Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  4:15 πμ
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 14:59

Επιστροφή στη ΔΕΗ για πολλούς στην Αιτωλοακαρνανία λόγω σταθερότερων τιμών και… γραφείων – Σκληραίνει ο νόμος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θα μπορεί ο προηγούμενος πάροχος να ζητήσει διακοπή ρεύματος στον «ενεργειακό τουρίστα». Σκληραίνει ο νόμος όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται επιστροφή στη ΔΕΗ για πολλούς στην Αιτωλοακαρνανία λόγω σταθερότερων τιμών και… γραφείων

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαπιστώσει μια «μαύρη τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρισμού έχει δημιουργήσει ένας αριθμός περίπου 25.000-30.000 «στρατηγικών κακοπληρωτών» μέσα σε δύο χρόνια κάτι που όμως δεν παραπέμπει σε οικιακούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με πηγές της τοπικής ΔΕΗ, τέτοια ποσά δεν αντιστοιχούν σε σπίτια και ειδικά σε ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν, ανεξάρτητα αν το φαινόμενο με τις μετακινήσεις από εταιρία σε εταιρία δημιούργησε τον λεγόμενο ενεργειακό τουρισμό με καταναλωτές που απλά περνάνε από παντού κι αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς. «Η τάση τελικά στους περισσότερους μικρούς καταναλωτές είναι να επιστρέφουν στη ΔΕΗ, γιατί αφενός υπάρχει χρέωση που δεν είναι με τον μήνα κι αφετέρου έχει μεγαλύτερη ευελιξία λόγω κύκλου εργασιών και διαθέτει περισσότερες επιλογές για τρόπους αποπληρωμής, έχει πιο σταθερές τιμές και λιγότερα σκαμπανεβάσματα, ενώ σημαντική παράμετρος είναι ότι διαθέτει γραφεία παντού κι ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον αρμόδιο που θα τον ακούσει», λένε κύκλοι από την ΔΕΗ της περιοχής.

Το υπουργείο θέλει την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών, θέτοντας αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωσή του, με καταληκτική το τέλος Οκτωβρίου. Με λίγα λόγια, ο προηγούμενος πάροχος θα μπορεί να ζητάει την αποκοπή του ρεύματος σε όσους χρωστούν δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς κάτι που θα αλλάξει τα πάντα!

Για να μπει τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό» προτείνεται αφενός η κατοχύρωση του δικαιώματος του προηγούμενου παρόχου να αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής ρεύματος σε καταναλωτή που δεν είναι πλέον πελάτης του, αλλά του έχει αφήσει δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς χωρίς να έχει διακανονίσει την αποπληρωμή τους, και αφετέρου το δικαίωμα σήμανσης στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ πελατών με ανεξόφλητα χρέη.

Αυτό, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα μπορεί να το ζητήσει ο προηγούμενος πάροχος  σε διάστημα ενός τριμήνου από την ημερομηνία μετακίνησης του πελάτη του σε νέο πάροχο, ενώ ακόμη μία πρόταση που φαίνεται να εξετάζεται είναι τα χρέη προς τον προηγούμενο πάροχο να μεταφέρονται στο νέο με τη μετακίνηση του πελάτη. Κάτι που όμως θα είναι πολύ μεγάλο ντεζαβαντάζ για τους παρόχους που ακροβατούν μεταξύ ζημιών και κατάρρευσης, που δεν είναι και λίγοι. Κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι δεν θα υπάρχει κίνητρο για κάποιον να αφήσει τον παλιό του πάροχο, παρά μόνον η καλύτερη και σταθερότερη τιμή.

Τι γίνεται με το κοινωνικό τιμολόγιο

Οι ίδιοι άνθρωποι της ΔΕΗ στην Αιτωλοακαρνανία λένε ότι κάτι τέτοιο θα αναθεωρήσει όλο το σύστημα και θα απομείνουν μόνο οι εταιρίες που πραγματικά μπορούν. «Το Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι αυτό που διασώσει την κατάσταση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει αυτή την περίοδο ένα σχέδιο διεύρυνσης για ευάλωτους καταναλωτές, έτσι ώστε οι στοχευμένες επιδοτήσεις να καλύψουν μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών για ενεργειακά ευάλωτους που δαπανούν μεγαλύτερο ποσό του εισοδήματός τους για να θερμανθούν. Αυτό δεν θα είναι και πολύ καλό για την περιοχή, αν δοθεί βάρος εκεί που θα είναι βαρύτερος ο χειμώνας, όπως συμβαίνει με τις βαθμοημέρες για το πετρέλαιο. Πρέπει να μπει κριτήριο το εισόδημα σε σχέση με την παλαιότητα του σπιτιού, όπου μένει η κάθε οικογένεια. Από την πλευρά του ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται για τις ώρες μέσα στην ημέρα που είναι καλύτερο να κάνει τις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις», εξηγούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σταθερό στα επίπεδα των 15,5 λεπτών/κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα κράτησε το τιμολόγιό της η ΔΕΗ τον Οκτώβριο, ενώ αυξομειώσεις παρατηρούνται στα τιμολόγια των υπόλοιπων παρόχων. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου είναι χωρίς επιδοτήσεις, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, και με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία θα λάβουν υπόψη τους το τιμολόγιο της ΔΕΗ πρωτίστως…

Οι επιδοτήσεις από το νέο έτος θα πρέπει, βάσει και των κατευθύνσεων της Ε.Ε., να είναι στοχευμένες και η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων στο τέλος του έτους. Το νέο σχέδιο επιδοτήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη μέσα στον Οκτώβριο, μαζί με τα μέτρα για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών που δρομολογεί αυτό το διάστημα το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τις εταιρείες προμήθειας.

Η μέση λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η Eurelectric (Ενωση βιομηχανιών ηλεκτρικής ενέργειας), μειώθηκε το 2023 κατά 34% σε σχέση με την κορύφωση του 2022, ωστόσο εξακολουθεί να είναι κατά 58% υψηλότερη από το 2021. Παραμένει, δε, διπλάσια σε σχέση με το 2019, που ήταν και το τελευταίο έτος που η αγορά βρισκόταν σε κανονικότητα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 396 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.