Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:20 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 18:55

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου – Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε διαγνωστικό κέντρο;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η μαγνητική τομογραφία είναι μία υπερσύγχρονη εξέταση που μπορεί να υποδείξει ορισμένες -φαινομενικά αόρατες- βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματός μας. Από τις πιο γνωστές, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, μας δείχνει κυριολεκτικά τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας εντοπίζοντας τυχόν κλινικές καταστάσεις που χρειάζονται αντιμετώπιση και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διαγνωστικό κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς γίνεται η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ποιες κλινικές παθήσεις είναι σε θέση να προλάβει και ποιες ενδείξεις συνηγορούν στο να απευθυνθούμε σε ένα διαγνωστικό κέντρο για μαγνητική τομογραφία.

Μέσα στο κεφάλι μας

H μαγνητική τομογραφία – όπως προδίδει και το όνομά της- είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες, ραδιοκύματα και έναν υπολογιστή για να λάβει λεπτομερείς εικόνες του εσωτερικού των οργάνων μας εντοπίζοντας πιθανές βλάβες ανατομικής αλλά και νευρολογικής φύσης. Ειδικά στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει ανευρύσματα στον εγκέφαλο, πολλαπλή σκλήρυνση, προβλήματα στα αυτιά ή τα μάτια του ασθενούς, βλάβες της σπονδυλικής στήλης αλλά και ενδοεγκεφαλικές κακώσεις που μπορεί να προκλήθηκαν από κάποιον τραυματισμό ή ατύχημα.

Καθώς η μαγνητική τομογραφία πραγματοποιείται με γιγάντιους μαγνήτες, πριν την εξέταση, το διαγνωστικό κέντρο θα σας ζητήσει να αφαιρέσετε κάθε μεταλλικό αντικείμενο πχ ρολόγια, ζώνη, σκουλαρίκια κλπ. Στη συνέχεια θα ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι, το οποίο θα μπει σε ένα γιγάντιο μαγνητικό δαχτυλίδι.

Η εξέταση διαρκεί από 30 έως και 60 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη και το μόνο ίσως ενοχλητικό είναι ο ήχος του περιστρεφόμενου μαγνήτη που ακούγεται σαν να έχετε ανοιχτό το παράθυρο σε συρμό του μετρό. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών (20%) που εμφανίζουν συμπτώματα κλειστοφοβίας κατά την εξέταση, μπορούν να λάβουν ένα ήπιο ηρεμιστικό πριν.

μαγνητικη-τομογραφια-εγκεφαλου.jpg

Πότε πρέπει να κάνουμε την εξέταση

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου σε διαγνωστικό κέντρο για πολλούς διαφορετικούς λόγους και συχνά η εξέταση αυτή, χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει ή να καθορίσει γρήγορα μια διάγνωση ιατρικής κατάστασης που σχετίζεται με τον εγκέφαλο και μπορεί να απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Έτσι μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μετά από κάποιον σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι (συνήθως μετά από τροχαίο), αν εμφανίζετε επιληπτικές κρίσεις, αν έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή αν παρουσιάζετε συμπτώματα ψυχιατρικής / νευρολογικής φύσης.

 

Διαβάστηκε 3007 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 19:18
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.