του κ. Σκρέκα και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται, απλά τώρα είναι πιο συγκεκριμένες. Μπορούμε, λοιπόν, να αναμένουμε κάτι καινούριο; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών κ. Γ. Λεχουρίτη αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.

«Σε ό, τι αφορά τις προσφορές και τις εκπτώσεις τα έχουμε πει ξανά. Αν δεν γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Υποστηρίζουν ότι όλα τα λύνει ο ανταγωνισμός, αλλά δεν είναι έτσι. Ούτε καν το πρόστιμο δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό, γιατί οι πολύ μεγάλοι δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν κι ένα πρόστιμο που και που. Για τις εκπτώσεις και τις προσφορές γίνεται ένα διαρκές μπρος πίσω, ευτυχώς φαίνονται να εγκαταλείπουν την κατάργηση της προσφοράς “1+1”. Εμείς έχουμε εξηγήσει ότι αυτή η προσφορά δεν είναι από μόνη της κακή, απλά δεν μπορεί στην ίδια αγορά ένα προϊόν που “προσφέρεται” σε “1+1” να υπάρχει δίπλα μεμονωμένο προϊόν που να είναι φθηνότερο! Αυτό είναι απάτη», εξηγεί.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, το θέμα του βρεφικού γάλακτος είναι καθαρά ένα θέμα ολιγοπωλίου που κρατά πολλά χρόνια. «Πράγματι, το 2011 άφησαν το βρεφικό γάλα να πωλείται και στα σούπερ μάρκετ κι όχι μόνο προνομιακά στα φαρμακεία. Τότε έγινε ένας χαμός για να μην χάσουν καταρρεύσουν δήθεν οι τιμές, έπεσαν λίγο αυτές, όμως παρέμειναν πολύ ψηλά σε σχέση με όλη την Ευρώπη. Τώρα είναι ακόμη σχεδόν 3πλάσια η τιμή. Τρεις, ίσως τέσσερις εταιρίες στον κόσμο παράγουν τέτοιο γάλα και στην Ελλάδα είπαν ότι θα κρατήσουν ψηλά τις τιμές προς όφελος δήθεν των φαρμακείων. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι καθαρά αισχροκέρδεια, γίνεται επίτηδες. Και η λύση είναι η παρέμβαση του κράτους δεν γίνεται αλλιώς. Το πώς σκέφτονται να το κάνουν αυτό, μένει να το δούμε», καταλήγει ο κ. Λεχουρίτης.

Σημειωτέον ότι ξεκίνησαν την Δευτέρα 8/01 οι χειμερινές εκπτώσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου, με προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024 στην υπόλοιπη χώρα, στο Αγρίνιο δύσκολα θα τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να είναι πιο καλή από τα περίπου 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί σε όλο το εύρος της αγοράς, κανείς όμως δεν μπορεί να πάρει όρκο για κάτι τέτοιο. Τα Επιμελητήρια λένε συχνά ότι «τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης των καταναλωτών, παρατηρούνται κυρίως, όπου οι επιλογές του καταναλωτή είναι καθορισμένες και περιορισμένες». Αυτά όμως, όπως και οι προσδοκίες για τζίρο στις εκπτώσεις, ελάχιστα αφορούν αγοράς σαν του Αγρινίου…

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή, νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.

Σε περίπτωση ελέγχου πρέπει οι έμποροι να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 291 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.