Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  2:19 πμ
Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 23:06

«Λίφτινγκ» στην είσοδο του Μεσολογγίου – Ξεκινά η ανακαίνιση του Τρικούπειου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκινά η ανακαίνιση του Τρικούπειου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία παρουσιάζει και το “λίφτινγκ” στην είσοδο του Μεσολογγίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Εντολή δημοπράτησης περιμένει ο Δήμος για την ανάπλαση των οδών Παπαδιαμαντοπούλου και Ναυπάκτου, που έχουν σχεδόν 60 χρόνια να δεχθούν παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αναβάθμιση και την αλλαγή της εικόνας του Μεσολογγίου, καθώς αναμένεται να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η είσοδος της πόλης! Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση των οδών Παπαδιαμαντοπούλου και Ναυπάκτου.

Παράλληλα όμως σε λίγες εβδομάδες, στις αρχές Αυγούστου περίπου, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, που θα δώσει και αυτό άλλη ώθηση στο «νέο πρόσωπο» του Μεσολογγίου και της εισόδου της πόλης. Η μελέτη ανακαίνισης του Τρικούπειου αναμένεται να δώσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, που θα αποτελεί κόσμημα για το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή.

Το πλάνο του μεγάλου έργου της βελτίωσης της προσβασιμότητας και της ανάπλασης της αρτηρίας των οδών Παπαδιαμαντοπούλου και Ναυπάκτου αναμένεται να αναπτυχθεί σε μήκος 4,14 χλμ και ειδικότερα από το σηματοδοτούμενο κόμβο της συμβολής της με την Εθνική Οδό (παλιό Lidl) ανατολικά, μέχρι τη θέση του 2ου Λυκείου δυτικά.

Η οδός, στο πρώτο της τμήμα, μέχρι το Νοσοκομείο αποτελεί τη κύρια πρώτη είσοδο της πόλης από την Ιόνια Οδό και διασχίζει περιαστικές περιοχές. Στο κομμάτι αυτό προβλέπεται η βελτίωση του οδοστρώματος, η κατασκευή τεσσάρων κύριων ισόπεδων κόμβων, η ανάπλαση ή και η κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού, όπως επίσης προβλέπονται εργασίες σήμανσης, ασφάλισης, φύτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή κύριου αγωγού αποχέτευσης ομβρίων με φρεάτια υδροσυλλογής και διατήρηση της υφιστάμενης διάταξης αποστράγγισης των ανάντη ομβρίων.

Στο δεύτερο τμήμα, από το Νοσοκομείο δηλαδή μέχρι το 2ο Λύκειο, ο στόχος της ανάπλασης θα είναι η ήπια μετακίνηση. Σε διάφορα σημεία εκατέρωθεν του δρόμου κατά θέσεις προβλέπεται παράλληλη στάθμευση με εσοχές, διαβάσεις πεζών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφαλή διέλευση μαθητών και άλλων ευάλωτων ομάδων με κατάλληλη προειδοποίηση σήμανσης και άλλων μέτρων που συμβάλουν στον στόχο αυτό, όπως η τοποθέτηση κυβόλιθων χωρίς υπερύψωση του οδοστρώματος.

Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία δύο κυκλικών κόμβων στο Νοσοκομείο και την οδό Δαμασκηνού. Στη περιοχή της Ιστορικής Πύλης και του Τείχους του Μεσολογγίου θα γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξή τους, συμβατές με τα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία τμήματος αμφίδρομου ποδηλατοδρόμου, παρά το αριστερό πεζοδρόμιο από την οδό Δαμασκηνού μέχρι την Ιστορική Πύλη.

Μιλώντας στη «Σ» για το έργο της ανάπλασης της εισόδου του Μεσολογγίου, αλλά και την ριζική ανάπλαση του Τρικούπειου ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος τονίζει:

Ο Νίκος Καραπάνος

«η ανάπλαση περιλαμβάνει το τμήμα από την είσοδο του παλιού Lidl και καταλήγει στο 2ο Λύκειο Μεσολογγίου. Στο πλάνο είναι η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου, άλλων κόμβων, ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού, των πεζοδρομίων, πλακοστρώσεις, ασφαλτικά έργα, ενώ σε κάποια τμήματα το έργο θα προβλέπει και την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου. Αυτή την στιγμή περιμένουμε εντολή δημοπράτησης του έργου. Από κει και έπειτα τα στάδια είναι τα ακόλουθα. Δημοπρατείται το έργο, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, βγαίνουν τρία πρακτικά από τις επιτροπές, υπογράφεται το συμφωνητικό και ξεκινούν τα έργα. Αυτές οι διαδικασίες όμως για να υλοποιηθούν απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα, συνήθως χρειάζεται από 3 μέχρι και 6 μήνες, διότι θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για ελέγχους, τα Δημοτικά Συμβούλια που θα γίνουν κλπ. Είναι ένα έργο που αλλάζει την είσοδο του Μεσολογγίου, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 60 χρόνια. Ο δρόμος αυτός πλέον θα είναι ασφαλέστατος και θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές εισόδου πόλεως και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 9 εκατ. ευρώ».

Για την ανάπλαση του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου ο κ. Καραπάνος τόνισε:

«το έργο της ανάπλασης του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου είναι στο στάδιο της υπογραφής του συμφωνητικού. Θα εκκενωθεί όλο το κτίριο και θα ξεκινήσει η ριζική ανακαίνιση. Οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί θα καταστήσουν το Τρικούπειο ένα σύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό, πολιτιστικό κέντρο. Τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου είναι ο ένας χρόνος περίπου με ενάμισι. Μαζί με το έργο αυτό, αλλά και την ανάπλαση των οδών Ναυπάκτου και Παπαδιαμαντοπούλου, θα αναβαθμιστεί συνολικά η είσοδος του Μεσολογγίου, αλλά και μια από τις βασικότερες «πηγές» πολιτισμού της πόλεως. Δεν προβλέπεται να υπάρχει πρόσβαση στο Τρικούπειο από την οδό Ναυπάκτου, αλλά παράλληλα εξετάζεται να δημιουργηθεί κόμβος, καθώς στο ίδιο περίπου ύψος από την άλλη πλευρά θα είναι το Αστυνομικό Μέγαρο, του οποίου οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Θα αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, μιας κοιτίδας πολιτισμού για την πόλη του Μεσολογγίου και όλη την περιοχή γενικότερα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Το σχέδιο της ανάπλασης των οδών Παπαδιαμαντοπούλου και Ναυπάκτου

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 334 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.