Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  4:16 μμ
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 09:24

Θυρίδες των τραπεζών στην Αιτωλοακαρνανία – Διαθέσιμες αλλά πιο ακριβές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θυρίδες των τραπεζών στην Αιτωλοακαρνανία – Διαθέσιμες αλλά πιο ακριβές όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Τιμές και… κανονικότητα μείωσαν το ενδιαφέρον του κοινού

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν εδώ και χρόνια να φυλάνε πολύτιμα αντικείμενα ή άλλα μεγάλης συναισθηματικής αξίας (π.χ. από προγόνους ή δώρα των παιδιών) σε θυρίδες στην τράπεζα, προκειμένου να μην έχουν το άγχος μιας κλοπής. Τα φαινόμενα των εισβολών σε σπίτια έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία πολίτες νιώθουν εκτεθειμένοι ή ότι έχει παραβιαστεί η ζωή τους οπότε και προτιμούν από χρόνια αυτή την διαδικασία.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι πως, ενώ παλιότερα οι τιμές για την φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων, χρημάτων κλπ σε θυρίδες ήταν σε χαμηλό επίπεδο, αυτό πλέον δεν ισχύει, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που τα τιμολόγια αυξήθηκαν. Ο συγκεκριμένος παράγοντας μαζί με το γεγονός ότι η… κανονικότητα στα οικονομικά θέματα έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει μείωση στην συγκεκριμένη τραπεζική υπηρεσία. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά το τελευταίο διάστημα ο τρόπος και η ταχύτητα των καταναλωτικών συναλλαγών σε συνδυασμό με το ότι έπαψε μεγάλο μέρος των ανησυχιών για δραματικές εξελίξεις στην οικονομία άλλαξαν το σκηνικό. Τραπεζικός παράγοντας στο Αγρίνιο αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Σ» ότι η περίοδος της έξαρσης του ενδιαφέροντος για θυρίδες ήταν από το 2012 μέχρι το 2017 και ειδικά όταν επαπειλούνταν άτακτη χρεοκοπία της χώρας. «Ειδικά την εποχή πριν και μετά το περίφημο δημοψήφισμα ο κόσμος έτρεχε να βάλει τιμαλφή και χρυσαφικά σε θυρίδες λόγω φόβου», επισημαίνει…

Οι περισσότερες θυρίδες βρίσκονται σήμερα στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών και κυρίως στην Αθήνα. Ενδεικτικά, από τα περίπου 700 σημεία (καταστήματα) όπου υπάρχουν σήμερα θυρίδες, τα μισά βρίσκονται στην Αθήνα. Η μείωση των διαθέσιμων θυρίδων μπορεί να γίνει αντιληπτή αν αναφερθεί ότι το 2012 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 22 τραπεζικά ιδρύματα και 3.500 καταστήματα, ενώ σήμερα 11 ιδρύματα και 1.500 καταστήματα. Από τις 11 τράπεζες, τέσσερις είναι οι συστημικές που έχουν και τον μεγαλύτερο αριθμό θυρίδων, αλλά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των καταστημάτων περιόρισε την προσφορά διαθέσιμων θυρίδων κάτι που παροδικά προκάλεσε πρόβλημα στην προσβασιμότητα (π.χ. μεταφορά χρημάτων και τιμαλφών από τη μία περιοχή στην άλλη). Θεωρείται ασύμφορη η ευρεία διασπορά θυρίδων, όπως εκείνη των καταστημάτων που λειτουργούσαν στο δίκτυό τους, π.χ. 10 χρόνια πριν. Παρά ταύτα διαθεσιμότητα υπάρχει, λένε τοπικοί παράγοντες της αγοράς.

Ο κύριος όγκος αυτών που έχουν θυρίδες είναι επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, όπου φυλάττουν κυρίως επιταγές και άλλα αξιόγραφα, έγγραφα και χρήματα. Στους ιδιώτες και σε ηλικίες άνω των 65 ετών, οι θυρίδες χρησιμοποιούνται για φύλαξη χρημάτων και τιμαλφών. Σε μικρότερες ηλικίες, η χρήση περιορίζεται κυρίως για τη φυλακή συμβολαίων, εγγράφων και λιγότερο για χρήματα.

Οι αυξήσεις ξεπερνούν το 30% για μίσθωση θυρίδων στις ελληνικές τράπεζες την τελευταία τριετία, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση αύξησης των χρεώσεων και προμηθειών που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα για βασικές τραπεζικές εργασίες. Το κόστος διατήρησης μικρής θυρίδας ξεκινά από 70 ευρώ και φτάνει στα 150 ευρώ περίπου, ενώ για το πολύ μεγάλο μέγεθος το κόστος ανέρχεται από 248 ευρώ έως τα 1124 ευρώ στη χώρα.

Στους τιμοκαταλόγους προμηθειών όλων σχεδόν των τραπεζών, οι χρεώσεις μίσθωσης θυρίδων διατυπώνονται χωρίς ΦΠΑ κι επιπλέον, πέραν του ετήσιου μισθώματος, δεσμεύεται στον τραπεζικό λογαριασμό εγγύηση που στις περισσότερες περιπτώσεις ισούται με ένα ετήσιο μίσθωμα. Επίσης, σημαντικά είναι και τα έξοδα σε περίπτωση απώλειας κλειδιού, τα οποία αγγίζουν ακόμη και τα 124 ευρώ ή ισούνται με το κόστος εργασίας που δεν αποσαφηνίζεται.

Τι συμβαίνει όταν κλείνουν καταστήματα

Στο πώς επηρεάζεται η προσφορά θυρίδων από τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των συστημικών -κυρίως- τραπεζών, οι τραπεζικοί απαντούν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων θυρίδων παραμένει σταθερός καθώς οι θυρίδες μεταφέρονται στο πλησιέστερο κατάστημα με ειδική διαδικασία που προβλέπει συνοδεία της ασφάλειας. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ευχέρεια και καταλληλότητα χώρου, εξηγούν οι ίδιες πηγές

Ένα ενδεικτικό κόστος θυρίδας σε μια από τις συστημικές τράπεζες που υπάρχουν στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία είναι σε ετήσιο επίπεδο μεταξύ των 70 ευρώ για μια μικρή θυρίδα και πάνω από τα 350 ευρώ για μια μεγάλη. Οι τιμές αυτές, σε περιοχές με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και συγκέντρωση πλούτου είναι διαφορετικές, π.χ σε περιοχές της Αθήνας μπορεί να είναι τριπλάσιες!

«Οι τιμές των θυρίδων τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αυξηθεί πάνω από 2,5 φορές, κάτι που μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό αλλά είναι ενδεικτικό. Υπάρχουν διαθέσιμες θυρίδες και υπάρχει κόσμος που τις προτιμά, αλλά η αναλογία πλέον είναι μια που γεμίζει για κάθε δύο που αδειάζουν. Οι νεότεροι άνθρωποι δεν τις προτιμούν τόσο, διότι είναι και άλλη η λογική της αποταμίευσης ή της κατανάλωση, σε αντίθεση με τους παλιότερους. Οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές στις θυρίδες αυξήθηκαν έχουν να κάνουν με την γενικότερη φιλοσοφία του “συμμαζέματος” που έγινε στις συστημικές τράπεζες», εξηγεί τραπεζικός παράγοντας που εργάζεται χρόνια στο Αγρίνιο.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Γιάννης Συμψηρής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 336 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.