Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  2:15 πμ
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 21:27

«Σύνδεση» του Θέρμου με τα ορεινά χωριά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρόταση του Σπ. Κωνσταντάρα προς την Περιφέρεια, προκειμένου να συνδράμει στην επιδότηση δρομολογίων ώστε τα ορεινά χωριά να έχουν επικοινωνία δύο φορές την εβδομάδα με το Θέρμο

«Είναι μια κοινωνική πολιτική, η οποία είναι αναγκαία. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που είναι συνταξιούχοι και διαμένουν στα χωριά του Δήμου Θέρμου, δεν διαθέτουν αυτοκίνητο και πρέπει όμως αυτοί να έρθουν στο Θέρμο για να εξυπηρετηθούν και αυτούς πρέπει να τους βοηθήσουμε. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που επισκέπτονται τα χωριά του Δήμου Θέρμου, αλλά συχνά δεν διαθέτουν αυτοκίνητο για να μεταβούν στο Θέρμο» τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας μιλώντας στη «Σ» για τη δωρεάν σύνδεση του Θέρμου με χωριά του υπόλοιπο Δήμου μια φορά την εβδομάδα με δρομολόγια που ήδη εκτελούνται από το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα ο κ. Κωνσταντάρας, όπως τόνισε στη «Σ», τα δρομολόγια κατά το 2024 θα είναι καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ σκοπός του είναι να προτείνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να επιδοτήσει μια σειρά δρομολογίων για χωριά του Δήμου Θέρμου, όπου μέσα από την επιδότηση αυτή οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου να έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνον δωρεάν δύο φορές την εβδομάδα στο Θέρμο!

Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντάρας αναλύοντας στη «Σ» όλο το πλάνο των δρομολογίων τόνισε:

«Μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν στο παρελθόν τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, για το 2023 θα επιδοτήσουμε τη συγκοινωνία των ορεινών χωριών του Δήμου, ώστε λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ μια φορά την εβδομάδα να μεταφέρουν κατοίκους και επισκέπτες των χωριών αυτών δωρεάν στο Θέρμο.

Τα δρομολόγια ήδη έχουν ξεκινήσει. Παράλληλα, ο σχεδιασμός μας είναι στον επόμενο προϋπολογισμό, αυτόν του 2024, να βάλουμε συνολικό ποσό σε συμφωνία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, με οικονομική προσφορά που θα διαπραγματευτούμε, ώστε όλο το χρόνο να υπάρχει μια φορά την εβδομάδα συγκοινωνία σε όλα τα ορεινά χωριά προς το Θέρμο, αλλά και γενικότερα σε άλλες περιοχές του Δήμου.

Στον παρόντα προϋπολογισμό προβήκαμε σε αναμόρφωση ποσού 18.000 ευρώ. Συγκεκριμένα 17.000 ευρώ αρχικά και με μια πρόβλεψη για αναμόρφωση του ποσού, δεδομένου να εντάξουμε ακόμη ένα ορεινό χωριό στα δρομολόγια.

Οι πίνακες των δρομολογίων θα αναρτηθούν στα καφενεία και τα Κοινοτικά Γραφεία των χωριών, προκειμένου να ενημερωθούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες και να μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεδομένου ότι έχουν απομονωθεί από το κέντρο του Θέρμου.

Τους χειμερινούς μήνες του επόμενου έτους, του 2024, τα λεωφορεία θα κάνουν δρομολόγια και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Θα υπάρχει όμως πρόβλεψη. Ο επιβάτης δηλαδή να μπορεί να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Τ.Κ. ή και το Δήμο Θέρμου ώστε να ξέρει το λεωφορείο να πηγαίνει ακόμη και για έναν επιβάτη στο πιο απομακρυσμένο χωριό, για παράδειγμα να πηγαίνει στον Πέρκο για να τον παραλάβει. Αν δεν υπάρχει κανένας επιβάτης, τότε το δρομολόγιο θα πηγαίνει σίγουρα στο Διασελάκι που υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος και θα επιστρέφει στο Θέρμο. Θα υπάρχει έτσι ορθολογική διαχείριση της συγκοινωνίας και των εξόδων που θα κάνει ο Δήμος Θέρμου. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για να μετρηθούν δρομολόγια που θα υπάρχουν το 2024.

Για φέτος όμως διαθέτουμε χρήματα για συγκοινωνία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Στόχος μας ήταν να αντιμετωπιστεί αρχικά το ζήτημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά τις διαμαρτυρίες την περσινή χρονιά, φέτος προχωρήσαμε στη σύνδεση των χωριών από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο με το Θέρμο, καθώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μένουν στα χωριά ή τα επισκέπτονται και δεν μπορούν να έχουν επαφή με το κέντρο του Θέρμου.

Θα εξετάσουμε τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι συγκοινωνίες μέχρι και τον Οκτώβριο και αν υπάρχει ζήτηση θα αναμορφώσουμε και πάλι τον προϋπολογισμό, ώστε να συνεχιστούν τα δρομολόγια μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ο δήμαρχος Θέρμου και ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας υπογράφουν τη σχετική σύμβαση

Σε γενικές γραμμές οι «άξονες» των δρομολογίων είναι: 1) Θέρμο, Κάτω Χρυσοβίτσα Διασελάκι, Πέρκος 2) Θέρμο, Αμβρακιά, Αργυρό Πηγάδι και πάλι Θέρμο και εξετάζεται αν θα είναι μέσω Δρυμώνα 3) Θέρμο, Δρυμώνας. Αν υπάρχουν επιβάτες στο Νεροσύρτη, στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς Χαλίκι θα υπάρχει επέκταση του δρομολογίου, κατόπιν ενημέρωσης, ώστε να τους παραλαμβάνει. 4) Θέρμο, Ανάληψη, Καλούδι, Δουνέικα, Θέρμο και 5) Θέρμο, Κόνισκα, Διπλάτανος και πάλι Θέρμο, ενώ για το 2024 θα εξετάσουμε ώστε να εντάξουμε και δρομολόγιο από το Θέρμο προς την Κάτω Μυρτιά μέσα από την Κάτω Μυρτιά και αντίστροφα που δεν υπάρχει συγκοινωνία. Θέλουμε να φέρουμε κόσμο στο Θέρμο, στο κέντρο του Δήμου.

Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε δύο φορές την εβδομάδα δρομολόγια για το κάθε χωριό, αλλά θεωρώ πως η οικονομική κατάσταση δεν μας το επιτρέπει, εκτός και υπάρξει συμμετοχή για το 2024 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχω σκοπό να το προτείνω αυτό, ώστε τη μια ημέρα την επιδότηση των δρομολογίων να τα αναλάβει ο Δήμος Θέρμου και την δεύτερη μέρα την επιδότηση να την αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε μέσα στην εβδομάδα να υπάρχουν δύο δρομολόγια για το κάθε χωριό.

Αν αυτό επιτευχθεί με δύο προγραμματικές συμβάσεις με την ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας ΑΕ, οι συνάνθρωποί μας θα μπορούν να έρχονται στο Θέρμο δύο φορές την εβδομάδα δωρεάν για να εξυπηρετούνται.

Αυτό είναι σημαντική καινοτομία για την περιοχή μας, για την οποία έχουμε δουλέψει εδώ και πολύ καιρό, έχοντας ως πρότυπο Δήμο της Βόρειας Ελλάδας όπου και εκεί επιδοτήθηκε η συγκοινωνία των ορεινών χωριών με την έδρα του Δήμου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 306 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.