Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  12:21 μμ
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 23:10

Εγρήγορση και στην Αιτωλοακαρνανία για να μην καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε δημοψήφισμα οι δικαστές για τις προτάσεις Φλωρίδη. Εγρήγορση για τα Ειρηνοδικεία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρ. Παΐσιος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε επίσημη πρόθεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά αυτό δεν μας θέτει εν υπνώσει»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά από πολλά Ειρηνοδικεία που σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν καταργηθεί , η πιθανότητα ενός νέου γύρου λουκέτων σε Ειρηνοδικεία επανέρχεται μέσα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση για το νέο δικαστικό χάρτη θα δοθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου με τη συνεισφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα υποβάλλει πόρισμα κατόπιν της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων.

Κατά το παρελθόν στην Αιτωλοακαρνανία είχαν καταργηθεί οκτώ Ειρηνοδικεία και απέμειναν ελάχιστα. Καταργήθηκε το Ειρηνοδικείο του Αστακό, του Θέρμο, του Νεοχωρίου, του Αιτωλικό, της Γαβαλούς, της Άνω Χώρας, αλλά και ακόμη και τμήματα που λειτουργούσαν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, με μεγάλο κύκλο εργασιών, όπως μεγάλο κύκλο εργασιών διαθέτουν όσα έμειναν και λειτουργούν ακόμη σαν και αυτό λ.χ. της Ναυπάκτου, της Αμφιλοχίας ή και της Βόνιτσας.

Στο πλαίσιο όλων αυτών που ακούγονται και γράφονται για περί κατάργησης Ειρηνοδικείων ανά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος μιλώντας στη «Σ» εξηγεί τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή και υπογραμμίζει ότι ο νομικός κόσμος είναι σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, κάτι που έχει αποδείξει και κατά το παρελθόν με ειλημμένες υποτίθεται πολικές αποφάσεις, που τελικά ανατράπηκαν.

Ο Χρήστος Παΐσιος

Συγκεκριμένα ο κ. Παΐσιος τονίζει: «Την Παρασκευή 28/10 πραγματοποιήθηκε συντονιστική επιτροπή των Δικηγόρων όπου συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα κατάργησης των Ειρηνοδικείων.

Η συζήτηση επί του θέματος δεν έγινε επί κειμένου, δεν υπήρχε δηλαδή έγγραφο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως περιρρέουσες πληροφορίες, όπου ο Πρόεδρος της Ολομέλειας θεωρεί πως δεν είναι ανυπόστατες και έωλες, αλλά έχουν βάση. Συνεπώς, πρέπει να ήμαστε σε εγρήγορση.

Στη Συντονιστική της Κατερίνης που ήταν και η πρώτη επίσημη συνάντησή μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης μας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή και καμία κατάργηση κανενός δικαστικού σχηματισμού, ούτε καν των διοικητικών πρωτοδικείων, ούτε καν υλοποίηση του σχεδίου Πικραμένου.

Άφησε να εννοηθεί μάλιστα αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων, δηλαδή να καταργηθούν οι Ειρηνοδίκες και όχι τα Ειρηνοδικεία και να αναβαθμιστούν οι Ειρηνοδίκες σε Πρωτοδίκες, να αυξηθεί το ποσό της εκδίκασης των Ειρηνοδικείων και να  εξυψωθεί με τα Πρωτοδικεία και οι Ειρηνοδίκες να επιμορφωθούν, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν περισσότερο στα καθήκοντα τους ως Πρωτοδίκες.

Στην ουσία όλο αυτό φαντάζει μακρινό γιατί δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί πάρα πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, εξίσου πολλές αλλαγές και βέβαια χρόνο για επιμορφώσεις.

Τώρα όμως άρχισε να διαδίδεται πως δεν πάμε για αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων, τα οποία δεν θα έχουν τον τίτλο αυτό, αλλά τον τίτλο Περιφερειακά Δικαστήρια και ουσιαστικά θα είναι μονομελή, αλλά ενδέχεται να καταργηθούν ορισμένα εξ αυτών με κριτήρια.

Δεν γνωρίζουμε όμως μέχρι σήμερα ποια θα είναι τα κριτήρια. Εικάζεται πως στα κριτήρια μπορεί να είναι η μικρή απόσταση από την έδρα του Πρωτοδικείου. Αν ισχύει αυτό υπάρχει εξαίρεση για τη νησιωτική χώρα, όπως επίσης δεν θα καταργηθούν και άλλοι σχηματισμοί περιφερειακών δικαστηρίων που θα αναβαθμιστούν και θα είναι σε μεγάλη απόσταση και θα έχουν μεγάλη κίνηση, αλλά αυτά είναι εικασίες.

Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίσημη πρόθεση, επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς βέβαια αυτό να μας θέτει εν υπνώσει, διότι έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά.

Ακούστηκε επίσης πως υπάρχει και κίνδυνος καταργήσεως Εφετείων, όμως και αυτό δεν είναι κάτι επίσημο. Έρχεται μάλιστα σε αντίθεση με τις απόψεις και τις θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε κάθε περίπτωση.

Κατά την επόμενη Ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα του Νοεμβρίου όλα αυτά και ότι άλλο προκύψει και με συνεχής επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα το αντιμετωπίσουμε έχοντας πλήρη επαγρύπνηση.

Αυτά υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή. Ενώ περιμέναμε ενδεχόμενο αναβάθμισης των Ειρηνοδικείων διαφαίνεται ενδεχομένως κατάργηση μερικών εξ αυτών. Δεν το γνωρίζουμε και γι αυτό είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα».

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως με την έκθεση Πικραμένου αποπειράθηκαν προ δύο περίπου ετών να περιορίσουν τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και θεωρούσαν μάλιστα ότι ήταν τετελεσμένο. Όμως, η άμεση κινητοποίηση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων το απέτρεψε. Μπορεί να γίνει διαφορετικά η κατανομή, αλλά εξασφαλίστηκε η βεβαίωση της μη καταργήσεως των υπαρχόντων Διοικητικών Πρωτοδικείων ανά την Ελλάδα και αυτό είναι ελπιδοφόρο» επεσήμανε τέλος ο κ. Παΐσιος.

Δημοψήφισμα δικαστών για την «ενοποίηση» Πρωτοδικείων – Ειρηνοδικείων

Κάλπες στήνουν οι δικαστές για να ενδυναμώσουν τη θέση τους κατά της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Δικαιοσύνης, των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία. Όπως αποφασίστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το θέμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα με κάλπη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Ο Γ. Φλωρίδης

Είναι προφανές πως οι δικαστές θέλουν να προσδώσουν “συλλογική” νομιμοποίηση στην άρνησή τους να συμπράξουν σε αυτό το σχέδιο, μέσω της ψήφου των μελών τους. Είχε άλλωστε προηγηθεί η ξεκάθαρη άρνηση τους στην εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, για ενεργοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία της χώρας, με την συνολική ένταξη των πρώτων στο οργανόγραμμα των πρωτοδικείων μέσω ενός συστήματος αξιολόγησης. Οι δικαστές αντιπροτείνουν μεν ένα σχέδιο για τα ειρηνοδικεία (μέσω του κλεισίματος 50 εξ αυτών αλλά δηλώνουν αντίθετοι με την ενοποίηση “διότι θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ενώ, ταυτόχρονα, θα προκληθούν προβλήματα στην υπηρεσιακή κατάσταση των ήδη υπηρετούντων Δικαστών Πρώτου βαθμού (π.χ. επετηρίδα, Δικαστές πρώτου βαθμού δύο κατηγοριών κλπ.)”.

Όπως είπε ο κ. Φλωρίδης η προοπτική είναι το σχέδιο να μπορεί να παρουσιαστεί αναλυτικά στο τέλος του χρόνου και ουσιαστικά κάνει πράξη μια διακηρυγμένη θέση της ελληνικής πολιτείας εδώ και πολλά- πολλά χρόνια. Ουσιαστικά, η ενσωμάτωση των ειρηνοδικών (962 σε όλη τη χώρα) μέσω αξιολόγησης, είναι μια τονωτική ένεση στο ζήτημα της υποστελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα θα δώσει πνοή στην ταχύτητα ΄που είναι ένα κεντρικό ζητούμενο. Προφανώς όμως, και αυτό είναι και θέση του ίδιου του υπουργού, θα πρέπει να υπάρξει συνολική συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, γιατί όπως διαφαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις το σχέδιο δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 470 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.