Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  2:15 πμ
Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 17:56

Συνδρομή με υπαλλήλους από ΟΤΑ στο ΕΚΑΒ – Σπ.Κωνσταντάρας: «Το κοινωνικό κράτος δεν χωράει διοικητικά μπαλώματα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνδρομή με υπαλλήλους από ΟΤΑ στο ΕΚΑΒ – Σε αναβρασμό οι δήμοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, στην οποία ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας τονίζει: «Το κοινωνικό κράτος δεν χωράει διοικητικά μπαλώματα»

Αναλυτικά ο δημοσίευμα: 

Μόνο ενθουσιασμό δεν σκόρπισαν οι πρώτες εξαγγελίες για στήριξη στον νευραλγικό τομέα του ΕΚΑΒ αφού οι ρυθμίσεις σε συνθήκες κατεπείγουσας ανάγκης για ενίσχυση της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα περιλάμβαναν… κατεπείγουσες λύσεις!

Αυτό είναι και το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση αλλά για προσωρινή λύση, ειδικά για τις δομές του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας, περιλαμβάνονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Γι’ αυτές τις δομές λοιπόν, καθώς και για δήμους της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, μπορεί να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα με την εξαίρεση μόνο των οπλιτών θητείας. Το συγκεκριμένο προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Παράλληλα, όμως, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι  «σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης. Το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως».

Με άλλα λόγια, οι μισθοί θα εξακολουθούν να πληρώνονται από τις υπηρεσίες των αποσπασμένων ενώ για την διαμονή τους τόσο το Υπουργείο Υγείας- είτε το ΕΚΑβ είτε η εκάστοτε ΥΠΕ- όσο και οι εν λόγω ΟΤΑ, μεριμνούν από… κοινού για την εξασφάλιση καταλύματος. Η δαπάνη μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τον νόμο σε άλλες περιπτωσεις και έως 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού.

Σπ. Κωνσταντάρας: «Με ημίμετρα δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος»

Ο δήμος που είναι χαρακτηρισμένος ως ορεινός και μειονεκτεί εμφανώς σε σχέση με τους υπόλοιπους, αφού δεν διαθέτει σταθμό ΕΚΑΒ είναι το Θέρμο και παρουσιάζει ενδιαφέρον η θέση του δημάρχου Σπύρου Κωνσταντάρα πάνω στο ζήτημα που έχει πάρει διαστάσεις. «Όσο κι αν μιλήσουμε για έκτακτες ανάγκες και προσωρινά μέτρα, αυτά είναι ημίμετρα. Έχω κάνει ειδικό αίτημα για τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ με το απαραίτητο πλήρωμα στο Θέρμο, αλλά δυστυχώς δεν πήρα απάντηση. Αντ’ αυτού, βλέπω πάλι εμβαλωματικές λύσεις. Το μείζον είναι τα πληρώματα να μην είναι οδηγοί αλλά και ειδικοί διασώστες με εξειδίκευση. Αν μου ζητούν να βάλω οδηγούς απορριμματοφόρου σε ένα όχημα του ΕΚΑΒ αυτό θα σημάνει ότι δεν θα έχω ούτε κανονική υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων. Το κοινωνικό κράτος δεν παίρνει ημίμετρα και διοικητικά μπαλώματα, χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού, τελεία και παύλα. Για το Θέρμο θα επιμείνω στην ανάγκη για δικό μας ΕΚΑΒ και λόγω γηρασμένου πληθυσμού αλλά και λόγω αποστάσεων, δεν μπορεί να μεταφέρουν οι δημότες τους δικούς τους στο νοσοκομείο Αγρινίου μετά από επεισόδια υγείας», τονίζει ο κ. Κωνσταντάρας.

Ο Σπύρος Κωνσταντάρας

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο δήμαρχος Θέρμου είχε καταγγείλει ότι είχε ανακληθεί ο υπάλληλος που είχε επαγγελματικό δίπλωμα και ασκούσε καθήκοντα οδηγού και είχε ματαιωθεί η πρόσληψη δυο επικουρικών οδηγών και δυο ατόμων πληρώματος με αποτέλεσμα το ασθενοφόρο όχημα να καταστεί ανενεργό και να πάει σε άλλο Κέντρο Υγείας, στο Χαλκιόπουλο! Το 2022 μετά τον τραγικό θάνατο ποδηλάτη που έμεινε για ώρα στο οδόστρωμα μέχρι να έρθει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το Αγρίνιο, από  απόσταση 40 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος ο κ. Κωνσταντάρας είχε στείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη. «Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Θέρμου είναι η στελέχωση με οδηγούς και πλήρωμα του μοναδικού ασθενοφόρου οχήματος που καλύπτει την περιοχή της Τριχωνίδας , της Ναυπακτίας και της Μακρυνείας. Χρειάζεται άμεσα εντολή προς την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να προχωρήσει στην στελέχωση του Κέντρου Υγείας Θέρμου με προσωπικό πληρώματος και οδηγών του ασθενοφόρου, διότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο μια κατάσταση που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας», ανέφερε.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 346 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.