Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  2:12 πμ
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 20:51

Η ΕΟΕΔ Μεσολογγίου και πάλι στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ΕΟΕΔ Μεσολογγίου θα βρεθεί και πάλι στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία να βοηθήσει τους πληγέντες από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και αυτή τη φορά η βοήθεια θα είναι σε μαθητές της Θεσσαλίας

Η ομάδα του Μεσολογγίου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Υπάρχουν οικογένειες που ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε δείγμα ανθρωπιστικής βοήθειας»

Πως περιγράφει ο επικεφαλής Διάνυσης Τσιρόγλου την τέταρτη αποστολή της ομάδας στη Θεσσαλία

Πριν ακόμη προλάβει να επιστρέψει η αποστολή της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Ο.Ε.Δ) Μεσολογγίου, ήδη προετοιμάζει την επόμενη αποστολή, την τέταρτη κατά σειρά, η οποία θα έχει ως αποδέκτες τους μαθητές της Θεσσαλίας!

Ήδη κατά τις απογευματινές ώρες (μεταξύ 18.00 και 21.00) τα μέλη της ΕΟΕΔ συγκεντρώνουν στα γραφεία τους, στο παλιό Νοσοκομείου Μεσολογγίου, σχολικά είδη, ώστε μετά τις εκλογές να μεταβούν στη Θεσσαλία και να τα διανέμουν από σχολείο σε σχολείο!

Το βράδυ της Πέμπτης η πενταμελής αποστολή της ΕΟΕΔ επέστρεψε από την Θεσσαλία έχοντας ζήσει για ακόμη μια φορά την σκληρή πραγματικότητα των πλημμυρισμένων χωριών του κάμπου και έχοντας ζήσει και την κακοκαιρία «Elias», η οποία ανησυχία και πανικό σκορπούσε στους κατοίκους της περιοχής.

Ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Ο.Ε.Δ) Μεσολογγίου Διονύσης Τσιρόγλου μιλώντας στη «Σ» και αποτυπώνοντας την κατάσταση έτσι όπως την έζησαν τα μέλη της ΕΟΕΔ αναφέρει:

«Επισκεφθήκαμε αρχικά τα χωρία πέριξ της Καρδίτσας που είχαμε πάει και την προηγούμενη φορά, το Βλοχό, τη Μεταμόρφωση, το Καλαμάκι και τον Παλαμά. Εκτός από την κωμόπολη του Παλαμά που έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση, τα υπόλοιπα τρία χωριά πλέον δεν υπάρχουν στο χάρτη. Η λάσπη είναι στα επίπεδα που ήταν και όταν αποχωρήσαμε από την περιοχή την προηγούμενη φορά. Δεν βρήκαμε απολύτως κανέναν άνθρωπο, ενώ όλα τα σπίτια, κυριολεκτικά όλα, είναι μέσα στη λάσπη ακόμη. Δεν άλλαξε τίποτε τόσο καιρό μετά από τις πλημμύρες που τα έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση.

Πήγαμε στην περιοχή για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας λόγω της κακοκαιρίας που ήταν σε εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες. Μεταβήκαμε για συνδρομή σε άλλα χωριά, καθώς στο Βλοχό, τη Μεταμόρφωση και το Καλαμάκι ό,τι εξέλιξη και αν υπήρχε δεν υπήρχε λόγος βοήθειας. Η ζημιά έχει γίνει και είναι τεράστια, ενώ δεν υπήρχε και κανείς σε κανένα χωριό απ’ αυτά.

Μεταβήκαμε στην Αστρίτσα, στο Ερμίτση, την Πασχαλίτσα και στον Παλαμά. Κάναμε περιπολίες κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ώστε να προσφέρουμε την βοήθειά μας όπου και όταν χρειαστεί. Τα χωριά αυτά είναι επίσης στην περιοχή της Καρδίτσας, αλλά δεν επλήγησαν τόσο πολύ όπως τα υπόλοιπα, αλλά σ’ αυτά έχουν καταφύγει αρκετοί κάτοικοι των εγκαταλελειμμένων πλέον χωριών του Βλοχού, της Μεταμόρφωσης και του Καλαμακίου.

Και τα χωριά Αστρίτσα, Ερμίτσα, Πασχαλίτσα είναι μέσα στη λάσπη, όχι όμως σε βαθμό όπως τα υπόλοιπα. Η όχι τόσο έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή δημιουργούσε στον κόσμο μεγάλο πανικό και φόβο. Φοβόταν ότι θα πλημμυρίσουν και πως θα θρηνήσουν συνανθρώπους τους, καθώς η Αστρίτσα είχε δύο νεκρούς από τις μεγάλες πλημμύρες.

Πολλοί ήταν αυτοί που θυμόταν ότι ήμασταν από το Μεσολόγγι και ότι τους βοηθήσαμε τις προηγούμενες φορές με φάρμακα, φαγητό, νερό κλπ. Υπάρχει θλίψη και πόνος και χρειάζεται να περάσει πολύ καιρός για να συνέλθουν οι κάτοικοι της περιοχής. Εκτιμώ πως στα χωριά που πνίγηκαν στη λάσπη δεν θα μπορέσουν να καθαριστούν αποτελεσματικά πριν τον Ιούνιο – Ιούλιο. Τότε θα στεγνώσει η περιοχή, καθώς τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα και θα βρέχει ή θα ψιχαλίζει συχνότερα. Ήδη με τις βροχές των προηγούμενων ημερών, της Τρίτης, της Τετάρτης και της Πέμπτης δηλαδή, τα χωράφια πλημμύριζαν και το νερό έβγαινε και πάλι στους δόμους.

Στην συγκεκριμένη περιοχή που ήμασταν οι κάτοικοι ήταν τυχεροί που σταμάτησε η βροχή, διαφορετικά θα ζούσαμε και στα χωριά αυτά ό,τι είδαμε πως έγινε στο Βόλο. Μπαίνουμε σε περίοδο με περισσότερες βροχές και καταιγίδες και η περιοχή αυτή δεν θα μπορέσει να στεγνώσει πριν τον Ιούλιο. Πέρα από κάποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας που είχαν στην περιοχή δεν υπήρχε προς το παρόν κάποια άλλη ασθένεια, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Υπάρχουν τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών, μπαζών και νεκρών ζώων που δεν μαζεύτηκαν ακόμη, ενώ πρόβλημα δημιουργεί και η μούχλα που δημιουργείται από τα βρεγμένα ρούχα. Σε πολλούς από τους όγκους αυτούς που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά και διάφορα σημεία της περιοχής οι μύγες που μαζεύονται είναι τόσες πολλές που δημιουργούν μαύρο σύννεφο.

Οι εικόνες της τηλεόρασης που έχουμε δει όλοι μας δεν μπορούν να αποτυπώσουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Το θλιβερό είναι πως δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την Πολιτεία. Δε υπάρχει καμία οργάνωση, καθώς σε πολλά χωριά, όπως μας έλεγαν, δεν έχουν περάσει ακόμη κλιμάκια για να απογράψουν τη ζημιά, ενώ υπάρχουν και οικογένειες σε όλη την περιοχή που ακόμη και τώρα δεν έχουν λάβει ούτε δείγμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν γίνεται όταν προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από το σπίτι τους να έχουν το νου τους αν ήρθε ή όχι ανθρωπιστική βοήθεια. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό πολλές οικογένειες δεν πήραν τίποτε από τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Κωνσνατντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 367 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.