Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  5:25 πμ
 
wm small
Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 11:37

Η ακρίβεια των τροφίμων είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της “Καθημερινής” στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 3,3%, στην κατηγορία για την ακρίβεια των τροφίμων, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Μάλιστα η αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 ήταν υψηλότερη ακόμη και από αυτή στην Τουρκία η οποία έχει επίσημο πληθωρισμό 80% και ανεπίσημο 120%!

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δίνει 2,10% αύξηση που είναι χαμηλότερη από αυτή που δίνει η Eurostat, αλλά το ίδιο ανησυχητική, αφού οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αποδεικνύοντας ότι η ενέργεια δεν στάθηκε ικανή για να προκαλέσει την πολυπόθητη μείωση των τιμών και στα τρόφιμα.

Τα τυροκομικά προϊόντα, ειδικά όσα παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. φτάνoυν τα 13 και τα 15 ευρώ το κιλό αντιστοίχως ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα ακόμη και το πιο φθηνό φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι, έχει φτάσει στο ένα 1 ευρώ το κιλό προκαλώντας μια κατάσταση που τείνει να γίνει αφόρητη. Το τυρί που προμηθεύονται οι φούρνοι για να φτιάξουν τις τυρόπιτες, έχει αυξηθεί στα 8,5 ευρώ/κιλό, από 5 ευρώ!

Η κυβέρνηση, ως απάντηση σε όλα αυτά προβάλει μέτρα για να περάσει το “κακό” έστω παροδικά. Δηλαδή παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους και market pass μέχρι τον Οκτώβριο.

Έτσι όμως ξέρουν όλοι ότι δεν θα σταματήσει η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα, δεν θα συγκρατηθούν καν οι τιμές, το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι να “ξεγελαστούν” οι καταναλωτές και να τους φανεί πιο ανεκτή όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Είναι σαφές ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που υπάρχει για την κυβέρνηση, καθώς μετά το καλοκαίρι η γκρίνια θα πολλαπλασιαστεί. Η ακρίβεια δεν μπαίνει μόνο στο τελικό στάδιο που είναι το σούπερ ή το μίνι μάρκετ. Ξεκινά από όλα τα στάδια, ακόμη και από την παραγωγή και τον προμηθευτή.

Οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σαρωτικές και να “σπάσουν αυγά”. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα που καταναλώνει μόνο, το 75% των προϊόντων είναι εισαγόμενα αλλά και το υπόλοιπο 25% για να παραγάγει οτιδήποτε θέλει πρώτες ύλες, σπόρους, ακόμη και υβρίδια για την κτηνοτροφία από το εξωτερικό…

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 509 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 11:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.