Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:24 πμ
Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 16:26

Ομάδες από επτά Πανεπιστήμια σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κλάδο των τροφίμων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο θα βρεθούν το Σεπτέμβριο ομάδες από επτά Πανεπιστήμια, με σκοπό την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο κλάδο των τροφίμων. Με στόχο τη νέα εποχή στο πρόγραμμα«SMEOrigin» για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ  και τις επιχειρήσεις τροφίμων 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδάκη και θεματικό ειδικό τον Καθηγητή Φραγκίσκο Κουτελιέρη, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο «SMEs & European Original Geographical Indications – SMEOrigin».

Στο έργο – εγχείρημα αυτό συμμετέχουν πανεπιστήμια και άλλων χωρών όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και μέσα από το σχήμα αυτό που αποτελείται από επτά συνολικά Πανεπιστήμια στόχος είναι με βάση την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης να τύχουν επεξεργασίας προτάσεις πολιτικής σχετικά με την προώθηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και ειδικά των τοπικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας προέλευσης (ΠΓΕ – ΠΟΠ).

Μέσα από τη διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων αυτών σε συνάρτηση με τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, αποτελεσματικής προώθησης και τοποθέτησής τους στη σύγχρονη αγορά, αλλά και επάρκειας των διαδικασιών προσαρμογής τους σε απαιτήσεις ποιότητας προϊόντος, ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και στην επίτευξη περιβαλλοντικής ποιότητας και συμμόρφωσης με πρότυπα.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά τα συμπεράσματα της έρευνας θα διατυπωθούν προτάσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας προέλευσης μέσα από επιτόπιες επισκέψεις, ανταλλαγές γνώσης και καλών πρακτικών, εκθέσεις πολιτικής και διοργάνωση εργαστηρίων στις συμμετέχουσες περιφέρειες, όπως αυτή της Δυτικής Ελλάδας.

Η επιστημονική αυτή προσπάθεια επιδιώκει να συμβάλει στην ενσωμάτωση από τις επιχειρήσεις νέων μεθόδων και πρακτικών για τη βελτίωση των ποιοτικών προτύπων, της τοποθέτησης προϊόντων και σήμανσης ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηρισμών υψηλής διατροφικής αξίας και των εμβληματικών τοπικών προϊόντων.

Μάλιστα οι συμμετέχοντες φορείς από τα 7 πανεπιστήμια, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Région Nouvelle – Aquitaine της Γαλλίας και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας) το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουν συνάντηση – σύσκεψη σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων θα είναι το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος.

Μάλιστα, ήδη έχει δημιουργηθεί το πλήρες πρόγραμμα της ατζέντας της συνάντησης τόσο στην Πάτρα, το Αίγιο και τα Καλάβρυτα, όσο και στην Ναύπακτο και το Μεσολόγγι.

Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Ευάγγελος Παπαδάκης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«Υπάρχουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα και αρκετές από αυτές, όπως επίσης αρκετά προϊόντα, έχουν την πιστοποίηση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ ή προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης ΠΓΕ, όπου τα προϊόντα αυτά μέσω των σημαντικών αυτών θεσμών αναγνωρίζονται σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς οι θεσμοί αυτοί είναι ένα «όχημα» για τη διαφοροποίηση τους και την αναγνώριση της υψηλής ποιότητάς τους.

Είναι πολύ σημαντικό ότι πίσω από τέτοιες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ κρύβεται και η τοπική ανάπτυξη, μέσω της οποίας θα έχουν όφελος και τα προϊόντα αυτά και η τοπική οικονομία η οποία θα ενισχυθεί.

Αυτά όμως τα προϊόντα διαθέτουν και κάποια προβλήματα. Κάποια προϊόντα ΠΟΠ στο παρελθόν ήταν ισχυρά και πλέον έχουν «ατονήσει», έχουν υποβαθμιστεί και τέτοια προϊόντα υπάρχουν και στη Δυτική Ελλάδα.

Η διείσδυσή  τους στις αγορές μειώθηκε και μέσα από το έργο αυτό που συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών με τις σχολές Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας το ζητούμενο είναι να «ανέβουν» και πάλι και να αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν λίγα χρόνια, αλλά και την ανάλογη διείσδυση στις αγορές, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα και όπως θα εξελιχθούν στο μέλλον.

Παράλληλα, υπάρχουν και πάρα πολύ καλά παραδείγματα τοπικών προϊόντων, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το οποίο προέρχεται από ένα ψάρι, πρώτη ύλη, που δεν είναι ακριβή, όμως μετατρέπεται σε προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία, τόσο για τον παραγωγό, όσο και για όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στη διαδικασία αυτή.

Σ’ αυτή την περίπτωση και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις προϊόντων που διαθέτουμε στη Δυτική Ελλάδα θα μελετήσουμε πως αυτά τα προϊόντα έχουν ανέβει επίπεδο. Επίσης, η φέτα είναι ένα προϊόν με παγκόσμια αναγνώριση και μελετούμε τις περιπτώσεις της.

Τα χαρακτηριστικά των προϊόντων με καλή ή φθίνουσα πορεία είναι ποιοτικά. Επίσης, θα πρέπει να αποκτήσουν και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, όπου οι καταναλωτές διεθνώς πλέον ζητούν τέτοια προϊόντα με τέτοια χαρακτηριστικά και εκεί επικεντρωνόμαστε ως Πανεπιστήμιο και ως σχολές Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας που εκπροσωπούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών στο εταιρικό σχήμα του έργου που μετέχουν πανεπιστήμια από διάφορες χώρες.

Τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά είναι χαρακτηριστικά που θέλουν το προϊόν να έχει προέλθει από φιλικές τεχνικές προς το περιβάλλον. Οπότε τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν πιστοποίηση περιβαλλοντικής παραγωγής για να κερδίσουν έδαφος στην παγκόσμια αγορά.

Υπάρχουν τρόποι για να αποκτήσουν τα πιστοποιητικά περιβαλλοντικής παραγωγής και σ’ αυτό το κομμάτι θέλουμε να ενισχύσουμε τους παραγωγούς, ώστε να μπουν στον τομέα αυτό.

Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και ο τομέας της ψηφιοποίησης των προϊόντων. Η ψηφιοποίηση αφορά και εστιάζει σε όλα τα στάδια του προϊόντος, στην παραγωγή, την ιστορία τους κλπ. Στην εποχή αυτή που όλη η πληροφορία διατηρείται και διακινείται ψηφιακά θα πρέπει να ενισχύσουμε τα προϊόντα αυτά και στον τομέα αυτό.

Το πρόγραμμά μας και το όραμά μας στοχεύει στο να δούμε τα χαρακτηριστικά αυτά ανά περίπτωση, κάνοντας πρώτα τη γνωστή σε όλους περιπτωσιολογική μελέτη και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις σε θέματα ποιότητας, περιβαλλοντικής πιστοποίησης και ψηφιοποίησης».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 626 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.