Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:14 μμ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 11:50

Οι προτομές του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου: Η επιστροφή της μορφής του Χατζόπουλου, η επαναχύτευση και ο ανώνυμος δωρητής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή-Πέμπτη 14/9/2023- ημέρα για το πάρκο του Αγρινίου, το οποίο και εγκαινιάζεται επίσημα μετά την ήπια ανάπλασή του.

Πέραν της όποιας ανανέωσης έχει υποστεί το τοπόσημο της πόλης, με δενδροφυτεύσεις, νέα μονοπάτια, παιδική χαρά, κιόσκι, φωτισμό κ.α., υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία του που έχουν ξεχωριστή ιστορική διαδρομή.

Που συνδέουν το Αγρίνιο με τις μνήμες του και με ανθρώπους που προσέφεραν στον τόπο.

Μετά τις κλοπές των δύο προτομών του Βαγγέλη και της Χαρίκλειας Παπαστράτου προ ετών, ο Δήμος Αγρινίου απομάκρυνε από την κύρια είσοδο του πάρκου αυτές που… διασώθηκαν, όσο ήταν νωρίς.

Για αρκετά χρόνια, όσο το πάρκο ήταν κλειστό, το μόνο που θύμιζε τους δωρητές του ήταν η είσοδος των Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων επί της οδού Καζαντζάκη. Εκεί όπου στην καγκελόπορτα χαράχτηκαν οι μορφές των αδερφών Παπαστράτου.

Εδώ και μερικές ημέρες οι προτομές των αδερφών της οικογένειας στην οποία το Αγρίνιο χρωστά τόσα πολλά έχουν τοποθετηθεί ξανά στις θέσεις τους. Στις αρχές των μονοπατιών του πάρκου, στην κύρια είσοδο. Στις βάσεις τους έχουν τοποθετηθεί μηχανισμοί που θα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για κλοπή τους.

Όλο αυτό το διάστημα φυλάχθηκαν στην Αθήνα. Συντηρήθηκαν οι προτομές των Γιάννη, Επαμεινώνδα και Σωτήρη Παπαστράτου, έχοντας υποστεί σημαντικές φθορές.  Οι δύο προτομές που είχαν κλαπεί επαναχυτεύθηκαν στα εκμαγεία του Χρήστου Καπράλου, τα οποία διαθέτει η Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών.

Για αυτό και το χρώμα τους δεν είναι ακόμα στις αποχρώσεις του μπρούτζου που έχουμε συνηθίσει, σε σκούρους τόνους από το πέρασμα του χρόνου.

Όλες οι διαδικασίες έγιναν σε χυτήριο που αναλαμβάνει αποκλειστικά εργασίες-συντηρήσεις σε έργα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Εδώ πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον «αγώνα» που δόθηκε από πλευράς Δήμου Αγρινίου για να περιέλθουν στην κατοχή του τα εκμαγεία των προτομών των τεσσάρων αδελφών Παπαστράτου καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα για την προτομή της Χαρίκλειας Παπαστράτου.

Έπρεπε η Εθνική Πινακοθήκη να δώσει την έγκρισή της μέσα από μία αρκετά δαιδαλώδη και χρονοβόρα διαδικασία, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου Χρήστο Γαρουφαλή και τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου να υπογράφουν εγγράφως δέσμευση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν επ’ ουδενί για εμπορικούς σκοπούς.

Ο ανώνυμος δωρητής

Τα έξοδα για όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν από δωρητή που επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι άνθρωποι του Δήμου Αγρινίου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά-χρηματοδότησή του.

Πλην όμως υπογραμμίζουν σε κάθε τόνο ότι έχουν αναλάβει ηθική δέσμευση να μην αποκαλύψουν το όνομά του, παρά μόνο αν ο ίδιος το θελήσει.

Στο πάρκο και η προτομή του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι προτομές των Παπαστραταίων που επέστρεψαν εκεί που ανήκουν. Στο πάρκο έχει τοποθετηθεί ξανά η προτομή του σπουδαίου λογοτέχνη, Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, έχοντας περάσει κι αυτή την δικιά της «ταλαιπωρία».

Το έργο που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Θερμιώτης γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος (πατέρας του αρχιτέκτονα που κατασκεύασε την Παλαιά Λαχαναγορά του Αγρινίου), το 1956 είχε για χρόνια αφεθεί, μετά από βανδαλισμούς που είχε υποστεί, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ευρισκόμενη σε άσχημη κατάσταση.

Εντοπίστηκε, συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε κάτω από τις πρέπουσες συνθήκες στη Δημοτική Πινακοθήκη, με αφορμή το έτος Χατζόπουλου το 2020.

Τοποθετήθηκε έπειτα από εισήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πινακοθήκης, Χρήστου Γαρουφαλή στο σημείο που διασταυρώνονται το μονοπάτι που ξεκινά από το μνημείο των καπνεργατών (πλάγια είσοδος) με το μονοπάτι παράλληλα της περίφραξης των Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων. Θέση στην οποία βρισκόταν και παλαιότερα.

Καλωσορίζει ουσιαστικά τον επισκέπτη στο σημείο που τοποθετήθηκε, όντας εξάλλου εμβληματική μορφή και για το Αγρίνιο και για το πάρκο. Από αυτόν αγοράστηκε η έκταση από τους αδερφούς Παπαστράτου.

agrinionews.gr

agr
Διαβάστηκε 438 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.