Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  2:21 μμ
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 22:10

«Στα χαρακώματα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Αιτωλοακαρνανίας: «Οριζόντια αδικία» το νέο φορολογικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Στα χαρακώματα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το νέο φορολογικό. «Οριζόντια αδικία» όπως αναφέρουν στην εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία για «τσουβάλιασμα» κάνουν λόγο ελεύθεροι επαγγελματίες του Αγρινίου και διαμηνύουν πως στην ψηφιακή εποχή η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί αλλιώς και όχι με οριζόντια μέτρα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναφερόμενοι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα κάνουν λόγο για «άδικο σύστημα» και κυρίως για «τσουβάλιασμα», η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα «δίκαιο σύστημα φορολόγησης» επικαλούμενη στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο ο μέσος μισθωτός πληρώνει ετήσιο φόρο μεγαλύτερο από 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα αμιγώς από ελεύθερο επάγγελμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επικαλείται και στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα μικρότερο του κατώτατου μισθού.

Τις τελευταίες ημέρες οι αντιδράσεις που καταγράφονται από θεσμικούς φορείς είναι πολλές, ωστόσο το αν θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις και θα λάβουν ένα κινηματικό χαρακτήρα φαίνεται πως θα κριθεί όταν το νομοσχέδιο δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα και η διαβούλευση θα διαρκέσει περίπου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με απώτερο σκοπό πριν από τα Χριστούγεννα οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις να γίνουν νόμος του Κράτους.

Ενδεικτικές πάντως των αντιδράσεων είναι οι αποφάσεις που ήδη πήραν για παράδειγμα οι δικηγορικοί σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που πλέον απέχουν από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες του Αγρινίου μιλούν στη «Σ» και μαζί με την άποψη που καταθέτουν τονίζουν και τα «αγκάθια» του νέου φορολογικού συστήματος.

Ο Τάσος Προβίδας (Πρόεδρος της Ένωσης λογιστών φοροτεχνικών επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας) τονίζει:

Ο Τάσος Προβίδας

«Οποιοδήποτε οριζόντιο μέτρο λαμβάνεται πάντα, σε όποιο επίπεδο και αν λαμβάνεται, φυσικά και είναι άδικο και φυσικά είναι και «τσουβάλιασμα» αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση αυτή. Είναι ένα μέτρο που απευθύνεται μόνο σε ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρεί ως δεδομένο ότι όλοι πρέπει να διαθέτουν, ανεξαιρέτως κατάστασης, ένα εισόδημα το οποίο αυθαίρετα υπολογίζει και είναι της τάξεως των 10.950 ευρώ. Συνεπώς, είναι λογικό να υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη του πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών που δεν είναι απαραίτητο να φοροδιαφεύγουν, όταν δεν παρουσιάζουν τα κέρδη αυτά. Μια κατηγορία λ.χ. είναι οι επαγγελματίες που είναι και μισθωτοί, απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα και είναι μισθωτοί ή επίσης να είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να διατηρούν επιχείρηση. Άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο ανακοινώνει πως οι 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα και από μισθούς. Το 1/3 των ελεύθερων επαγγελματιών διαθέτει δηλαδή και άλλη πηγή εισοδήματος πέραν από το ελεύθερο επάγγελμά τους. Μας προσβάλει ως ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, ενώ δεν ισχύει αυτό.

Δεν λαμβάνει επίσης παραμέτρους που έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια, που συμβάλουν στο να μην έχουν οι επαγγελματίες τα κέρδη, που θα έπρεπε να έχουν.

Επίσης, υπάρχουν και κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίες είναι τέτοιες που δεν δικαιολογούν να έχουν μεγάλο εισόδημα. Υπάρχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης που είναι σε μεγάλη ηλικία και διατηρούν ένα επάγγελμα μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν τα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη. Υπάρχουν επίσης επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν ως στόχο το μεγάλο κέρδος, αλλά μόνο να επιβιώσουν.

Συνεπώς, δεν μπορείς να τους υποχρεώνεις όλους να έχουν κατώτατο εισόδημα, διότι ουσιαστικά τους υποχρεώνεις στο να οδηγηθούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους. Τα προσδοκώμενα οφέλη που αναφέρει το Υπουργείο πως θα έχει, δεν θα τα έχει, διότι πέραν αυτών των λόγων υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Ποια θα είναι η αντίδραση σε όλα αυτό; Ως οικονομολόγοι και λογιστές όμως θα εξειδικεύσουμε περισσότερο, όταν δούμε το νομοσχέδιο».

Ο Κώστας Ναστούλης (Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου) αναφέρει:

Ο Κώστας Ναστούλης

«Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο δυστυχώς παρατηρούμε μία φιλοσοφία φοροεισπρακτικής πολιτικής, η οποία σίγουρα δεν θα βοηθήσει ούτε την Κυβέρνηση, αλλά ούτε την οικονομία στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η οριζόντια αντιμετώπιση όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που αναφέρεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματικά έχει φέρει στο σύνολο μία τεράστια αναστάτωση, διότι για άλλη μια φορά δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορετικότητα των επαγγελμάτων, όπως και πόσο επηρεάζονται ακόμα και από την γεωγραφική θέση που δραστηριοποιούνται.

Διαφορετικό τζίρο κάνει κάποιος που δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο και άλλο τζίρο αυτός που δραστηριοποιείται σε ένα μικρό χωριό. Άλλες ανάγκες και έξοδα έχει μια μικρή επιχείρηση και άλλες ένας ελεύθερος επαγγελματίας.

Έχοντας αντιμετωπίσει τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα την πληθωριστική ενεργειακή κρίση, είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι όλοι έχουν κέρδη και τα κρύβουν. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επιβιώνουν από το ταμείο της ημέρας.

Σίγουρα η πρώτη απάντηση είναι ότι αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, να κλείσει. Μάλλον αυτό το κεφάλαιο ξεκινάει. Είναι πράγματι «αξιοζήλευτο», αλλά έχουμε σκεφτεί ποτέ το καφενείο ή το παντοπωλείο σε ένα μικρό χωριό τι κοινωνικό αποτύπωμα έχει;

Δεν είμαστε υπέρ της φοροδιαφυγής, αλλά στην εποχή της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι τρόποι και περισσότερο δίκαιοι.

Είμαστε υπέρ της εξάλειψης της φοροδιαφυγής, διότι επιφέρει αθέμιτο ανταγωνισμό με την παραοικονομία, αναστατώνει την αγορά, δημιουργεί ανισότητες και επίσης μια ισχυρή οικονομία προϋποθέτει δίκαιη φορολογία, που αποτελεί τη βάση για χαμηλότερους φόρους και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

Ας γίνει λοιπόν η αρχή και ας ξεκινήσει πρώτα η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικαλιστικά μας όργανα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια και μετά να προχωρήσουμε σε πραγματικές ριζοσπαστικές κινήσεις, οι οποίες αφ’ ενός θα πατάξουν την φοροδιαφυγή και αφ’ ετέρου θα στηρίξουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για το καλό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 682 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.