Τρίτη, 30η Απριλίου 2024  10:15 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 10:03

"Αρχαία ιερά γύρω απο τον Θέρμο της Αιτωλίας": Άρθρο του Δημοσιογράφου-Ερευνητή Μάκη Εξαρχόπουλου στο περιοδικό ΝΟΗΜΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
.......ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟ
ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ
 
Μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε κυκλοφόρησε το 18ο τεύχος τού πολύ καλού περιοδικού ΝΟΗΜΑ, του Τετραμηνιαίου πυρήνα Νόησης και Λόγου, με πολλά εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέματα.
 
Στις σελίδες 26 - 34 δημοσιεύεται το άρθρο μου με τίτλο: "Αρχαία ιερά γύρω από τον Θέρμο τής Αιτωλίας". Το άρθρο αναφέρεται στα τρία ιερά, που ερευνήθηκαν από τους αρχαιολόγους Γεώργιο Σωτηριάδη και Κωνσταντίνο Ρωμαίο, κοντά στον αρχαίο Θέρμο, το μεγάλο πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών.
 
Το πρώτο ιερό βρίσκεται στη Χρυσοβίτσα, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά τού σημερινού Θέρμου. Εδώ, όλα άρχισαν μια μέρα τού 1900, όταν κάποια παιδιά επιστρέφοντας από το σχολείο στάθηκαν σε μια πηγή να ξεδιψάσουν και τότε παρατήρησαν μέσα στο ρυάκι παράξενα κομμάτια "από ανθρωπάκια", όπως έλεγαν έκπληκτα.
 
Τα άλλα δύο ιερά βρίσκονται βορειοδυτικά τού Θέρμου, κοντά στο χωριό Ταξιάρχης, στα οποία γίνονταν ολόκαυστες θυσίες, δηλαδή ρίχνανε στη φωτιά ολόκληρα τα ζώα και όχι κομμάτια τους.
 
Το άρθρο αναφέρεται ακόμη σε μια παράξενη ανακάλυψη στην Αμβρακία, ένα χωριό 23 χιλιόμετρα βόρεια του Θέρμου. Μια γυναίκα σκυμμένη στο χώμα σκάλιζε τις φασολιές όταν ξαφνικά έβαλε τις φωνές τρομαγμένη: "Ένας βρουκόλακας, Παναγία μ'". Μέσα από το χώμα ξεπρόβαλλε ένα μικρό χάλκινο αγαλματάκι. Ήταν ο Δίας τής Αμβρακίας, που σήμερα κοσμεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
 
Το περιοδικό ΝΟΗΜΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GRDiscoveryBooks και μπορείτε να το βρείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ ή να το παραγγείλετε σε κάθε βιβλιοπωλείο ή στο τηλέφωνο 6977491298 ή στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Σελίδα facebook: Περιοδικό ΝΟΗΜΑ
 
Μάκης Εξαρχόπουλος
Διαβάστηκε 3629 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 10:14
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα