Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:17 πμ
Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 19:04

ΙΝΚΑ: «Έλεγχοι και σοβαρά πρόστιμα η λύση για ημερομηνίες λήξης/ παραγωγής στα τρόφιμα» – Τι λέει στη «Σ» ο Γιώργος Λεχουρίτης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολλές οι… ασαφείς ημερομηνίες στα τρόφιμα, το ESG στο προσκήνιο

Η αγορά δεν έχει καταφέρει να λύσει  συνολικά το πρόβλημα των υψηλών τιμών όμως οι καταναλωτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις ανατιμήσεις. Ταλαιπωρούνται κι από τις  «κρυφές» πληροφορίες σε κάποιες συσκευασίες και καταλήγουμε να διογκώνεται το πρόβλημα της άσκοπης σπατάλης τροφίμων ακόμη και εάν τα εν λόγω προϊόντα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση ενώ η ασφάλεια πάει περίπατο.

Σε πολλές συσκευασίες προϊόντων, η ημερομηνία λήξης είτε βρίσκεται κρυμμένη και χωρίς διακριτική γραμματοσειρά ή έχει σβηστεί εντελώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναγκάζονται να πετάξουν το προϊόν «λόγω αμφιβολιών» ακόμη και εάν αυτό δεν έχει στην πραγματικότητα λήξει.

Οι καταγγελίες παλιά προερχόταν από τις ενώσεις καταναλωτών μόνο αλλά τώρα υπάρχει και το κριτήριο του ESG. Το ESG συνοψίζει το τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία- εταιρική Διακυβέρνηση (Environment- Social-Governance) και χρησιμοποιείται, όταν κάποιος ενδιαφέρεται να περιγράψει τις επιδόσεις μιας εταιρίας στις τρεις αυτές διαστάσεις. Βάσει αυτού, πλέον οι εταιρίες αξιολογούνται διαφορετικά από ότι στο παρελθόν με την εταιρική, κοινωνική και οικολογική ευθύνη να παίζει ρόλο ακόμη και στην ευκολία πρόσβασής τους στην ρευστότητα των τραπεζών!

Για παράδειγμα, η ημερομηνία λήξης στο καπάκι που είναι πλαστικό(χυμοί, σάλτσες κλπ) σβήνεται εντελώς μετά από λίγο καιρό. Οι υπεύθυνοι συχνά καλούν τους καταναλωτές να πάνε με την απόδειξη στο κατάστημα και να το επισημάνουν ενώ δεν λείπουν και τα ευτράπελα όπως να έχει θεωρηθεί μια ετικέτα… βρεγμένη και να προβάλλεται αυτό ως δικαιολογία για να μην αναγνωρίζεται.

Οι αναφορές των καταναλωτών μιλούν για πολλά συσκευασμένα τυροκομικά προϊόντα εισαγωγής παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα ενώ προϊόντα κονσέρβας (όπως π.χ ψητές πιπεριές) γνωστής ελληνικής εταιρείας αναγράφουν την ημερομηνία στο σκούρο καπάκι με χρώμα που είναι αχνό και δυσδιάκριτο σύμφωνα με δημοσίευμα του insider.gr., όπου αναφέρεται πως συσκευασμένα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αναγράφουν την ημερομηνία λήξης σε σημείο όπου για να το εντοπίσει ο καταναλωτής θα πρέπει να περιεργάζεται την συσκευασία, με το πρόβλημα να είναι ακόμη πιο έντονο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ημερομηνία παραγωγής, ασφαλώς, σε προϊόντα που έχουν μικρή διάρκεια ζωής και είναι κρίσιμο το πότε θα ανοιχτούν.

Τι λέει ο ΙΝΚΑ

Αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πάντως, δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ότι η έννοια της κοινωνικής ευθύνης και του ESG κι αναγράφουν την ημερομηνία λήξης σε εμφανές σημείο επιδεικνύοντας σεβασμό προς τους καταναλωτές. Το ίδιο όμως κάνουν και πολλές μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους, ακόμη και οικογενειακές ή εντελώς τοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου του ΙΝΚΑ Γιώργου Λεχουρίτη οι καταγγελίες για το θέμα είναι πολλές τόσο στην χώρα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα. «Έχουμε κάνει εκατοντάδες παραινέσεις προς το κράτος για τις ημερομηνίες, σημειώστε, όχι μόνο λήξης αλλά και παραγωγής που είναι εξίσου σημαντική πληροφορία για τον καταναλωτή. Φυσικά δεν μας απαντούν, η μόνη φορά που μας απάντησαν ήταν όταν πετύχαμε την συγκεκριμένη γραμματοσειρά σε μέγεθος για την τιμή μονάδας και κιλού. Όμως οι ημερομηνίες στις συσκευασίες είναι πονεμένη ιστορία αφού αρνούνται να εκδώσουν μια εντολή που θα λέει ακριβώς το σημείο όπου θα αναγράφεται η παραγωγή και η λήξη. Κάτι τέτοιο θα έλυνε το ζήτημα μια και καλή. Σε έσχατη λύση θα μπορούσαν να υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να αναγράφουν πού ακριβώς στην συσκευασία τους είναι αυτές οι πληροφορίες», εξηγεί.

Ο προέδρος του ΙΝΚΑ,Γιώργος Λεχουρίτης

Σε ερώτηση της «Σ», πάντως, τι μπορεί να γίνει όσο δεν υιοθετούνται αυτές οι λύσεις ο κ. Λεχουρίτης προτάσσει το γνωστό… τρίπτυχο «έλεγχοι, έλεγχοι και έλεγχοι». «Δεν γίνεται διαφορετικά, πρέπει να υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι και σοβαρά αποτρεπτικά πρόστιμα. Και η έκθεση στην δημοσιότητα επίσης βοηθά… Όμως να πούμε ότι δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις με πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Πάρα πολλές μικρές τοπικές επιχειρήσεις αλλά και υπεραγορές κάνουν το σωστό και επιδεικνύουν εταιρική ευθύνη», επισημαίνει.

Η σημασία του ESG

Ήδη από τις κοινοτικές οδηγίες υπάρχει απαίτηση για τη δημοσίευση και τις εισηγμένες ΜΜΕ, να υποβάλλουν ετήσιους Απολογισμούς Bιώσιμης Aνάπτυξης, ενώ αναμένεται να υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης για τις Μικρομεσαίες δίνοντας μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής έως το 2028.

Παρά τον μεγάλο αριθμό άρθρων και αναφορών στην καθημερινή οικονομική ειδησεογραφία παραμένει  ακόμη ένα ακρωνύμιο, η σημασία του οποίου δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητή, ειδικά από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη, «το ESG μπορεί να έχει εφαρμογή και σε επίπεδο μιας χώρας και δήμων”, ανέφερε πρόσφατα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο καθηγητής Γιώργος Σκιαδόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Queen Mary University of London. Όμως  το ESG δεν αφορά μόνον τις μεγάλες σε μέγεθος επιχειρήσεις αλλά και τις μικρές και μεσαίες εταιρίες.

Πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην χρηματοδοτούνται, αυτό είναι γνωστό. Θεωρητικά, οι λύσεις χρηματοδότησης ESG μπορούν να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές των ΜμΕ, δίνοντάς τους τη δημοσιονομική ευελιξία να επιδιώξουν νέες ευκαιρίες εσόδων ή να προβούν σε πιο τολμηρές αλλαγές με επίκεντρο το ESG εντός του οργανισμού και της αλυσίδας εφοδιασμού τους.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 414 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.