Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  12:24 πμ
Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 17:14

Δημοτικά τέλη και χωρίς λογαριασμό ρεύματος – Δήμος Αγρινίου: «Οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν στο δήμο την διακοπή της ηλεκτροδότησης στο ακίνητό τους»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοτικά τέλη και χωρίς λογαριασμό ρεύματος  – Πως δεν θα χρεώνονται οι ιδιοκτήτες – Δήμος Αγρινίου: «Οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν στο δήμο την διακοπή της ηλεκτροδότησης στο ακίνητό τους»

Ένα θέμα που απασχολεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα αλλά και την Αιτωλοακαρνανία είναι ότι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με χρέη που έχουν συσσωρευτεί από δημοτικά τέλη που  χρεώνονται σε λογαριασμούς ρεύματος ακινήτων όπου, όμως, το ρεύμα έχει διακοπεί! Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, χιλιάδες συμπολίτες δεν γνωρίζουν ότι με το που θα αδειάσει ένα σπίτι και θα πληρωθεί ο τελευταίος λογαριασμός, αυτό πρέπει να δηλωθεί στο Δήμο για να σταματήσει τις χρεώσεις!

Το ζήτημα τέθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτο Παραδιά σε πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες επανέφερε το παλιό αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων για να γίνεται αυτόματα η διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ο πολίτης που έχει κόψει το ρεύμα στην ιδιοκτησία του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χρήστος Καμποσιώρας πρόεδρος του Συλλόγου των ιδιοκτητών ακινήτων στην Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος δηλώνει στην «Σ» ότι υπάρχει ο τρόπος η διακοπή να φέρνει την αυτοματοποιημένη ενημέρωση των δήμων όμως αυτό δεν έχει εφαρμοστεί κι είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αγρινίου, Βασίλης Φωτάκης, εξηγεί ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό λόγω της άγνοιας πολλών ιδιοκτητών, από την άλλη ο δήμος δεν ζητά αχρείαστα χαρτιά ταλαιπωρώντας τους δημότες, αναγνωρίζει όμως ότι το σύστημα πρέπει να αυτοματοποιηθεί. «Προς το παρόν, πρέπει οι δημότες που τα ακίνητά τους δεν έχουν πλέον ρεύμα να μας το δηλώνουν και να παύουμε τις χρεώσεις, διότι όντως κάποιοι απέκτησαν πρόβλημα από την διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο ο πολίτης οφείλει να το ξέρει και εμείς προσπαθούμε μετά την δήλωσή του να μην τον ταλαιπωρούμε. Η αυτοματοποιημένη παύση των χρεώσεων είναι το επόμενο βήμα, καθώς η βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ είναι πλέον διαθέσιμη στους Δήμους», εξηγεί.

Τι γίνεται με τα χαρτιά που ζητούν οι δήμοι

Πρόσφατα, με παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ, δικαιώθηκε ιδιοκτήτης, από τον οποίο ζητούνταν από τον Δήμο Καβάλας δικαιολογητικά μεταβίβασης ακινήτου, προκειμένου να παραλάβουν δήλωση κενού και μη ρευματοδοτούμενου ακινήτου. Ο Δήμος Καβάλας επικαλούμενος καταχρηστικά, όπως αποδείχθηκε, το άρθρο 6 του νόμου 5043/2023, για να παραλάβει τη δήλωση κενού ακινήτου (προκειμένου να απαλλαγεί ο δημότης από τη χρέωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού) ζήτησε την πλήρη σειρά δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτου, μεταξύ των οποίων και τον τελευταίο πληρωμένο λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικής ενεργείας, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Το θέμα ανέλαβε, όπως αναφέρθηκε, η ΠΟΜΙΔΑ, παραθέτοντας την ισχύουσα νομοθεσία για τις δηλώσεις απαλλαγής των κενών και μη ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, η οποία δεν προβλέπει την υποχρεωτική συνυποβολή οποιουδήποτε εγγράφου στον αρμόδιο Δήμο. Η υποβολή του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος απαιτείται αποκλειστικά και μόνον στην περίπτωση υποβολής αιτήματος έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ, λόγω μεταβίβασης του ακινήτου προς τρίτον. Η δε κατοχή του τελευταίου λογαριασμού είναι αδύνατη για τους ιδιοκτήτες εκμισθωμένων ακινήτων, καθόσον ο λογαριασμός εκδίδεται και πληρώνεται από τους ενοικιαστές τους, και δεν προβλέπεται δυνατότητα απόκτησής αντιγράφου του από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου μέσω του παρόχου ενέργειας, καθόσον η ευχέρεια αυτή δόθηκε νομοθετικά στους ιδιοκτήτες μόνον στην περίπτωση αίτησης χορήγησης βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ λόγω μεταβίβασης του ακινήτου, και όχι  όταν απλώς δηλώνουν ότι το ακίνητό τους δεν χρησιμοποιείται.

Η αξίωση των Δήμων για προσκόμιση του τελευταίου λογαριασμού ενέργειας, και μάλιστα ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΟΥ, για το παραδεκτό της υποβολής δήλωσης κενού και μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, δεν προβλέπεται από την νομοθεσία, γι’ αυτό και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν τις σχετικές δηλώσεις χωρίς  άλλα δικαιολογητικά. Βεβαίως είναι εν συνεχεία νόμιμο δικαίωμα των Δήμων να ελέγχουν την ακρίβεια και αλήθειά τους, και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες σοβαρότατες νόμιμες κυρώσεις σε όσους αναληθώς δηλώνουν ότι τα ακίνητά τους είναι κενά και μη ρευματοδοτούμενα.

Η απάντηση της ΠΟΜΙΔΑ τέθηκε υπόψη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, και του “Συμπαραστάτη του Δημότη Καβάλας” κ. Αθανάσιου Αθανασίου που δικαίωσε τον δημότη και απηύθυνε “ζωηρή παραίνεση” προς την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας να μη ζητά πλέον από κανένα δημότη την προσκομιδή δικαιολογητικών που απαιτούνται μόνον για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων εδώ και λίγο καιρό δέχεται την υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω της  ιστοσελίδας του. Οι ιδιοκτήτες κάθε είδους κτίσματος που είναι κενό και δεν ηλεκτροδοτείται μπορούν να αιτηθούν στον Δήμο Αθηναίων την απαλλαγή τους από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού εύκολα, γρήγορα και όπου βρίσκονται, από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, χωρίς κανένα δικαιολογητικό, αφού πλέον τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση ή τη διακοπή του ρεύματος όλων των ακινήτων είναι προσβάσιμα στους υπαλλήλους του Δήμου, και όλων των Δήμων της χώρας, σε online σύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ!

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην εφαρμογή με χρήση των κωδικών τους στο taxisnet και να επιλέξουν την αίτηση για “Απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού”. Το σύστημα μετά από αυτόματο έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων τους και της συμπλήρωσης του αριθμού παροχής του ακινήτου, τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης προς το Δήμο  ότι το ακίνητό τους είναι κενό και δεν ηλεκτροδοτείται, ώστε να μην χρεώνονται δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέχρις ότου το ακίνητό τους ηλεκτροδοτηθεί ξανά.

Γιάννης Συμψηρής  – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 385 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.